Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  neděle 12.5.2024, svátek má Pankrác 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pražské ptactvo 1800-2020: Vzlet hrdiny ve jménu ptáků a svobody

20.03.2024   Monika Škubalová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pražské ptactvo 1800-2020: Vzlet hrdiny ve jménu ptáků a svobody

Mimořádně fascinující ptačí svět 

Seznamte se s mimořádnou knihou, která nejen zachycuje bohatství pražského ptactva od 19. století do současnosti, ale zároveň odkrývá i fascinující životní příběh Veleslava Wahla. Jeho osud spojil hlubokou lásku k ptákům s odbojem proti dvěma totalitám. Připravte se na strhující putování Prahou, kde se prolíná péče o přírodu s odvážným bojem za svobodu.

Představte si, jak v polovině 20. století ornitolog Veleslav Wahl zanechal dobyvatelskou stopu v díle nazvaném "Pražské ptactvo." Tato práce, původně psaná ve stínu politických změn, nyní vstupuje do světla s doplňky od současných badatelů. V moderní době, kde se mění nejen panorama města, ale i populace ptáků, nám nové texty odrážejí dynamiku vývoje avifauny v Praze.

Původních 182 ptáků z Wahlovy éry se rozrostlo na dnešních 248 druhů. S rozvojem města přicházejí noví obyvatelé – labuť velká, hrdlička zahradní a sokol stěhovavý, kteří nacházejí svůj domov v mezidobí mezi historií a přítomností. Vodní ptáci nacházejí významná zimoviště na Vltavě, přičemž každý druh nese svůj vlastní příběh adaptace.

Význam této knihy však přesahuje pouhý popis ptáků a jejich proměn v prostředí města. Věnovat pozornost životu Veleslava Wahla znamená vstoupit do světa hrdinů, kteří se postavili proti nacistické i komunistické mašinérii. Jeho občanská statečnost, často přehlížená, vytváří paralelu s jeho láskou k ptákům. Zasvěcení se ochraně přírody bylo pro Wahla nejen profesí, ale i formou odporu vůči útlaku.

Kniha je také vizuálním festivalem, kde se spojují kresby Jana Hoška, historické ilustrace od Karla Svolinského a originální snímky od samotného Wahla a fotografa Karla Cudlína. Grafická úprava od Josefiny Karlíkové a Mateje Vojtuše propojuje text s vizuálním dojmem, vytvářející komplexní zážitek.

Finanční podpora od Nadačního fondu rodiny Malých, Magistrátu hl. m. Prahy, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Právnické fakulty Univerzity Karlovy, stejně jako od členů a podporovatelů České společnosti ornitologické, svědčí o společenském významu této publikace.


 


Tato kniha není pouze encyklopedií ptáků, ale portrétem muže, který svůj život zasvětil dvěma vášním – ptákům a svobodě. Ačkoliv byl Veleslav Wahl odsouzen k tragické smrti, jeho odkaz žije dál v každém, kdo se na jeho příběh podívá.

Vezměte do ruky tuto mimořádnou knihu, propleťte se s dějem, a najděte inspiraci v příběhu hrdiny mezi ptačími peříčky a pražskými střechami.

S 544 stránkami nabitými informacemi a dobrodružstvím, tato kniha, vycházející z Wahlovy poslední vůle, nám přináší nejen významný odkaz na ptactvo a životní prostředí, ale i hrdinství a statečnost, která by neměla být zapomenuta.

Doporučená maloobchodní cena této bohatě ilustrované knihy činí 1399 Kč. Zajisté stojí za to investovat do této unikátní kombinace ornitologie, historie a hrdinského příběhu.

Prezentaci knihy můžete zhlédnout zde.

Pražské ptactvo 1800–2020
Vydavatel: Vydala Revolver Revue & Česká společnost ornitologická


Knihu si můžete zakoupit u Revolver Revue

 
Pražské ptactvo 1800–2020 s podtitulem Ptáci – město – příběh hrdiny|foto:Ondřej Přibyl, Revolver Revue

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0386 s