Hlavní obsah

Drony z Prahy ve světě vítězí, české armádě by vědci pomohli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drony konstruované pedagogy a studenty z pražského ČVUT patří mezi světovou špičku. Nepotřebují vedení pilota, v prostoru se orientují samy a dokážou plnit předem zadané úkoly – uhasí požár, zmapují terén, doručí balík. Pro vojenské účely ideální, však už si jich všimli Američané a zájem má i česká armáda.

Foto: archiv Martina Sasky

Díky soutěžím vědeckých týmů se Martin Saska se svými drony podíval do celého světa

Článek

Pro vojáky má ale skupina vědců jasná pravidla – spolupracovali by pouze s českou armádou, případně spojeneckou z NATO.

„Technologie a znalosti, které máme, jsou ve světě jedinečné. V roce 2020 jsme s našimi drony zvítězili v soutěži ve Spojených arabských emirátech, kde byly týmy z celého světa. Nedávno jsme uspěli v Německu či Spojených státech,“ uvedl Martin Saska, vedoucí skupiny multirobotických systémů na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze.

Jeho týmů si všimla i DARPA, agentura amerického ministerstva obrany, která vyvíjí nové vojenské technologie. Saskovi a jeho kolegům v minulosti poslala výměnou za jejich znalosti částku půl druhého milionu dolarů, tedy 35 milionů korun.

Úspěch českých dronů ve Spojených arabských emirátechVideo: FEL ČVUT

„Se studenty jsme založili firmu. Prodáváme drony, které například prozkoumají místa, kam nechcete posílat lidi, pokud to není nezbytně nutné,“ uvedl Saska. S vojenským využitím má jasno. „V naší skupině jsou většinou pacifisté, nechceme pomáhat jiným armádám, než je česká, nebo alespoň spojenecká, tedy z NATO,“ popsal Saska.

Na Ukrajině by podle svých slov neměl jistotu, že se technika nedostane do špatných rukou. „Měl jsem v minulosti i řadu studentů z Ukrajiny, kteří si pak založili doma firmu na drony. Samozřejmě jim poradíme, pokud nás potřebují,“ dodal odborník. Podle něj jsou zatím drony využívané na Ukrajině vesměs jednoduché, často je ovládá člověk na dálku.

Ukrajina ví, že dělostřelectvo je klíčové. Drony rozšiřují jeho možnosti

Válka na Ukrajině

Deset vteřin před zásahem

„Ukrajinci nyní řeší posledních deset vteřin, kdy dron musí zasáhnout cíl. Ruská technika má už často rušičky, takže komunikace je v tom zásadním momentu narušená. Dron by se v ideálním případě měl sám zorientovat a trefit cíl,“ popsal vědec z ČVUT.

Na Ukrajině je podle něj vidět, jaké škody dokážou i ty nejzákladnější drony nepříteli způsobit. Ukrajinci takový stroj vyrobí za desítky tisíc korun, ale poté s ním dokážou zničit techniku za miliony, obrana proti dronům, zvlášť ve větším počtu, je obtížná a nákladná.

Šéf ukrajinské armády Syrskyj: Na programu jsou nové úkoly

Válka na Ukrajině

„Ukrajinská armáda nemá takovou techniku a znalosti, aby mohla vyslat hejno dronů a ty se samostatně orientovaly na bojišti. My takové know-how máme, pokud by za mnou přišla česká armáda s tím, že takové hejno nutně potřebují, jsme nejspíš schopni ho vyrobit,“ dodal Saska.

Podle něj by se naše armáda mohla inspirovat u americké a finančně podporovat tým výzkumníků, třeba právě na ČVUT. „Částka, na kterou by to armádu vyšlo, by byla zlomkem jejich rozpočtu. Mluvíme v řádu milionů korun ročně, drony přitom mají v bojích ohromný dopad. Měli jsme nedávno schůzku mezi profesory ČVUT a generálním štábem a teď dáváme dohromady seznam klíčových technologií,“ řekl výzkumník. „Pár takových pokusů už jsem ale zažil. Jsem nicméně rád, že česká armáda téma dronů vnímá,“ uzavřel Martin Saska.

Turecká zbrojovka staví u Kyjeva továrnu na výrobu dronů

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám