Hlavní obsah
Lidé a společnost

Umí lidé spolu hovořit? Zamýšlí se propagátor duševní práce a komunikace David Gruber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

David Gruber

David Gruber je autorem, podnikatelem a propagátorem duševní práce. Absolvoval Ekonomickou fakultu VŠB a později si rozšířil vzdělání o pedagogiku a psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého Olomouc.

Článek

V nedávné době s ním hovořila publicistka Lada Kutějová. A požádal jsem ji, jestli by mohla přiblížit a shrnout poznatky z tehdejšího rozhovoru.

Už jako vysokoškolský student byl David Gruber velice pilný.

„Místo, abych si rozložil pět nebo šest zkoušek na celé čtyřměsíční letní zkouškové období, zvládnul jsem je za první dva týdny; byl jsem prostě lenoch a chtěl jsem co nejdříve lenošit u vody a na horách,“ řekl tehdy Gruber publicistce Ladě Kutějové.

Davida Grubera napadlo, že by mohl být nápomocen druhým lidem v oblasti efektivního rychlostudia.

„Výuka přes internet má své výhody i nevýhody. Ze začátku jsem měl z toho obavy, protože v období pandemie a lockdownů nejsou komunikační kurzy vedeny jinak než přes Zoom nebo Teams. Například na prezenčních kurzech často rozděluji lidi do dvojic a oni z očí do očí nějakou dobu separátně konverzují. Přes sítě to je ale jiné, protože se slyší všichni navzájem nebo nikdo nikoho,“ líčil David Gruber.

Autorka rozhovoru se Davida Grubera také zeptala, jakých zásad bychom se měli držet během komunikace? A zda existuji nějaké zaručené metody?

„Stoprocentně zaručená není žádná, ale je jich několik velmi dobrých. Jeden z prvních systémů zásad vystihl již Svatý Augustin v šestém století n.l. Žil v severní Africe, která tehdy byla křesťanská. Mohu vyjmenovat jeho podstatné zásady a telegraficky je okomentovat. První: Tvůj oponent není nepřítelem, ale partnerem při hledání pravdy,“ podotkl Gruber.

„Na scéně jsou tři záležitosti mezi dvěma lidmi. Ti dva hovořící a daná věc, kterou řeší. Ti dva musí být nikoliv nepřátelé, ale spojenci – pak snadněji ten problém porazí – společnou snahou. Druhou zásadou je: Snaž se porozumět druhému. Pokud váš partner něco řekne, tak se napřed zeptejte, jestli problému dobře rozumíte a pak odpovídejte. Hodně lidí tohle nedělá a pak si často nerozumí. Třetí zásada zní: Nesnižuj osobní důstojnost toho druhého, protože se může zatvrdit a začne si chránit své ego. Pak bude navenek odporovat i tehdy, i když je vnitřně přesvědčený, že pravdu nemá,“ rozjímal Gruber.

„Jako další zásady bych zmínil: Nesnaž se mít za každou cenu poslední slovo. Kdyby se snažili oba dva, tak rozhovor skončí kompletním vyčerpáním a znechucením. Je zde ještě jedna podstatná zásada: Tvrzení bez věcných důkazů nevydávej za argument. Existuje vlastní názor, který máte na danou věc a pak fakt, který je podložený vědou, výzkumem, jinou hodnověrností. Každý má právo na vlastní subjektivní úsudek, ale fakta jsou jen jedna. Na závěr: Važ si času toho druhého, buď stručný. To je od Sv. Augustina vše podstatné,“ mínil Gruber.

A sdělil i svůj pohled na to, jak vidí perspektivu svého oboru a nové trendy.

„Technika jde kupředu a lidská psychika zůstává stejná. Pokud se partneři nechtějí stále hádat a nenávidět, tak bude muset nastat psychologická revoluce. Průmyslové revoluce už máme čtyř generací, psychologickou ani jednu.

Dobrá komunikace mezi lidmi pak nebude záležitosti jen mimoškolních dobrovolných kurzových a čtenářských aktivit, ale bude přiměřeně zařazena i do výuky na základních a středních školách. Od dětského věku musí všichni vědět, že mají nechat druhého domluvit a neskákat do řeči. Také by měli vědět, že se neodbíhá zlovolně od tématu. Že si při sporu nejdříve pořádně doptám, co ten druhý svou kritikou přesně myslí – a až pak reaguji. A tak dále - viz vše to, co jsem zde již zmínil.

Nejznámější autor stovek moudrých citátů - napsal o citátech celé knihy - Georg Christoph Lichtenberg uvedl: „Lidi je třeba učit, jak mají myslet, a ne to, co si mají myslet,“ dodal David Gruber.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz