Otužování jako moderní trend? Lidé si ve studené vodě posilovali imunitu od pradávna

Období, kdy zima ztrácí na síle a přichází jaro, je ideální pro otužování. To je dnes velmi populární a získává si stále více příznivců. Otužování ovšem nemůžeme vnímat jako trend moderní doby, je totiž staré jako lidstvo samo. První zmínky o otužování sahají až do období starověku.

První otužilci žili v antických státech. Alespoň se o nich dochovaly nejstarší písemné zprávy. Slavný athénský filozof Sokrates byl prý velice otužilý. Dokonce víme, jakým způsobem se učenec otužoval. Chodil bos, po celý rok si údajně nenazul boty. Dochovaly se také zmínky o dalším filozofovi-otužilci, a to o římském Senecovi, vychovateli císaře Nerona, který ho nakonec donutil spáchat sebevraždu. Seneca se otužoval jinak než Sokrates, a to ve studené vodě. Každodenně se koupal v řece Tibeře. Ve starověkých římských lázních se v rámci vodoléčby také využívalo studené vody a otužování. Již naši starověcí předci tedy moc dobře věděli o pozitivních účincích otužování na lidské zdraví.

V lázeňských zařízeních se lidé otužovali i ve středověku. Mimo středoevropský prostor, v severských zemích, se obyvatelé otužovali ve sněhu i v zamrzlých vodách v přírodě. Také proto bývali seveřané vnímáni jako velice silné a odolné národy, které jen tak něco nezlomí. Dobové písemné prameny hovoří o tom, že se těšili výbornému zdraví a dožívali se vysokého věku.

Rozvoj otužování nastal v průběhu 19. století. To se začali této formě posilování imunitního systému člověka věnovat mnozí odborníci, kteří o ní psali i odborná pojednání. K nejznámějším osobnostem v oblasti otužování patřil Sebastian Kneipp. To byl německý kněz a léčitel, který se uplatnil v lázních, kde prosazoval léčení pomocí studené vody. S tím měl totiž pozitivní osobní zkušenosti.

Sebastian Kneipp totiž v mládí, krátce po maturitě, vážně onemocněl. Schvátila ho tuberkulóza, tehdy obávaná, smrtelná a prakticky nevyléčitelná choroba. Kneipp se však nevzdával a pokoušel se uzdravit všemožnými způsoby. Jako nemocný upoutaný na lůžku hodně četl a v jedné z knih našel informace o tom, že na lidský organismus může obyčejná voda působit až zázračně. To ho inspirovalo a vyzkoušel na vlastní kůži léčbu studenou vodou, otužování. Netrvalo dlouho a tuberkulózu skutečně porazil a díky otužování se rychle zotavil.

Kneipp, již těšící se dobrému zdraví, nastoupil na studium teologie. Roku 1852 se mu dostalo kněžského svěcení. Každý kněz tehdy musel mít prokazatelně dobrý zdravotní stav, a aby si ho Kneipp zajistil, neustále se otužoval. To se mu totiž osvědčilo. Když začal v roce 1855 jako kněz působit v jednom německém lázeňském městečku, pomáhal v místních lázních coby léčitel a nemocným zde doporučoval právě otužování, a skutečně tím mnohé pacienty vyléčil. Studenou vodu radil využívat různým způsobem, a to podle konkrétních zdravotních potíží. Na něco bylo potřeba praktikovat ponory do ledové vody, na jiné neduhy postačovalo polévání studenou vodou. Zvláštní metodou otužování zavedenou Kneippem je chůze ve vlhké studené trávě nebo ve sněhu. Říká se jí knajpování.

Co byl Sebastian Kneipp v Německu, to byl Vinzenz Priessnitz u nás. Také ten prosazoval otužující vodoléčbu. Dále na našem území otužování koncem 19. století propagoval lékař Karel Chodounský, který dokázal, že zvyšuje imunitní systém jeho pacientů, a ti tak jsou méně nemocní.

Asi nejznámějším otužilcem u nás byl Alfréd Nikodém. Úspěšný podnikatel v oboru zlatnictví a šperkařství z Prahy se ve volném čase věnoval sportu. Proslavil se tím, že přeplaval kanál La Manche, ale také zimním plaváním. To poprvé vyzkoušel o Vánocích roku 1923 v Praze na Vltavě. V následujících letech se k němu přidávali další odvážlivci, až v roce 1928 společně založili vůbec první klub otužilců u nás. Tehdy se na Vltavě sešlo přes 60 plavců. Klub vedl Nikodém do roku 1945, po něm vedení převzal další nadšený propagátor otužování jménem Oldřich Liška.

Související

Otužování, ilustrační fotografie.

Sebastian Kneipp a jeho léčení vodou. Doporučoval i otužování

Léčivé účinky vody jsou známy celá tisíciletí, lázeňství se zrodilo již v období starověku. Voda byla vždy vnímána jako životadárná tekutina, hrála významnou roli v náboženství nebo magických úkonech i v lidovém léčitelství. Průkopníkem propagujícím léčení pomocí vody byl Sebastian Kneipp. Ten mimo jiné již v 19. století doporučoval dnes tak populární otužování.
Ilustrační foto

Otužilec: Otužování se není třeba bát ani v této době

Otužování se není potřeba bát ani v nynější době koronaviru, míní předseda třebíčského Klubu ledních medvědů Zdeněk Mikoláš. Řada lidí to podle něj už pochopila. Při 11. ročníku propagačního plavání v centru Třebíče jich dnes vstoupilo do řeky osm desítek, mezi nimi dva cizinci. Kvůli protiepidemickým opatřením byla akce kratší, plavci měli dané rozestupy a diváci je mohli sledovat jen z protějšího břehu.

Více souvisejících

otužilci

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 17 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Biden poprvé prohlásil, že bude debatovat s Trumpem. Termíny už jsou známé

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy