Kapří den: Přijďte bránit Jihlavu před loupeživým rytířem

regiony

Dobrodružné hry, divadla, šermířská vystoupení, koncerty a zkoušky odvahy, zručnosti a bystrosti. To vše je Kapří den, velká interaktivní hra pro celou rodinu a oslava připomínající zapomenutou jihlavskou historii, která se koná v sobotu 2. března v historickém centru Jihlavy.

Kapří den: Přijďte bránit Jihlavu před loupeživým rytířem
Ilustrační foto
25. února 2024 - 11:00

„Kapří den je velká hra, při které můžete zažít kousek jihlavské historie na vlastní kůži," říká Vojtěch Kolář, jeden z organizátorů z organizace Brána Jihlavy, která akci pořádá. „Po vydařeném loňském ročníku jsme v okolí Brány Matky Boží a blízkého parku Gustava Mahlera opět nachystali sérii herních stanovišť, na kterých budou od 13.00 do 18:00 soutěžit rodiče s dětmi a kdo pomůže Jihlavu ubránit, zapojí se i do slosování o ceny."

Kapří den byla původně zaniklá slavnost, která připomínala obranu města před loupeživým rytířem Zikmundem z Rokštejna z roku 1402. Podle historických zápisů jen díky šťastné souhře okolností byli útočníci spatřeni selkou a mnichy z nedalekého kláštera, kteří zvoněním probudili celou Jihlavu a ta se díky statečnosti a pospolitosti svých obyvatel útoku ubránila. Na počest obránců se pak každý rok konal Kapří den, při kterém byli rozdáváni kapři a štědrá almužna.

V současnosti je Kapří den dobrodružná hra, ve které budou účastníci například bojovat na meče s loupeživými rytíři, poslepu stopovat loupeživou bandu, ostřelovat z praků jihlavské hradby, překonávat obranné valy, odrážet útočníky nebo střílet z kuší a luků. Další hry otestují i zručnost, spolupráci a bystrost. Na konci hry si pak děti vyloví za odměnu magnetickým prutem kapra a dostanou za odměnu čokoládový stříbrňák. „Samotná hra začíná vyzvednutím herní karty v turistickém informačním centru v ulici Matky Boží. Odevzdáním vyplněné karty se pak děti zapojí do slosování, ve kterém můžou vyhrát třeba plyšové ryby, jihlavské ježky nebo jiné drobnosti."

Kromě Hry o Jihlavu čeká na příchozí také bohatý doprovodný program. Součástí budou divadla, koncert a také šermířská vystoupení. Během dne se konají v 13:00 a 15:00 komentované prohlídky Minoritskými zahradami po stopách přepadení Jihlavy a kreativní workshop Mahler je hudba.

 (rp,novinkyvysocina.cz,foto:brana jihlavy)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif