InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ságaaneb Vizovský zázrak (Bolek Polívka)

    středa 8.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

  • Žehnání motorek

    středa 8.5 13:30 - Masarykovo náměstí, Třeboň

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Přednášku na cestovatelské téma si v Hůrkách nenechali ujít místní ani přespolní

HŮRKY - Rádi putujete světem a poznáváte krajinu a život jiným způsobem? Pak se můžete zúčastnit poutí s neopakovatelnými zkušenostmi a zážitky. Třeba do Santiaga de Compostela, ležícího v provincii Galicia ve Španělsku. Cílem je navštívit hrob svatého Jakuba Staršího v historické katedrále. Nebojte se, že to nezvládnete. Celá pouť je naplánována tak na 15 až 20 let. V místě, kde skončíte, další rok začnete. O takovém cestovatelském putování přijel vyprávět do Hůrek na Českobudějovicku první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř.

Už před několika měsíci nabídl František Talíř přednášku na zajímavé cestovatelské téma Spolku pro Hůrky a venkov, a protože je to nabídka jedinečná, nešlo ji odmítnout. Zájem o jeho cestovatelské povídání  nakonec předčil očekávání. Příležitost dozvědět se o dalekém putování více, než by člověk sám za jediný večer stihl ujít, využili Hůrečtí i přespolní, a tak zcela zaplnili místnost hůreckého hostince.

Ale o čem se vlastně hovořilo? V současnosti je cesta do Santiaga de Compostela jednou z neslavnějších a nejvýznamnějších náboženských poutí, kterou absolvuje ročně až 350 tisíc poutníků pěšky, na koni či na kole. Tato tradice je však mnohem starší, a je provozována již od 1 poloviny 10. století. Má tedy daleko hlubší význam, ztišení a uklidnění sebe sama. „Už po třech dnech putování se dostanete do jakéhosi poutnického módu, kdy začne čas i cesta plynout jinak než všední život," potvrzuje poutník František Talíř. Na konci pak zůstávají hlavně vzpomínky. Ta nejcennější památka, kterou vám nikdo nevezme.

V roce 2021 započal František Talíř svoji první etapu spolu s dalšími 17 poutníky ve Vlašimi. Trasa byla rozvržena na sedm úseků o celkové délce 203 kilometrů. Leckoho napadne, kde se takoví poutníci berou, kde vlastně přespávají a jak se stravují? Oni sami na to mají dvě jednoduchá pravidla. První je: Kdo chce ten jde, co nám dají to bereme a druhé má zkratku vyklaf (vyžírání klášterů a far). To druhé je samozřejmě bráno s nadsázkou. Přespávají na farách nebo zahradách po předchozí domluvě a k jídlu mají co si koupí a dostanou. Přes Tábor a Týn nad Vltavou došli do Českých Budějovic (rozcestník se symbolem Svatojakubské cesty, tedy mušlí, se nachází i na hlavním českobudějovickém náměstí) a pátý den do Boršova nad Vltavou.

Výhodou pěší cesty je to, že se dostanete do míst, která by vám jinak unikla. Ve Frymburku, kam si před koncem první etapy došli všichni na oběd do hospody, jim hostinský srdečně popřál, ať to dotáhnou do konce. Proto si v cílové stanici Lipno, kde si smočili nohy po těžkých sedmi dnech, přáli hlavně vydržet a napřesrok určitě pokračovat.

Opravdu, druhá část pouti proběhla hned v roce 2022. Měla sedm částí, 168 kilometrů, ale už se jí účastnilo 21 poutníků. Začali tam, kde skončili předchozí rok, tedy na Lipně. Hned v první rakouské vesnici Sankt Oswald jim místní nabídli jídlo, na faře náležitou péči. Na konci trasy, v Atzbachu, si opět přáli to, co před rokem. A tak zatím v posledním loňském ročníku už putovalo 24 nadšenců 11 dní po trase dlouhé 276 kilometrů, tentokrát Bavorskem.

Do Španělska je to sice ještě pořádný kus cesty, nicméně zážitky a jiné vnímání světa za to stojí. V zahraničí jsou poutníci i jejich cíle známější než u nás, jídlo a spaní je jim nabízeno tak nějak jako samozřejmost. Přežít se to rozhodně dá. František Talíř, člověk, který je vnímavým politikem stejně jako pokorným poutníkem, je toho důkazem. Pokud se tedy hůrecké vyprávění o cestě do Santiaga de Compostela stalo pro někoho výzvou, může se bez obav připojit. Poutníci se sejdou letos 15. srpna v tyrolském Kufsteinu a vyrazí směrem na Brenner. Kdo nevěří, ať tam běží!

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace