zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Vše o ženách - o důvěře a tajemstvích

K. Badinková Nováková, A. Rusevová, M. Zoubková

autor: Jerry Háša  

zvětšit obrázek

Divadlo Studio DVA uvádí na Malé scéně oblíbenou komedii, z pera nejhranějšího chorvatského autora Miro Gavrana VŠE O ŽENÁCH. Tuto inscenaci v české premiéře poprvé nastudovala režisérka Jana Janěková st. ve Slezském divadle Opava v roce 2005. Studio Dva ji uvedlo o dva roky později v obsazení: Jitka Schneiderová, Anna Šišková a Jana Krausová. Pro Janu Janěkovou je to již třetí nastudování. Do třetice všechno nejlepší? Tentokrát hrají Anežka Rusevová, Monika Zoubková a Kristýna Badinková Nováková.

Autor Miro Gavran nabízí text rozdělený do různých časových období, kde se potkávají tři ženské postavy. Oproti nastudování v Opavě režisérka Jana Janěková všechny postavy propojila. Hrají jen tři ženy. Mužské postavy jsou mimo obraz. Protagonistky s nimi jen telefonují, případně o nich mluví. Tato zkratka se jeví jako rozumná. Inscenace má větší dynamičnost.
Na překladu se podíleli Jiří Vobecký a Vlatka Souček Kapetanovič. Všechna nastudování - Středočeské divadlo Kladno (2006, r. Štěpán Chaloupka) a Divadlo A. Dvořáka Příbram (2016, r. Kateřina Fixová) uvádí jen jejich překlad. Na úpravě textu se podílela Jana Janěková a Blanka Fišerová.

Nové nastudování v Divadle Studio Dva má nový inscenační tým. Na výpravě se podílel Viktor Polášek. Choreografie Ladislav Chromej. Scéna je jednoduchá a nápaditá. Základ tvoří paravány zakončené amébovitým tvarem. Podobný tvar má podlahová krytina. Barvy paravánů, kostek a různých polštářů jsou plné - šedivá, žlutá a modrá. Opět toto jednoduché řešení podmiňuje rychlou akci. Kostýmy podtrhují jednotlivé postavy - ženy v domácnosti, děvčata ve školce, domov seniorů, office room ad.
Herečky Anežka Rusevová, Monika Zoubková a Kristýna Badinková Nováková si užívají všechny polohy, které jim jednotlivé situace a příběhy nabízejí. Stav opilosti, truchlení, oslava narozenin, rozepře dvou sester, mateřská školka - každé postavě dokáží vtisknout danou náladu, emoci a výraz. Součástí herecké akce je společný tanec a zpěv. Dá se říci, že se jedná o radostné veselí až křepčení.

Inscenace VŠE O ŽENÁCH se bezesporu zařadí k úspěšným inscenacím na repertoáru Divadla Studio DVA. Jedno je jisté, dramatik Miro Gavran určitě nemá patent na ženskou psychologii. Každý z nás si musí objevit svůj protějšek. Někdy nám k tomu nestačí ani celý život. Kolikrát se podivujeme po třeba třiceti letech, zda jsem s daným protějškem žil nebo žila. Vždyť ho vlastně neznám. A život je nejen o důvěře, ale i o tajemstvích.

www.studiodva.cz

26.2.2024 14:02:55 Josef Meszáros | rubrika - Recenze

Časopis 18 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Asociace profesionálních divadel České republiky

Články v rubrice - Recenze

Mefisto: bezvýznamná rozhodnutí s kořeny zla

Robert Mikluš (Mefisto)

Činohra Národního divadla Praha se vrací do Státní opery. Pod vedením režiséra Mariána Amslera vstupuje na jev ...celý článek


Nejbližší: přijmout změny vyžaduje odvahu

M. Dancingerová,  A. Rusevová, J. Burýšek a V. Zavadil

Činoherní klub Praha uvádí v české premiéře divadelní hru NEJBLIŽŠÍ amerického dramatika Joshuy Harmona. Tato ...celý článek


Zlatovláska: jevištní adaptaci obohacuje filmový střih

Šimon Obdržálek a Oldřich Kříž (Zlatovláska)

Hudební divadlo Karlín uvádí na Malé scéně klasickou pohádku Karla Jaromíra Erbena ZLATOVLÁSKA v úpravě Jana P ...celý článek



Časopis 18 - sekce

HUDBA

Eurovision Song Contest 2024

Aiko

Eurovision Song Contest 2024
Přímý přenos prvního semifinále ze švédského Malmö, kde se letos koná 68. ročn celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Petr Sís - 75

Petr Sís

GEN: Petr Sís
Portrét mezinárodně uznávaného autora knih pro děti, ilustrátora, grafika a tvůrce animovanýc celý článek

další články...