InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VIDEO: Sportovcem roku se stala Lurdes Gloria Manuel! Mezi kolektivy se vrací na trůn fotbalisté Táborska

Nejlepší sportovci Táborska za rok 2023 na společné fotografii. , Autor: Josef Janda

Nejlepší sportovci Táborska za rok 2023 na společné fotografii.     Autor: Josef Janda

TÁBOR - Vyhlášení ankety Sportovec roku okresu o nejlepšího sportovce Táborska za rok 2023 proběhlo v sobotu 24. února v prostorách táborské Střelnice. V nejprestižnější kategorii jednotlivců skončila po dvou letech vláda veslařů VS Tábor. Na sportovní trůn usedla vítězka krajské ankety Lurdes Gloria Manuel, loni na Táborsku stříbrná. Táborská atletka je první ženskou vítězkou ankety od roku 2012, kdy triumfovala triatlonistka Niki Kášková. Stříbrnou pozici obsadila za rok 2023 další vyslankyně VS Tábor Klára Vaňková, úspěšná kanoistka. Dvě nejlepší sportovkyně se slavnostního vyhlášení bohužel nemohly zúčastnit, jelikož Manuel závodila v Ostravě a Vaňková byla na soustředění ve Španělsku. Oddíl VS Tábor měl v nejlepší desítce stejně jako ve třech předchozích ročnících ankety nejpočetnější zastoupení, tentokrát trojnásobné. Bronzovou pozici obsadil mezi jednotlivci první muž. Z poháru za 3. místo se radoval triatlonista Jakub Homola (Triathlon Team Tábor), který si oproti loňsku polepšil o čtyři příčky.

 

Vítězství mezi kolektivy si vychutnali po loňském stříbru druholigoví fotbalisté FC Silon Táborsko. Na 2. místě skončili loni bronzoví cyklisté ČEZ Cyklo Teamu Tábor, bronzoví odcházeli ze sobotního vyhlášení extraligoví dorostenci HC Tábor. V hlavních kategoriích jednotlivců a kolektivů vzniklo pořadí na základě hlasování poroty, kterou určili organizátoři akce z České unie sportu a města Tábor.

Cenu Týdeníku Táborsko Trenér roku pro nejlepšího trenéra udělilo vydavatelství Jihočeské týdeníky trenérovi vodního póla TJ Tábor Martinu Severovi. Cenu předávala obchodní ředitelka vydavatelství Jihočeské týdeníky Michaela Neumannová. Trenér Severa obdržel dárkový koš a diplom.

Top 3 v kategorii jednotlivců

1. Lurdes Gloria Manuel (TJ VS Tábor) – atletika (běh)
Manuel vybojovala na mistrovství republiky do 22 let titul v běhu na 400 metrů a další přidala táborská čtvrtkařka na halovém šampionátu. Osmnáctiletá svěřenkyně trenérů Šárky Chládkové a Ratislava Šediny získala na mistrovství republiky žen na domácím stadionu v Táboře stříbro, když časem 51,23 sekundy překonala český juniorský rekord. Největšího úspěchu ale dosáhla na mistrovství Evropy do 20 let, kde získala titul evropské šampionky.

2. Klára Vaňková (Kanoistika VS Tábor) – sjezd na divoké vodě
Vaňková loni dominovala v Českém poháru, přičemž zvítězila nejen v kategorii U23, ale i v kategorii žen. Formu pak potvrdila na MČR, když v kategorii U23 dvakrát zvítězila a v kategorii žen přidala zlato a stříbro. Dvaadvacetiletá svěřenkyně trenéra Vladimíra Valy vybojovala na ME dospělých v Severní Makedonii titul ve sprintu hlídek a ve stejné disciplíně na MS v Augsburgu brala stříbro. Vaňková se na závěr sezony představila na MS U23 v Roudnici nad Labem, kde získala zlato a bronz.

3. Jakub Homola (Triathlon Team Tábor) – triatlon
Homola vybojoval titul mistra republiky v triatlonu a supersprintu v juniorské kategorii, stal se i celkovým vítězem Českého poháru. Osmnáctiletý svěřenec trenéra Martina Hotového skončil na mistrovství Evropy na 13. místě a jako člen štafety bral 6. místo. Na světovém šampionátu obsadil kvůli zdravotním komplikacím 63. místo. Homola se zúčastnil i čtyř závodů Evropského poháru, když nejlepšího výsledku dosáhl v Táboře, kde obsadil 8. místo.

Další pořadí
4. Kateřina Hadravová (triatlon), 5. Matěj Vaněk (kanoistika – sjezd na divoké vodě), 6. Tereza Koubová (softball), 7. Sára Studená (ploutvové plavání a rychlostní potápění), 8. Jasmina Jelínková (společenský tanec), 9. Aleš Sedlák (horský běh, ultramaraton), 10. Václav Hošek (kulturistika).

Top 3 v kategorii kolektivů

1. FC Silon Táborsko (muži) – fotbal
Druholigoví svěřenci trenéra Romana Nádvorníka skončili v loňské sezoně na výborném 7. místě Fortuna národní ligy. Po letošní podzimní části sezony se daří Táborsku ještě lépe a přezimovalo na 3. místě, které zaručuje baráž o 1. ligu.

2. ČEZ Cyklo Team Tábor (Elite muži) – cyklistika, cyklokros
Elitní muži ČEZ Cyklo Teamu Tábor soutěžili v Českém poháru pod vedením trenéra Michala Bednáře. Tým ČEZ Cyklo Team Tábor zvítězil v celkovém pořadí Českého poháru v cyklokrosu a v pohárovém seriálu na silnici obsadil 3. místo.

3. HC Tábor (dorost) – lední hokej
Extraligoví dorostenci HC Tábor se účastnili nejvyšší hokejové soutěže v České republice. V uplynulé sezoně zaznamenali svěřenci trenéra Arpáda Györiho ohromný výkonnostní progres a mimořádně náročným systémem soutěže se z jejího dna vyšplhali až k vytoužené extraligové záchraně. O zachování účasti mezi tuzemskou elitou zatím HC Tábor úspěšně bojuje i v aktuální sezoně.

Další podrobnosti a rozhovory nabídne středeční vydání Týdeníku Táborsko. Ve videu níže se můžete podívat na sestřih z vyhlášení a na rozhovory s ředitelem Táborska Martinem Vozábalem a Trenérem roku Martinem Severou.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace