Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KOMENTÁŘ: Ukrajina neprohrává a ani se nehroutí. Ten, kdo podléhá, jsme my

  11:12
I kdyby válka na Ukrajině skončila třeba zítra, konfrontace Ruska se Západem potrvá dlouhé roky a neklidné časy jen tak nepominou. Klíčová bude výdrž spojenců. „Ukrajina totiž neprohrává a ani se nehroutí, jak občas máme tendenci podléhat momentálním náladám a vtíravým výkřikům Kremlu,“ píše v komentáři redaktor rubriky natoaktual.cz Lubomír Světnička.

Ukrajinský obránce | foto: @DefenceU

Dva roky od plné ruské invaze na Ukrajinu je jasné, že diplomatické řešení nyní zkrátka neexistuje a ani existovat nemůže. Rusku fakticky vládne stále izolovanější člověk, kterého paradoxně fyzicky vídá jen hrstka nejbližších, ale všichni ostatní se ho bojí. Přímá komunikace s Vladimírem Putinem není možná.

Rusko nastoupilo rétoriku, že se „brání tomu zlému Západu jako v historii Napoleonovi nebo Hitlerovi“ a že určitě vyhraje. Přesně v duchu své vlastní teorie vítězství: „My jsme přece ti drsnější, Západ se unaví, otupíme je a nakonec prostě musíme zvítězit“. Kreml domácímu publiku zatím úspěšně tvrdí, že Rusko „bojuje o přežití“.

Rusko je připraveno na dlouhou válku, zcela přepnulo svou ekonomiku do válečného módu. A vůbec nejde jen o Ukrajinu. Nezastaví se. Jakékoliv případné dočasné příměří mu jen umožní se nadechnout, rychle se dozbrojit a válčit dál. A Ukrajina není jediným cílem!

„Zdá se, že Západ je až moc náchylný k tomu, aby jeden den byl nadšený, že se Rusko za chviličku sesype a druhý den láteřil nad tím, jak se Ukrajina hroutí.“

Evropa a celý kolektivní Západ se proto musí připravit na dlouhou konfrontaci s Ruskem, ačkoliv zatím stále děláme, jakože se nás příliš netýká. Někteří odborníci vidí srovnání s druhou světovou válkou a podle tohoto schématu jsme uvažováním zatím jako v roce 1941. Teprve si začínáme uvědomovat, co jsme to dopustili a pomocí Ukrajině si jen kupujeme čas.

Ano, vojenskou, materiální a finanční pomocí Ukrajině je nutné chápat jako investici do budoucnosti. Jako nový Marshallův plán, který se už jednou v historii náramně vyplatil.

Ukrajinci ukazují, že s naší pomocí hladovému medvědovi vzdorovat lze. A díky nim krvácí a pelichá.

Ukrajina válku neprohrává a ani se nijak nehroutí. Válka nezpůsobila ekonomický kolaps Ukrajiny, i když to řada expertů předpovídala. Ekonomika zůstává v produktivním stavu, ukrajinská společnost ukazuje svou odolnost a odhodlanost, i když jen ona má právo cítit se „unavená“ a pochopitelně také je. Ukrajinci si sami přejí, abychom je vnímali jako odolné a silné válečníky. Nic prokazovat nemusí, v boji dokázali fenomenální věci.

Podle odtajněných informací v americkém Kongresu bylo k prosinci 2023 na Ukrajině zabito nebo zraněno 315 tisíc ruských vojáků. To je 90 procent sil, které Moskva před invazí shromáždila a naprosto šílená bilance pro zemi, která se neustále pasuje do role velmoci s druhou nejsilnější armádou světa.

Ukrajinci vyhnali okupanty z drtivé většiny svého území, Černé moře není pro ruská válečná plavidla ani trochu bezpečná zóna, z nebe padá jeden ruský bojový letoun za druhým a v hloubi ruského území stále častěji vybuchují „dárky“ pro Putina.

Ukrajinský dárek k výročí pro Rusy. V Lipecku jim vzplanula největší ocelárna

A že se před pár dny stáhly ukrajinské jednotky z tolik skloňované Avdijivky, aby se vyhnuly obklíčení? To je v kontextu konfliktu naprosto bezvýznamná epizoda. Ano, Rusko s nástupem roku přebralo aktivitu, ale v boji o trosky velikosti „okresního města“ ztratilo od loňského října do poloviny února nejméně 47 tisíc vojáků, tedy více než během desetileté sovětské války v Afghánistánu. „Vítězství“ pro cara za každou cenu.

Zdá se, že Západ je až moc náchylný k tomu, aby jeden den byl nadšený, že se Rusko za chviličku sesype a druhý den láteřil nad tím, jak se Ukrajina hroutí.

Ano, ruská válka na Ukrajině napáchala nedozírné škody. Obnova země bude stát 500 miliard dolarů. Až 30 procent ukrajinských uprchlíků se ze zahraničního azylu do mateřské země pravděpodobně nikdy nevrátí. Nebudou mít kam. A čím je válka delší, podíl se zvyšuje.

Rusko je dávno na trajektorii konfrontace se Západem. Přímé vojenské se dá vyhnout skutečným budováním reálné obrany a silného odstrašení. To už si začíná uvědomovat i Evropa, která není na takový scénář ještě připravená a potřebuje čas. A dávají nám ho Ukrajinci.

Rusko není silnější, ale musí to vidět a Západ mu to musíme správně ukázat tak, aby to pochopilo. Je téměř jisté, že obranné výdaje ve výši dvou procent HDP stačit nebudou. Komunistické Československo dávalo v 80. letech minulého století pět procent HDP a to mu žádné nebezpečí ze „zlého Západu“ nehrozilo. Je to přitom ta nejlevnější cesta, jak se ubránit.

„A mělo by platit, že jako nemáme právo říkat Izraeli, ať nezabíjí teroristy Hamásu, tak nemáme právo Ukrajině zakazovat, aby si opatřila zbraně dlouhého dosahu.“

Na druhou stranu si celá západní společnost zatím ještě nepřipustila selhání teorie, že pokud Západ něco praví, tak to taky všichni dodrží. Rusko totiž stále zůstává pro velkou část světa seriózním partnerem. Mocenským i obchodním.

Se vstupem do třetího roku brutální ruské války, musí Západ zajistit, aby Ukrajina obnovila síly, doplnila zásoby a výzbroj. A mělo by platit, že jako nemáme právo říkat Izraeli, ať nezabíjí teroristy Hamásu, tak nemáme právo Ukrajině zakazovat, aby si opatřila zbraně dlouhého dosahu.

Do Kyjeva na výročí dorazila čtveřice politiků v čele s von der Leyenovou

Připravme se, že kremelská propaganda bude proti další pomoci Západu útočit na všech frontách. A pocítíme to i my v České republice. Ostatně jsme to už slyšeli nesčetněkrát i z úst řady českých opozičních politiků, kteří intenzivně šíří nepravdy nebo dokonce jako jeden ze členů sněmovního výboru obranu za SPD vypráví detaily o projektech české armády pro ruský propagandistický kanál, přímo řízený Kremlem.

Skvělou zprávou je, že Češi rozhodně „rusofilní“ nejsou. Tradičně proruskými názory se už z historie dlouhodobě netají asi 10 procent populace. Zhruba dvě třetiny společnosti vnímají, že vinu nese Rusko. A odpovídá tomu také neuvěřitelná solidarita, když Češi v několika sbírkách na zbraně pro Ukrajinu vybrali přes 2,5 miliardy korun a desítky milionů přibývají každý měsíc. Další miliardy pak poslali na humanitární pomoc.

Snad jen ve školách by se naše děti měly mnohem více učit moderní dějiny a znát souvislosti, než dlouze probírat „třetihory“.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....