Richard Dean Anderson: MacGyver byl spíše karikatura než hrdina, ale učil děti řešit problémy

od Soňa Jiroutová
3 minuty čtení
Richard Dean Anderson
Zdroj: CarlaVanWagoner / Shutterstock.com

Akční seriál MacGyver se vyznačoval tím, že o akci nebylo nouzi, ale hlavní hrdina se zásadně vyhýbal zbraním. Jeho největší předností bylo, že dokázal sestavit cokoliv z čehokoliv, a tím se vždy zachránil z neřešitelné situace. Hlavní roli v seriálu hrál Richard Dean Anderson, který většinu nebezpečných kousků natočil sám bez zastupujícího kaskadéra.

Seriál měl premiéru v roce 1985 a těšil se velké oblibě u diváků, proto se dočkal sedmi sérií. Poslední díl byl odvysílaný v dubnu roku 1992.

„Nepoužívá zbraně, používá mozek,“ znělo motto seriálu, které připomíná web SerialZone.

Výtvory by nefungovaly

Jak přibývaly díly, přibývala i hercova zranění, takže ke konci už Anderson služeb kaskadérů využíval mnohem častěji.

MacGyverovy výtvory byly fascinující, ale jak se ukázalo, ne všechny by mohly fungovat. Server iDNES připomíná například jeden díl Bořičů mýtů, který se zaměřil přímo na tento seriál.

V jednom z dílů totiž hlavní hrdina uprchl na provizorním stroji vyrobeném z bambusu, odpadkových pytlů a lepicí pásky. V reálu by takový stroj fungovat nemohl, což dokázal zmíněný pořad.

Seriál MacGyver měl takový úspěch, že byl zmíněn například i v seriálu Simpsonovi. V roce 2006 si pak herec zahrál v reklamě na kreditní kartu, ve které využívá MacGyverovy schopnosti. O šest let později vznikly podobné reklamy, tentokrát pro firmu s automobily.

Že je seriál opravu kultovním počinem, dokazuje i fakt, že slovo MacGyver bylo zapsáno do Oxfordského slovníku anglického jazyka jako sloveso s vysvětlením „vyrobit či opravit improvizovaně nebo vynalézavě s využitím dostupných věcí“.

Upřednostnil dceru

Herec už před mnoha lety odešel do hereckého důchodu a nenatočil od té doby žádný film ani seriál. Důvod byl prostý, chtěl se věnovat dceři.

Nikdo by to od něj rozhodně nečekal, protože byl proutník, který se nerad vázal. Jakmile začal být vztah vážnější, okamžitě z něj utíkal.

Pak ale jeho partnerka Apryl Prose otěhotněla a on se naprosto změnil. Nakoupil si knihy o rodičovství a začal chodit na předporodní kurzy.

Wylie Quinn Annarose Anderson se narodila v srpnu 1998, a ačkoliv se rodiče snažili, nakonec se v roce 2003 rozešli.

A tehdy se herec rozhodl, že chce být otcem na plný úvazek a od roku 2007 skončil s natáčením. S fanoušky ale zůstal ve spojení a pravidelně přispívá na svou stránku Richard Dean Anderson Website.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Anderson, Richard (@rixxanderson)

Páprda MacGyver by byl vtipný

Minulý rok zavítal herec na pražský Comic-Con, kde ho vyzpovídali reportéři CNN Prima News. Během rozhovoru přiznal, že má co se zručnosti týče do MacGyvera daleko, ale snaží se na věci jít jako seriálový hrdina, tedy s použitím logiky.

Zatímco pro mnohé byl MacGyver hrdinou té doby, sám herec to takto prý nikdy necítil a považoval se spíše za karikaturu.

„Chápu, že náš seriál mohl posloužit rodičům jako určitý katalyzátor. Učil jejich děti hledat řešení všemožných problémů. Nabádal je, aby se v životě chovaly slušně. Tohle všechno MacGyver představoval. Myslím, že jeho postava vykonala dobrou práci pro základní povědomí o potřebnosti vzdělávání,“ prozradil herec, jak vnímal postavu hrdiny on sám.

Byl také dotázán na to, zda by se cítil na návrat do role MacGyvera. Této představě se herec velmi smál s tím, že by to vzhledem k jeho věku byla spíše komedie.

„Vidět MacGyvera jako starého páprdu, který se snaží zachránit svět, by bylo vtipné. Jen si nemyslím, že by se to líbilo nějakému producentovi,“ prozradil se smíchem a dodal, že je vše jen v relativní rovině, protože žádnou nabídku nedostal.

Hrdina v teplákách

Na setkání s fanoušky přišel herec v teplákách a předvedl, že má ještě spoustu elánu. Jeden z fanoušků se ho pohotově zeptal, od jaké značky si kupuje tepláky.

„Víte, od covidu jsem na tepláky přesedlal v podstatě napořád. Ale značku, tu vám fakt nepovím. Možná tady Corin by se mohl podívat,“ odpověděl pohotově a otočil pozadí na kolegu, aby se podíval na značku tepláků.

Fanoušky v celém sále si svým humorem a energií získal stejně jako před lety v roli (pro nás) hrdiny MacGyvera.

Zdroje: iDNES, Serial Zone, CNN Prima news, Extra, Richard Dean Anderson Website, Instagram

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články