Nadchl mě přístup českých baseballistů, kteří ukázali Japoncům sen, kdy dobří hráči nemusí být profesionálové, říká japonský velvyslanec v Česku Hideo Suzuki v rozhovoru pro HN. U příležitosti návštěvy českého ministra zahraničí Jana Lipavského a podnikatelské delegace v Japonsku v něm shrnuje témata, ve kterých je možné rozvíjet česko-japonský byznys, turistiku i běžné vztahy – a baseball se ukazuje jako čerstvá a zajímavá kapitola poté, co loni čeští amatérští hráči nadchli svým vystoupením japonské fanoušky na nejprestižnějším světovém baseballovém turnaji World Baseball Classic.

Co budou hlavní témata návštěvy ministra Lipavského v Japonsku?

Pan ministr navštěvuje i Indii a Austrálii, naše hlavní partnery v regionu. Jeho návštěva je velkým závazkem Česka v indo-pacifickém regionu, tedy zejména v oblasti bezpečnosti. Hodně se bude hovořit o pomoci Ukrajině, kde Japonsko právě zorganizovalo velkou konferenci o průmyslové spolupráci s Ukrajinou. Je tedy dobré pomoc koordinovat. Druhá věc je, že chceme podepsat dohodu, která otevře možnost přímého leteckého spojení mezi Japonskem a Českem.

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • Co bude tématem návštěvy ministra zahraničí Jana Lipavského v Japonsku?
  • Jaké technologie chtějí japonské firmy vyvézt do Evropy?
  • Proč Japonce nadchl výkon českých baseballistů?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.