Česko 0:0 Rakousko

I malé děti ve školce se můžou učit programovat robota a stavět mosty. Zkouší to třeba ve Vimperku

Jak se zpracovává ropa, programuje robot, jak funguje internet. Školky a dětské skupiny se snaží i malé děti vzdělávat v technické oblasti. Pomáhá jim s tím třeba Malá technická a Malá digitální univerzita. Její licenci má několik poboček Královské školky, například ta ve Vimperku.

Vimperk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti a stavebnice

Děti a stavebnice | Zdroj: Shutterstock

Učitelka Královské školky ve Vimperku Renata Nováková s dětmi staví silnici k ropné rafinerii z lega. „Máme téma malý ropař a učíme se, kde se ropa těží, jak se zpracovává a hlavně kam se vozí,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá Malá technická univerzita v praxi, sledovala v Královské školce ve Vimperku Kristýna Barchini

Malou technickou univerzitu má hned několik Královských školek. „Malá technická univerzita má dvanáct modulů, takže každý měsíc máme nějaké téma, například malý architekt, inženýr, stavitel mostů, vodohospodář, energetik, zpracovatel odpadu,“ vyjmenovává ředitelka Jaroslava Králová.

Kromě toho využívají i Malou digitální univerzitu, ta vypadá zase trochu jinak.

„Ukazuje dětem online svět, internet. Co se třeba děje s obrázkem, když ho umístíte na internet. Neukazujeme jim to ale žádnou elektronickou formou na tabletech, je to všechno offline, to znamená hrou,“ líčí ředitelka.

Bourání východu, protipožární dveře nebo stěhování. Změnila se bezpečnostní pravidla pro dětské skupiny

Číst článek

Děti si vyzkouší i jednoduché programování. „To je velká zábava. Máme pár robůtků a děti se učí programovat. Je to opravdu základ, možná, že by se nám programátor smál, ale logicky se učí, jak se musí tomu robotovi naprogramovat cesta, aby došel z bodu A do bodu B,“ dodává Jaroslava Králová.

Lektorky Malé technické a digitální univerzity navštěvují v celém Česku kolem tří tisíc školek. Licenci si zakoupily zhruba čtyři stovky pracovišť, na jihu Čech kromě Královské školky ještě písecká knihovna.

Kristýna Barchini Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme