Video placeholde

Mullety, bermudy a herák v baráku: australský seriál Kluk spolkne vesmír vás (možná) vrátí do dětství

Máte rádi protinožce, osmdesátkové retro a takový ten uspokojivý pocit poté, co dobro zvítězí nad zlem, i když to na takový výsledek zprvu nevypadá? Pak vězte, že na vás na Netflixu čeká australský seriál Kluk spolkne vesmír o sedmi zhruba hodinových epizodách. Je úplně obyčejný, ale vlastně fajn.

Příběh Kluk spolkne vesmír možná znáte díky stejnojmennému – a výtečnému – románu Trenta Daltona, který před pěti lety vydalo česky nakladatelství Argo. Tehdy třicetiletý australský novinář svou prvotinu z roku 2018, autobiografickou prý tak 50 na 50, prodal do 34 zemí světa.

Narušení, a přece šťastní

Na předměstí Brisbane v osmdesátých letech, v rozvrácené rodině mezi dealery a uživateli heroinu, vyrůstá dvanáctiletý Eli Bell s trochu starším bráchou Augustem řečeným Gus, který v šesti letech po traumatické události úplně přestal mluvit – a pak zase mluvit začal, při jiném drastickém momentu. Máma Frankie se odmítá bavit o tátovi kluků, otčím Lyle střídavě střízliví a padá zpátky do drog, případně je prodává pro místní vietnamskou mafii a máma mu pomáhá. Občas kluky hlídá známý útěkář z věznice na Boggo Road Slim Halliday (vymodelovaný podle stejnojmenného skutečného zločince), odsouzený kdysi za vraždu taxikáře. Spáchal ji, nebo ne? A je děsuplný chlap se zničeným obličejem Ivan Kroll přízrak, nebo skutečný? A co je ve skutečnosti zač bohatý mecenáš a majitel továrny na protetika Tytus Broz? Jeho jméno u pamětníků možná vyvolá rozporuplné emoce díky podobnosti se jménem Josipa Broze Tita, který byl bezmála třicet let jugoslávským prezidentem…

Příšerné prostředí, zjevně narušená rodina a dennodenní přítomnost násilí, zločinu a chudoby; z toho všeho ti dva Bellovic kluci dokážou čerpat lásku. Společně si užijou spoustu švandy, když jim teda zrovna nejde o kejhák. Jedno z kouzel tohohle seriálu tkví v tom, že ačkoli je nabitý společenskou nerovností a všemožnými problémy, dokáže svoje diváky povznést a naplnit optimismem, je hořkosladký, ale ne melodramatický.

Pár odříznutých částí těla i dobrá energie

Scenárista a tvůrce seriálu Kluk spolkne vesmír John Collee, mimochodem původním povoláním lékař, nejdřív Daltonův román v Sydney Morning Heraldu označil za „bez přehánění nejlepší australský román, co jsem četl za víc než deset let“ a pak ho přepsal do scénáře. Zkušenosti k tomu měl; sám napsal tři romány a taky scénáře k Patriarchovi, Hotelu Mumbai, k chystanému dramatu Deva Patela Opičí muž a tak dále. O natáčení se podělili režiséři Jocelyn Moorhouseová, Kim Mordaunt a Bharat Nalluri a podobně jako technický štáb i herecký ansámbl (Anthony LaPaglia v roli Tyta Broze, Travis Fimmel jako otčím Lyle Orlik, Phoebe Tonkin jako máme Frankie, Simon Baker jako táta, Bryan Brown jako Slim Halliday atd.) odvedli svou práci precizně.

Mystiku a časové skoky, jimiž překypovala původní próza, v seriálu zastupuje tajemný červený telefon zvonící ve sklepě pod Lyleovým domem, ale také Gusovy vidiny a střípky budoucnosti, které se mu zjevují. Epizody dospívání Elie (hraje ho roztomilý Felix Cameron, dospělejší verzi pak Zac Burgess) a jeho nemluvného bráchy (Lee Halley) ovšem John Collee oprostil od románové květnatosti, přibarvil malinko narůžovo a zbavil jak náznaků erotiky, tak několika drastických obrazů. Takže i když uvidíte pár odříznutých částí těla a nějakou tu krev a monokly, domácí násilí, šikanu, trpící mladé i umírající staré, tak díky špetce magie, obskurním účesům a dobré energii mezi dvěma bráchy Kluka, co spolkne vesmír dokoukáte s úsměvem na rtech.