Je přísný, kritizují úředníci návrh nové plzeňské vyhlášky o ohništích

  15:54
Stanovení oficiálně povolených ohnišť má pomoci omezit rozdělávání ohňů zejména v rekreačních oblastech Plzně. Město už připravilo návrh vyhlášky, která by měla zakládání ohňů regulovat i postihovat. Návrh se ale nezamlouvá úředníkům ministerstva vnitra. Ti jej totiž považují za příliš přísný.

Oblast Boleveckých rybníků v Plzni je oblíbeným rekreačním místem. Ale i lokalitou, kde řádí vandalové. Rozdělávají ohně tam, kde nemají, ničí městský majetek nebo odhazují odpadky. (6. července 2022) | foto: Valentýna Bílá, MF DNES

Náměstek primátora Plzně Aleš Tolar ze STAN řekl, že záměr vyhlášku připravit vznikl proto, že v poslední době přibývalo případů rozdělávání ohňů, a souvisí s tím také nepořádek, který vzniká kolem.

Návrh textu vyhlášky bez určení oficiálně povolených míst pro rozdělávání ohňů radnice poslala k vyjádření ministerstvu vnitra. „Zatím se vrátil s tím, že je to velmi přísná vyhláška, a s doporučením ji změkčit,“ uvedl Aleš Tolar. Ve stanovisku ministerstva mimo jiné stojí, že bude obtížné pravidla a sankce vymáhat - nelze třeba pokutovat všechny lidi, kteří kolem ohně sedí se špekáčkem. „Museli bychom mít jednu konkrétní osobu, která oheň zapálila,“ popsal Tolar.

Na příliš časté rozdělávání ohňů si stěžovali správci městských lesů, kterým vadil vývoj například v oblasti boleveckých rybníků. Problém se ale také týkal Borského parku nebo Špitálského lesa. „Chtěli jsme dát správcům do ruky nástroj v podobě vyhlášky, která by říkala, že se v Plzni ohně rozdělávat nesmějí s výjimkou asi šesti vybraných míst,“ vysvětlil.

Bude obtížné pravidla a sankce vymáhat

Jedno mělo být například poblíž Kolomazné pece, u Boleváku nebo u přehrady v Českém údolí. Zástupci magistrátu chtějí návrh vyhlášky upravit tak, aby vyhověla připomínkám ministerstva.

Richard Havelka ze Správy veřejného statku, která má městské lesy na starosti, řekl, že kvůli příliš častému rozdělávání ohňů byla v poslední době zrušena řada oficiálních ohnišť hlavně u boleveckých rybníků. „Dřív tam bylo osm ohnišť a zůstala legální jen dvě - u Seneckého a u Šídlovského rybníka. Ostatní už jsou nelegální,“ popsal.

Podle Havelky to ale zřejmě neomezí rozdělávání ohňů v lesích, což považuje za hlavní problém v letní sezoně, když je sucho. I Havelka mluví o tom, že časté rozdělávání ohňů provází vznik nepořádku. „V létě u Šídlováku hořel oheň téměř nepřetržitě. Když jedna skupina odešla, vystřídala ji na celé dopoledne jiná skupina a odpoledne přišli další lidé,“ konstatoval.

7. července 2022