Jak vyčistit kávomlýnek, abyste si zajistili co nejčerstvější kávu?

Pokud jste znalci a milovníci kávy, je velká pravděpodobnost, že vlastníte mlýnek na kávu. Možná si ale neuvědomujete, že aby vaše káva chutnala co nejlépe a aby vám mlýnek dlouho a dobře sloužil, je nezbytné se o něj starat. To obnáší i jeho pravidelné čištění.

Proč byste měli mlýnek pravidelně čistit?

I když pouhým okem nemusí být na první pohled znečištění patrné, používání kávomlýnku je spojeno s uvolňováním olejů a částeček, které mohou mít negativní vliv nejen na chuť kávy, ale i na funkčnost mlýnku.

  • Kávová zrna při mletí uvolňují oleje, které se shromažďují v mlýnku a časem se stávají žluklými, což způsobuje zápach. Zatuchlý olej následně ovlivní chuť kávy.
  • Kousky kávových zrn a „kávový prach“, které se hromadí v mlýnku na kávu, též negativně ovlivňují chuť kávy. Pokud navíc používáte čepelový mlýnek i k mletí koření, zbytky koření se v něm také hromadí a ovlivňují chuť kávy.
  • Oleje a částečky z kávových zrn, které se v mlýnku hromadí, rovněž opotřebovávají ostří. To ovlivní výkon a životnost mlýnku.

Jak vyčistit čepelový mlýnek na kávu?

Kávomlýnky obvykle disponují dvěma typy mlecího mechanismu. První možnost představují tříštivé nože. Při čištění mlýnku je cílem odstranit oleje a zbytky ulpívající na nožích i nádobě. Jak na to? Spusťte mlýnek, dokud se v něm nesemelou všechna kávová zrna.

Na vlastní čištění použijte buď speciální tablety, nebo nevařenou rýži. Čisticí tablety jsou obvykle vyrobeny ze směsi zrn a obilovin a mají velkou absorpční schopnost, díky níž účinně odstraňují zbytky olejů i částečky kávových zrn.

Tablety přidejte do mlýnku a nechte běžet, dokud se nepromění v jemný prášek, a poté mlýnek vyprázdněte. Pokud tablety nemáte, můžete jako alternativu použít přibližně půl šálku nevařené rýže.

Odpojte mlýnek od napájení, otřete jej vlhkou utěrkou z mikrovlákna zevnitř i zvenku a následně suchou utěrkou z mikrovlákna odstraňte případnou vlhkost. Odnímatelné části kávomlýnku lze umýt v teplé vodě se saponátem.

Mletá i nemletá káva.
zdroj: unsplash.com

Jak čistit mlýnek s mlecími kameny?

Druhou variantu mlecího mechanismu představují mlecí kameny, které mohou být vyrobeny buď z kovu, nebo z keramiky. V tomto případě se na ulpělé zbytky z kávových zrn doporučuje použít čistý zubní kartáček s měkkými štětinami, odnímatelné části pak omyjte v teplé vodě se saponátem a osušte utěrkou z mikrovlákna.

K udržení dobrého stavu kávových mlýnků s mlecími kameny by mělo stačit jejich pravidelné čištění kartáčkem. V případě velkého znečištění můžete mlýnek prohnat čisticími tabletami jako u mlýnku s noži. Nikdy ale nepoužívejte neuvařenou rýži, mohlo by dojít k poškození okrajů kamenů.

Jak často čistit mlýnek na kávu?

Jak často budete mlýnek na kávu čistit, záleží na tom, jak velcí milovníci kávy jste i jaké intenzitě kávy neboli stupni pražení kávových zrn dáváte přednost. Silně pražená zrna jsou totiž mastnější.

Pokud používáte mlýnek na kávu denně, je nejlepší mýt jej jednou týdně. Jakmile si techniky čištění osvojíte, nemělo by vám čištění zabrat více než patnáct minut. Jestliže kávomlýnek používáte jen občas, mělo by postačit čištění jednou měsíčně nebo před jeho uskladněním.

Zdroj: homegrounds.co, perfectdailygrind.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu