25. února 2024 • 20:00

Sparta zničila Litvínov 8:3. Uspěly i Pardubice a Kometa, propadák Třince

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Sparty ve šlágru 49. kola extraligy doslova zničili Litvínov na jeho ledě 8:3. Vyhrály i Pardubice v Mladé Boleslavi 4:1 a přiblížily se triumfu v základní části. Liberec vedl nad Vítkovicemi už 3:0, ale hosté předvedli velký obrat a zvítězili po prodloužení 4:3. Karlovy Vary podlehly Českým Budějovicím 0:3 a Kladno si vyšláplo na Třinec 5:2. Kometa si před vlastními fanoušky poradila s Plzní 5:1 a Olomouc zdolala Hradec Králové 4:2.



Ordoš dvěma góly zařídil výhru Motoru

České Budějovice zvítězily v Karlových Varech 3:0 a zabraly po dvou porážkách. Dvěma góly to zařídil Jan Ordoš a brankář Jan Ordoš udržel díky 28 úspěšným zákrokům poprvé v sezoně čisté konto. Energie popáté za sebou prohrála a z poledních deseti utkání vyhrála jediné.

V úvodní bezbrankové dvacetiminutovce si ani jeden ze soupeřů nevytvořil větší brankovou příležitost. Pouze nebezpečná střela Tomana v 5. minutě a o chvíli později dorážka Kachyni v předbrankovém prostoru zaměstnaly Frodla. Na druhé straně to byly dva nebezpečné střely z hole v první třetině aktivního Kružíka.

Druhá třetina už byla v režii Jihočechů, kteří napadali domácí již ve středním pásmu, z čehož vyústily ve 26. minutě i dva krátce po sobě jdoucí fauly Grígera a Dlapy. Po 25 sekundách využil přesilovku pěti proti třem dorážkou v předbrankovém prostoru Ordoš.

O tři minuty později se sám na Frodla řítil Gulaš, ale branku přestřelil. Z karlovarských hráčů si jedinou možnost vytvořila dvojice Černoch a Ondřej Beránek, jehož střelu včasným přesunem zlikvidoval Strmeň. Ve 37. minutě nabídli Západočeši svým špatným střídání soupeři další přesilovou hru, kterou v druhou branku přetavil opět Ordoš.

Domácí se ve třetí třetině snažili s nepříznivým stavem něco udělat, ale neúspěšně. Příležitost ke snížení měl ve 44. minutě Mikyska, ale pozorný Strmeň se střelou z bezprostřední blízkosti nenechal překvapit. Když o minutu později výborně chytající gólman Budějovice zlikvidoval i nepříjemnou střelu Kangasniemiho, bylo jasné, že karlovarští hráči zapíší další ze série proher.

Domácím nepomohlo ani 102 vteřin před koncem základní hrací doby odvolání Frodla, naopak hostující Martin Beránek střelou do prázdné branky dal výsledku konečnou podobu.

Hlasy trenérů:

Vojtěch Šik (Karlovy Vary): „Dnes rozhodla druhá třetina a v ní speciální formace. Soupeř byl úspěšný, naopak my jsme si při početních výhodách nepomohli. Nezbývá nám než snažit se bodovat ve zbylých třech zápasech a potom se připravit na případné pokračování sezony.“

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „My jsme si po posledních neúspěších potřebovali zvednout sebevědomí, což se nám dnes podařilo a jsme rádi za získané tři body. Takže dnes jsme spokojeni.“

Góly

Domácí:

Hosté: 25:47. Ordoš, 36:13. Ordoš, 59:26. M. Beránek

Sestavy

Domácí: Frodl (Habal) – Bartejs, Mikyska, McFadden, Stříteský, Havlín, Plutnar, Dlapa – Hladonik, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, O. Procházka – Kangasniemi, Jiskra, Kružík – Redlich, Kofroň, Koffer.

Hosté: Strmeň (Hrachovina) – Štencel, Pýcha, Doudera (A), Kachyňa, Gulaši, Hovorka, Štich – Ordoš, Kondelík, Gulaš (C) – M. Beránek, Harris, F. Přikryl – Kubík, Pech (A), Valský – Toman, Koláček, Vopelka.

Rozhodčí

Jeřábek, Zeliska – Brabec, Rampír

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

3237 diváků

Kladno bodovalo naplno po 20 zápasech

Kladno porazilo Třinec 5:2 a poprvé od 28. prosince naplno bodovalo. V základní hrací době vyhráli Rytíři po 20 zápasech. Poslední tým tabulky uspěl proti Ocelářům poprvé v sezoně a ukončil sedmizápasovou sérii výher úřadujícího mistra. Dvěma góly a asistencí se na tom podílel útočník Martin Procházka. Utkání sledovalo 1047 diváků, což je nejnižší extraligová návštěva v sezoně.

Rytíři získali páteční porážkou s Mladou Boleslaví jistotu účasti v baráži, proti Ocelářům ale začali ve velkém stylu. Již po 69 sekundách našel Strnad volného Hejdu, který zakončoval do odkryté branky a Kladno vedlo. Do další šance se vzápětí dostal Frolík.

V 6. minutě mohl vyrovnat Růžička, který měl po faulu Vebera na Čacha výhodu trestného střílení. Nejproduktivnější hráč soutěže ale trefil jen tyč. A poté s tichém prostředí ČEZ stadionu děly věci. V 8. minutě posunul domácí do dvoubrankového vedení v přesilovce Ticháček a o dvě minuty později přidal třetí gól pohotově dorážející Klepiš.

Slezané navíc přišli o Voženílka, jenž zasáhl do hlavy Klepiše a s vyšším trestem putoval předčasně do kabin. Kladenskou přesilovku sice zkrátilo vyloučení Tralmakse, ale přesto se Rytíři dočkali dalšího gólu. Prosadil se Procházka. Místo Kacetla následně se následně do třinecké branky postavil Mazanec.

Hosté ještě v první třetině dokázali se štěstím snížit, a dokonce v oslabení. Mitens vyjel za branku pro vyhozený puk přes celé kluziště, který se ale nečekaně odrazil od mantinelu k volnému Čachovi, jenž nezaváhal.

Ve druhé třetině hráli Oceláři hned třikrát přesilovou hru, lotyšského brankáře v kladenských službách ale překonat nedokázali. Hned několikrát byli blízko brance i domácí, Klepišův samostatný nájezd ale Mazanec zastavil, Sideroff a Tralmaks trefili shodně pravou tyčku.

Oceláři byli ale herně i střelecky aktivnější a ve 45. minutě se jim podařilo snížit, když se krátce po buly trefil Adámek. V 52. minutě se ale domácím vydařil rychlý protiútok a Procházka posunul Rytíře k první tříbodové výhře v letošním roce.

Hlasy trenérů:

Pavel Skrbek (Kladno): „Všechno rozhodl vstup do utkání, v 10. minutě jsme vedli 3:0. Podobně jsme vstoupili do několika zápasů (v sezoně), dnes byl ale rozdíl v tom, že jsme šance proměnili. Pak jsme si vytvořili nějaké další šance, které jsme už neproměnili. Ubránili jsme přesilovky Třince, což byla velká pomoc. Hráli jsme zodpovědně a obětavě v obraně.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Vše se dnes odvíjelo od první třetiny, do které jsme špatně vstoupili v 10. minutě prohrávali 0:3. A ještě tam byly další příležitosti domácích. Ve druhé třetině jsme si vytvořili pohybem nějaké šance spíše v přesilové hře, ale ani jednu ze tří výhod jsme nevyužili. Proto je výsledek, jaký je. Zklamání.“

Góly

Domácí: 01:09. Hejda, 07:35. Ticháček, 09:39. Klepiš, 16:23. M. Procházka, 52:52. M. Procházka

Hosté: 17:47. Čacho, 44:29. Adámek

Sestavy

Domácí: Mitens (Zavoral) – Slováček, Nemčík, Hejda, Veber, Trojna, Ticháček – Smoleňák (C), Klepiš, Tralmaks – Sideroff, Pytlík, Kusý – Strnad (A), Melka (A), M. Procházka – Bláha, Jarůšek, Frolík.

Hosté: Kacetl (17. Mazanec) – Smith, Nedomlel, Polášek, Kundrátek, J. Jeřábek, Adámek, Mrtka – Voženílek, Nestrašil, M. Růžička (A) – Daňo, L. Hudáček, Kurovský – M. Roman, Vrána (C), Hrehorčák – Dravecký (A), Čacho, Spěváček.

Rozhodčí

Šír, Cabák – Svoboda, Dědek

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

1047 diváků

Vítkovice předvedly velký obrat

Vítkovie vyhrály v Liberci 4:3 v prodloužení, přestože po dvou třetinách prohrávaly 0:3. Oslavily tak čtvrté vítězství za sebou. Rozhodl o něm v čase 63:21 lotyšský útočník Rihards Bukarts. Bílí Tygři prohráli pátý z posledních sedmi zápasů.

Aktivněji vstoupili do utkání hosté a první dobrou šanci měl Roberts Burkarts, Hrenák ale dobře zasáhl. Na druhé straně zase prověřil Klimešovu pozornost Knot. První přesilovku v utkání si zahráli Bílí Tygři a v 9. minutě šli do vedení. Po hezké kombinaci s Flynnem a Birnerem otevřel skóre utkání trefou do odkryté branky Bulíř.

Další branku domácích mohl přidat ze samostatného úniku rychlík Zachar, Klimeš ale jeho bekhendový blafák lapil. V následné přesilovce Severočechů nebezpečně pálil Faško-Rudáš, Klimeš byl na místě. V závěru první třetiny hráli Liberečtí opět v početní výhodě, Ridera se ale tentokrát bez problémů ubránila.

V úvodu druhé části už se ale Bílí Tygři mohli radovat. Rychlovský si vyměnil kotouč s Filippim a poté zblízka překonal Klimeše podruhé. Vítkovice mohli odpovědět v přesilovce, domácí se ale dobře ubránili. Když se utkání překlopilo do druhé poloviny, liberecké hala vybuchla radostí potřetí. Flynn se tentokrát napřáhl hned za modrou čárou a jeho bomba zaskočila Klimeše.

Náskok domácí neukolébal. Jejich tlak pokračoval, aktivního Flynna vybídl zpoza branky Knot, ale Klimeš byl pozorný. O něco později se předvedl nejmladší liberecký hráč, obránce Galvas, který nahrál svému kapitánovi do slotu. Birnerovu ránu ale zlikvidoval skvělým zákrokem Klimeš. Galvas se připomněl ještě o minutu později, ale Klimešovi tentokrát pomohla tyč.

Nástup do třetí třetiny vyšel skvěle hostům. Hned ve 41. minutě nahodil Percy puk na Hrenáka a nikým neobsazený Barinka dopravil puk do branky. Rychlý gól hosty povzbudil a výsledkem zvýšené aktivity byla přesilovka. Když už se zdálo, že se domácí ubrání, tak si puk po několika zablokovaných střelách našel Zdráhal a snížil na rozdíl jediného gólu.

Kontaktní gól dodal Rideře další síly, ale domácí se zdatně bránili. V době, kdy se hosté nadechovali k závěrečnému náporu, přišla jejich chyba a vyloučení. Přesilovku ale hráli domácí velmi špatně. Hosté i ve čtyřech podnikli útočný výpad, Hrenák sice skvěle zakročil, ale nakonec na něj vyzrál Chlán a střelou o jeho záda vyrovnal a poslal zápas do prodloužení.

V prodloužení pak dokonal skvělý obrat Rihards Bukarts, který střelou pod horní tyč překonal Hrenáka.

Hlasy trenérů:

Filip Pešán (Liberec): „Takhle bohorovně nastoupit do třetí třetiny za velmi dobře rozehraného stavu, to je něco, co nám může celou sezonu pokazit. Sportovní výsledky jsou někdy na hraně a někdy rozhodují maličkosti. My jsme první dvě třetiny opravdu bojovali o to udržet se v možnosti bojovat o čtyřku. Ale ve třetí třetině naším vstupem a prvním střídáním jsme naladili tak kyselou notu na celou třetinu, že je to věc, která by se stát prostě neměla. Příprava na třetinu byla důkladná, ale to první střídání jsme sehráli opravdu dětinsky a bohorovně a byliu jsme za to potrestaní. Myslím, že to nastavilo ráz celé třetiny. Věci jako zbytečné vyloučení, gól v naší přesilovce, to už bylo je dokreslení celé třetiny.“

Pavel Trnka (Vítkovice): „První třetina nebyla z naší strany špatná, měli jsme tam nějaké šance, ale nevyužili jsme je. Byly jsme vyloučení třikrát po sobě. Ztratili jsme druhou třetinu, tam to bylo špatné. Už jsme si místy myslel, že se začíná projevovat ten těžký program, který máme. No a třetí třetina, to jsme o přestávce na kluky apelovali, že každý zápas je hratelný, že to je příprava na play off, ať tomu nepřestávají věřit. A viděli jsme, co udělá jeden gól, jak se najednou nohy rozvážou. I když pocitově tam může být únava, tak ta hlava to ovlivní. Dostali jsme to na naši stranu a jsme moc rádi za dva body získané tady s těžkým soupeřem.“

Góly

Domácí: 08:33. Bulíř, 20:54. Rychlovský, 30:48. Flynn

Hosté: 40:20. Barinka, 47:39. P. Zdráhal, 58:26. Chlán, 63:21. Ri. Bukarts

Sestavy

Domácí: Hrenák (D. Král) – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Derner, Budík, Galvas – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Kel. Klíma – Birner (C), Bulíř (A), Hawryluk – Vlach, Šír, Zachar.

Hosté: Klimeš (Machovský) – Percy, Raskob, Mikuš (C), Grman, Auvitu (A), Prčík, R. Jeřábek – Fridrich, Barinka, P. Zdráhal (A) – Ro. Bukarts, Krieger, Ri. Bukarts – R. Půček, Claireaux, Lednický – Peterek, Chlán, Přibyl.

Rozhodčí

Hribik, Pilný – Frodl, Šimánek

Stadion

Home Credit Arena, Liberec

Pardubice se přiblížily rekordu

Pardubice zvítězily na ledě předposlední Mladé Boleslavi 4:1. Na šesté výhře Dynama po sobě se dvěma góly podílel útočník Patrik Poulíček. Východočeši se přiblížili triumfu v základní části a zároveň historickému rekordu v počtu získaných bodů. Aktuálně jich mají Pardubice 114, maximem je 118 Liberce ze sezony 2015/16. Bruslařský klub prohrál po dvou vítězstvích.

Favorit hned zkraje utkání dostal k dispozici čtyřminutovou přesilovku za Romanův faul vysokou holí na Vondráčka. Radil trefil z první tyčku a Sedlák z dorážky minul odkrytou branku. Pardubice ale nakonec dlouhou početní výhodu v sedmé minutě zužitkovaly. Čerešňák se ve vlastní třetině ujal puku, na modré se zbavil tří protihráčů a osmým gólem v extraligové sezoně otevřel skóre.

V 11. minutě Bruslaři srovnali. Lantoši si od zadního hrazení sjel až mezi kruhy, Vondráček ho nezachytil a domácí útočník se střelou k tyči nemýlil. V ročníku zaznamenal 18. gól.

V polovině zápasu mladoboleslavský obránce Pyrochta napálil tyč. V 37. minutě si Dynamo vzalo vedení zpátky. Dvořák napřáhl od modré čáry po Mandátově přihrávce a Poulíček tečí usměrnil puk za Růžičkova záda.

Ten samý hráč se ve 46. minutě prosadil z dorážky po Vondráčkově střele. Pardubický útočník se zapsal mezi střelce počtrnácté v sezoně. Do prázdné branky při power play domácích pak stanovil konečný výsledek Vála střelou z vlastní třetiny. V extraligovém ročníku se dočkal osmého zásahu.

Svěřenci trenéra Zadiny vytvořili klubový rekord v počtu získaných bodů v základní části. Pardubice zdolaly v extralize Středočechy posedmé v řadě.

Hlasy trenérů:

Václav Pletka (M. Boleslav): „Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Pardubice mají všechny čtyři lajny nabité. Nezačali jsme moc dobře, protože jsme byli na čtyři minuty vyloučení. Soupeře jsme tím pustili do výhody a pak jsme se z toho dostávali. V první třetině jsme měli šest trestných minut. Dostali jsme gól a pak se nám podařilo vyrovnat. V přesilovce jsme mohli jít i do vedení, ale trefili jsme tyčku. Upozorňovali jsme na to, že Pardubice dávají hodně gólů z předbrankového prostoru. Umějí se tam pohybovat, nahazují puky na branku. Z toho jsme dostali druhý gól a pak i třetí. Zkusili jsme ještě odvolat brankáře a dostali jsme čtvrtý. Z našeho pohledu to ale nebylo vyloženě špatné utkání. I se třemi juniory v sestavě jsme nepropadli a kluci se s tím popasovali dobře. Víme, že Pardubice mají kvalitu a jsou suverénní, mohli jsme je ale překvapit.“

Marek Zadina (Pardubice): „Myslím si, že jsme tu odehráli kvalitní utkání. Hodně jsme forčekovali a získávali velké množství kotoučů v útočném pásmu. Dobře jsme hráli také ve středním pásmu, v obranném jsme byli důrazní a hráli jsme při sobě. Kluci chtěli vyhrát a makali celých 60 minut. Jsme hrozně rádi, že jsme tady vyhráli a odehráli takhle dobrý zápas. Když potřebujeme, dá každá lajna gól. Hrajeme jako tým a na tom můžeme stavět.“

Góly

Domácí: 10:09. Lantoši

Hosté: 06:04. Čerešňák, 36:47. Poulíček, 45:56. Poulíček, 57:39. Vála

Sestavy

Domácí: J. Růžička (F. Novotný) – Pyrochta (A), Bernad, Čech, F. Pavlík, Gewiese, Lintuniemi, Štibingr – Skalický, O. Roman, Lantoši (A) – Gardoň, Järvinen, Rohdin – Hradec, Fořt (C), Krivošík – Malínek, Závora, Stránský.

Hosté: Pavlát (Will) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, Kolář – Pánik, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, A. Musil, Paulovič – Mandát, Poulíček (A), Vondráček.

Rozhodčí

Mrkva, Kika – Zíka, Štěpánek

Stadion

ŠKO-ENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

3389 diváků

Sparta nastřílela osm gólů

Sparta vyhrála v Litvínově 8:3 a zajistila si nejhůře druhé místo po základní části. Získala tak jistotu účasti v příštím ročníku Ligy mistrů. Drží si také ještě teoretickou naději na posun na 1. místo, ale na vedoucí Pardubice ztrácejí tři kola před koncem stále devět bodů. Gólem a dvěma asistencemi táhl Pražany kapitán Michal Řepík. Severočeši si zkomplikovali boj o přímou účast ve čtvrtfinále play off a z pátého místa ztrácejí na Kometu Brno tři body.

Domácím už zase scházel kapitán Sukeľ, který se přitom do sestavy vrátil kolo předtím po čtyřměsíční pauze. Čestné buly vhodili herci Marek Taclík a Jakub Kohák jako patroni charitativního Vlasatého zápasu, který se ve speciálních dresech hrál ve prospěch spolku Nové háro.

Před vyprodaným stadionem se ujala vedení Sparta. Bez potíží přežila první oslabení a hned po něm udeřila. Chlapíkova zadovka zpoza branky našla u tyčky Davida Vitoucha, který prostřelil gólmana Tomka. Ani ne po minutě mohl domácí David Kaše po přihrávce svého bratra Ondřeje srovnat, jenže jeho pokus zastavila tyčka. A Severočeši ještě v první třetině manko smazali. Hlava dostal puk k tyčce a bekhendem ho zvedl mimo Kovářův dosah. Na ledě se jiskřilo, hrálo se ve vysokém tempu, diváci se bavili.

Druhou třetinu ovládla dravá Sparta, v rozmezí devíti minut nasázela čtyři góly. Smršť odstartoval Kassian, který dorázil puk z čáry po zakončení Lajunena zpoza branky nataženou hokejkou. Brzy nato kapitán Řepík nachytal Tomka střelou z křídla na bližší tyč a slovenského brankáře pak donutil střídat Sobotka, který dostal od Formana ideální pas k druhé tyčce.

I náhradník Zajíček brzy kapituloval, to když Harper tečoval střelu od modré čáry. Kanadská posila z Nitry dala svůj první gól za Spartu. Opařený Litvínov se dlouho na nic nezmohl, pomohla mu až přesilová hra. Kanonýr Koblasa ji nekompromisní ránou z kruhu po přenesení hry využil za pouhých 13 vteřin.

Třetí třetina už scénář zápasu nezměnila. Nejdříve sudí neuznali Spartě gól, protože už předtím pískli. Litvínov pak dvakrát orazítkoval tyčku díky Kirkovi a Zilemu. V závěru přišla další smršť Pražanů, dali tři góly během necelé dvou a půl minuty. Kapitán Řepík po výjezdu zpoza branky, Najman poté, co brankář Zajíček ztratil hokejku, a pak Sobotka po ideálním uvolnění od Formana. Až čtyři vteřiny před koncem domácí zkorigovali skóre po ráně Baránka.

Hlasy trenérů:

Karel Mlejnek (Litvínov): „Výborná kulisa, děkujeme divákům. Fantastický soupeř. Perfektní první třetina. A v náš neprospěch momenty do první poloviny druhé třetiny, bohužel už jsme se z toho nesebrali. Od té doby jsme nebyli dobří v defenzivní fázi hry na všech postech a ve všech situacích, soupeř v tom byl dominantní. Mrzí nás, že za stavu 1:4 jsme se nevrátili do utkání, ale respektujeme dominanci soupeře.“

Miroslav Hořava (Sparta): „Zápas měl v první třetině neskutečné tempo, domácí na to vlítli a my jsme měli štěstí, že jsme nedostali góly. Kdyby ano, utkání by vypadalo jinak. Tahle třetina se mi strašně líbila, byla neskutečně rychlá. Ve druhé se tempo malinko zpomalilo, my měli pár šancí a skoro ze všeho jsme dali gól. Domácí tím byli zmrazení.“

Góly

Domácí: 11:16. Hlava, 37:43. Koblasa, 59:55. Baránek

Hosté: 05:19. D. Vitouch, 22:25. Kassian, 24:58. Chlapík, 27:03. Sobotka, 31:45. Harper, 53:42. Řepík, 54:57. O. Najman, 56:06. Sobotka

Sestavy

Domácí: M. Tomek (28. Zajíček) – D. Zeman, Baránek, Jaks, Zile, Demel (A), Czuczman – Koblasa, Gut, Kudrna – O. Kaše (C), D. Kaše (A), Hlava – Abdul, Kirk, Šalda – Havelka, Jurčík, Zygmunt.

Hosté: J. Kovář (Kořenář) – Beaudin, Irving, Kempný, Moravčík, Krejčík, Mikliš, Němeček – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – D. Vitouch, Horák, Chlapík – Konečný, O. Najman, P. Kousal (A) – Harper, Lajunen, Kassian.

Rozhodčí

Šindel, Květoň – Kajínek, Ondráček

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

5944 diváků

Kometa si upevnila čtvrté místo

Kometa Brno vyhrála doma nad Plzní 5:1 a díky třetímu vítězství z posledních čtyř zápasů si upevnila čtvrté místo. Před pátým Litvínovem má v boji o přímý postup do čtvrtfinále náskok tří bodů. Plzeň i přes prohru získala díky porážce Mladé Boleslavi s Pardubicemi jistou účasti v předkole play off.

Úvod zápasu patřil hostujícímu týmu, který byl o něco aktivnější. První pokus vyslal Lev, ale Furch si připsal úspěšný zákrok. Podobně se zaskvěl i po Mertlově ráně. Plzeň měla do zhruba 10. minuty územní převahu, ale mnoho vyložených tutovek si nevytvořila. Kometa se začala hlásit o slovo ve druhé polovině třetiny, navíc dostala i možnost hrát přesilovou hru.

Několik příležitostí Klouček dokázal ještě pochytat, ale na dělovku Cingela z mezikruží už neměl šanci. Kotouč zapadl přesně k levé tyči a Kometa vedla. Domácí polití živou vodou najednou diktovali tempo hry a zvýšit skóre mohl Kos, ten ale z dobré pozice orazítkoval jen horní tyč plzeňské brány.

Pokud byla první třetina vyrovnaná, ve druhé hrálo jen jedno mužstvo. Kometa jasně dominovala, vytvářela si šance a hlavně dávala góly. Nejprve sice Flek svůj samostatný únik neproměnil, ale mrzet ho to nemuselo. Pospíšil si protáhl střídání a počkal si na najetí Mosese, jenž z voleje propálil Kloučka.

Plzeňská střídačka na tento stav reagovala oddechovým časem, aby oživila herní projev svého týmu. Brňané ale dál soupeře válcovali. Zaťovič periferně viděl před brankou Fleka a tomu stačilo dopravit kotouč do poloprázdné klece.

Moravané se bavili pěknými akcemi, bavili diváky a Klouček měl co dělat, aby nedostal další gól. Velkou šanci měl Flek, pak také Pospíšil a kousíček chybělo i Zaťovičovi, aby vstřelil svou 250. branku v extralize i reprezentaci a dostal se do Klubu hokejových střelců deníku Sport.

Kometa se ale dalšího gólu přeci jen dočkala, když ze své druhé přesilovky podruhé udeřila. Sedmnáctou brankou v sezoně se blýsknul obránce Gazda, který dostal nabito na volej a Klouček byl bez šance. Pátý gól visel ve vzduchu po střelách Mosese a Zaťoviče, Indiáni ale v závěru třetiny další branku neinkasovali.

Do posledního dějství vstoupili hosté výborně. Uběhlo pouze 18 vteřin a po nahození plzeňského obránce si puk zpracovával na hranici brankoviště Schleiss, ale na Furcha nevyzrál. Při důrazu Plzně však přispěchal do situace Mertl a protlačil kotouč pod ležícím Furchem.

Vzápětí dostali plzeňští hokejisté první přesilovku v zápase. Zcela osamocen se ve slotu ocitl Rekonen, slibnou příležitost však nevyužil. Posléze zazářil Furch, poradil si se střelou Zámorského a poté úspěšně čelil i šanci Holešinského.

Kometa však žádné drama nepřipustila, hrála velmi pozorně a pokud bylo potřeba, znovu sevřela svého soupeře. Měla i šance, po střelách Svobody a Ďalogy se však vyznamenal Klouček. Přes 7000 fanoušků rozjelo mexickou vlnu a dočkalo se i páté branky. Flek dostal ideální pas před branku a pohotově zavěsil.

Hlasy trenérů:

Jiří Otoupalík (Brno): „Neměli jsme dobrý vstup do utkání, Plzeň byla důraznější, dobře bruslila a vytvořila si šance. V těch momentech nás podržel Dominik (Furch). Začali jsme dobře hrát v tom momentu, kdy jsme na konci přesilovky vstřelili gól. Druhá třetina byla z naší strany vynikající. Hráli jsme dobře, dali jsme tři góly a měli ještě nějaké šance. V poslední třetině jsme průběh utkání kontrolovali. Máme tři body, za což jsme opravdu velice rádi.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Řekl bych, že první třetina z naší strany nebyla špatná, měli jsme tam několik šancí, ubránili jsme oslabení, bohužel chvíli po jeho konci jsme dostali gól. Po první třetině jsme si k tomu něco řekli, bohužel druhá třetina byla z naší strany hodně slabá, mockrát jsme zbytečně ztratili kotouč a celkově jsme si koledovali o další branku. To se nakonec také potvrdilo. Poslední třetina se již prakticky jen dohrávala, Kometa je zkušená a vítězství si pohlídala. Dnes tomu chybělo srdce, nasazení a určitá touha zápas vyhrát.“

Góly

Domácí: 13:40. Cingel, 26:31. Moses, 27:28. Flek, 34:05. Gazda, 57:09. Flek

Hosté: 40:18. Mertl

Sestavy

Domácí: Furch (Kavan) – Ďaloga, Gazda, Ščotka (A), Holland, Kaňák, Moro, Svoboda – Zaťovič (C), Cingel, Flek – Pospíšil, Marcinko (A), Kos – Kohout, Zbořil, Moses – Vincour, Ekrt, Kollár.

Hosté: Klouček (Hlavaj) – Malák, Zámorský, Kvasnička, Dujsík, Laakso, Bučko – Holešinský, Indrák, Schleiss (C) – Pour, Benák, Lev (A) – Šiler, Mertl, Rekonen – Straka, M. Soukup, Jansa – Matýs.

Rozhodčí

Vrba, Jaroš – Klouček, Thuma

Stadion

Winning Group Arena

Návštěva

7039 diváků

Olomouc zabrala po čtyřech prohrách

Olomouc zvítězila v Hradci Králové 4:2 a zabrala po sérii čtyř proher. Zároveň zaznamenala teprve osmou výhru na hřišti soupeře v probíhající sezoně. Mountfield si připsal třetí porážku z posledních čtyř duelů.

Hradec Králové nastoupil do utkání ve speciálních žluto-červených dresech, které místní tým oblékal ve své premiérové extraligové sezoně 1993/94. Skrývaly i další symboliku, neboť Olomouc právě v tomto ročníku získala mistrovský titul.

Domácí „vosy“ se na soupeře pustily ve velkém tempu a po sedmi minutách šly do vedení, když Okuliar zakončil přečíslení s Kevinem Klímou bezchybnou kličkou do bekhendu. Vedle Klímovy aktivity vyčnívala v první třetině i ta Blainova. Hradecký zadák nejvíc zaujal sebevědomým průnikem před branku, který hasili hosté faulem.

Po přestávce ale stačilo pár střídání a dobrá nálada na hradeckém stadionu vzala za své: Hanáci už do 22. minuty skóre otočili. Ač mají v soutěži nejhorší úspěšnost přesilových her, Chmielewski tu první olomouckou využil už po pěti sekundách. V protiútoku potom Plášek narýsoval prudký pas na Musila, jenž tečoval kotouč k bližší tyčce.

K vyrovnání měl nejblíž Tamáši, po jehož teči puk Sedláčkovi propadl, ale za brankovou čáru se nedokutálel. Jinak spíš nutila Olomouc soupeře k chybám než naopak a gólman Pařík se musel vytáhnout proti samostatným únikům Chmielewského a Bambuly.

Poté, co Hradečtí ve třetí části přestáli obrovskou šanci Řezníčka, mohli vyrovnat ve čtyřminutové přesilovce po Ondruškově faulu. Jedinou vyloženou možnost si ale vypracoval Pavlík a Hanáci po dalších minelách domácích rozhodli. Kunc děkoval za krásnou nabídku před prázdnou branku Andělovi a svůj překvapivý únik dokončil střelou z velkého úhlu právě zadák Ondrušek.

Porážku Mountfieldu v závěru už jen zmírnil střelou od modré čáry Pláněk. Hradec Králové tak potvrdil špatnou bilanci před svými diváky, v tomto ohledu je čtvrtým nejhorším týmem extraligy.

Hlasy trenérů:

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Před zápasem probíhal vzpomínkový exhibiční zápas na sezonu 1993/94 a my jsme do zápasu bohužel v tom duchu trochu vstoupili. Chtěli jsme hrát exhibici, rozdávat radost a předvádět krásné akce. Bohužel jsme se nedrželi principů naší hry, kde je základem pracovitost a soudržnost týmu a urputnost v osobních soubojích. V tom nás Olomouc předčila a zaslouženě vyhrála.“

Jan Tomajko (Olomouc): „V první třetině byl Hradec o něco lepší, všude byl o krok dřív a dal gól na 1:0. Od druhé třetiny jsme se ale zlepšili, měli lepší souboje a vytěžili z toho dva rychlé góly. To bylo rozhodující společně s faktem, že jsme nedostali žádný gól v oslabení.“

Góly

Domácí: 06:56. Okuliar, 57:32. Pláněk

Hosté: 20:53. Chmielewski, 21:55. P. Musil, 54:28. Kunc, 55:39. Ondrušek

Sestavy

Domácí: Pařík (Lukáš) – Blain (C), Freibergs, Pláněk, Pavelka, McCormack, Kalina – Šťastný, Tamáši, Perret – Jergl (A), Kev. Klíma, Okuliar – Estephan, Lalancette, R. Pavlík – A. Novotný, Miškář, Jasper – Pilař.

Hosté: Sedláček (Konrád) – Řezníček, Ondrušek (C), Rutar, Sirota, Škůrek, Rašner, Mareš – Navrátil, Kusko, Kunc – Bambula, Anděl, Káňa – Orsava, P. Musil, Plášek – Klimek, Knotek (A), Chmielewski.

Rozhodčí

Hradil, Ondráček – Lhotský, Špůr

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Návštěva

4 900 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
7
Finále
Články odjinud


Články odjinud