Ferrari nepotřebuje, aby mu jezdci přilákali nové inženýry

Ferrari nepotřebuje, aby mu jezdci přilákali nové inženýry

Šéf Ferrari Frédéric Vasseur v souvislosti s očekávaným příchodem Lewise Hamiltona v roce 2025 tvrdí, že tým není závislý na tom, aby mu jezdci přilákali inženýry.

Ferrari začátkem tohoto měsíce oznámilo, že Lewis Hamilton přejde do týmu na začátku příštího roku a nahradí tak dosavadního pilota Carlose Sainze. Nyní se hovoří o tom, že Hamiltonův příchod přiláká další zájemce o případný přestup do Maranella. Před podpisem smlouvy s Hamiltonem se Ferrari podařilo získat další důležitou osobu z Mercedesu, když do týmu přišel výkonnostní ředitel Loic Serra.

Frédéric Vasseur se od svého jmenování na konci roku 2022 snaží posílit technické oddělení italské značky a Hamiltonova přítomnost by mohla inspirovat ještě další nováčky. Vasseur se však domnívá, že lákadlo reprezentovat nejslavnější tým formule 1 je pro ostatní již dostatečnou motivací k tomu, aby se stali součástí Ferrari.

„Složení stáje je určitě jeden z důvodů, proč se k ní někdo připojí. Ale také tým a ikonická značka Ferrari, všechno do sebe zapadá. Něco budujeme. Jezdci jsou jedním z důvodů, proč to sem některé lidi táhne, to nemůžeme popřít, ale určitě se jedná o dlouhodobý projekt, který není založený pouze na jezdcích. Myslím, že v rámci Ferrari jsme všichni velmi spokojení,“ řekl Frédéric Vasseur.

V italských médiích se opakují zprávy, že Hamilton má zájem vzít si s sebou do Ferrari dlouholetého závodního inženýra Peta Bonningtona. Ve formuli 1 je běžnou praxí, že jezdci, kteří se stěhují z jednoho týmu do druhého, si přejí, aby jim známé tváře pomohly s adaptací na nové prostředí.

Ferrari to umožnilo, když Michael Schumacher přišel v roce 1996 z Benettonu, a podobně postupovali i technický ředitel Ross Brawn a šéfkonstruktér Rory Byrne. Tato trojice spolu s Jeanem Todtem vytvořila nezastavitelný celek, který v letech 1999-2004 dominoval formuli 1 a získal šest Pohárů konstruktérů a pět Pohárů jezdců.

Spekuluje se, že Ferrari neustále opakuje chybu, která se stala, když Sebastian Vettel přišel v roce 2015 z Red Bullu bez doprovodu. Bylo však prozrazeno, že podmínky Hamiltonovy současné smlouvy s Mercedesem obsahují klauzuli, která by mu zabránila v přechodu dalších zaměstnanců Mercedesu do Ferrari. To by sice Mercedes ochránilo před hromadným odchodem, ale nezabránilo by to v přestupu do konkurenčního týmu jednotlivcům.

Sdílejte na:
Zavřít