Pražští komorní sólisté hrají na novém albu Straussovy Metamorfózy

Nové album „Metamorphoses“ vyšlo před několika týdny na labelu Soleil et Pluie. Pražští komorní sólisté (PKS) vedení Radkem Baborákem na něj natočili hudbu Richarda Strausse a Richarda Wagnera.

Studie pro 23 sólových smyčců Metamorfózy je pozdním dílem německého skladatele Richarda Strausse, které vznikalo během závěrečných měsíců 2. světové války. Tuto skladbu společně s Preludiem k Tristanovi a Isoldě od Richarda Wagnera natočili na své nové album Pražští komorní sólisté.

Smyčcový orchestr s více než šedesátiletou tradicí, který navazuje na výraznou historickou linii české smyčcové školy, v současnosti vede hornista a dirigent Radek Baborák coby umělecký vedoucí.

Své nové album Metamorphoses vydali na Silvestra loňského roku - 31. 12. 2023, kdy jej zároveň i pokřtili na koncertě v Kostele svatých Šimona a Judy. Zatímco obsazení Straussových Metamorfóz je původní, Wagnerova skladba zní na albu v úpravě Sebastiana Gürtlera.

416770226_872152604701653_5930630741711487486_n.jpg
  • Silvestrovský koncert PKS 2022 (©Michael Romanovský)

U vydavatelství Soleil et Pluie nahrávka vyšla nejdříve na CD, Reel to Reel Tape a jako Hi-Res digitální download. Během první čtvrtiny letošního roku 2024 pak má být k dostání také na LP vinylu a následně i na streamingových platformách.

„Toto album spojuje hluboké touhy Richarda Wagnera po Mathildě Wesendonck, zrcadlící se v Tristanovi a Isoldě, s melancholickým zamyšlením Richarda Strausse nad hrůzami války zachycenými v Metamorfózách, a zobrazuje dojemnou zkoušku bouřlivých životů a trvalých odkazů těchto dvou titánů klasické hudby,“ uvádí Jan Bók Vala, který provedl mastering nahrávky.

„Obě tyto skladby řadím mezi absolutní skvosty klasické hudby a jsem šťastná, že Soleil et Pluie může mít ve svém katalogu takovýto titul. Instrumentace čistě pro smyčce, výjimečnost všech hráčů, dvě nadčasové kompozice a dechberoucí Baborákovo pojetí této hudby, to jsou pro mě obrovské umělecké hodnoty,“ doplňuje Nikol Bóková.

H9QNufFh.jpeg
  • Přebal alba (©Nikol Bóková, Jan Bók Vala)

Úvodní foto: Silvestrovský koncert PKS 2023 (©Michael Romanovský)

Podcast