Díky, že (ne)můžem

Zeptali jste se někdy svojí babičky, co je podle ní láska? Nebo mámy, jak by reagovala, kdybyste žili ve stejnopohlavním vztahu? Anebo třeba malé sestry, jak to vnímá ona? Výtvarnice Eliška Podzimková, producentka Julie Soffer a organizace Díky, že můžem v rámci společné kampaně Díky, že (ne)můžem natočily sérii mezigeneračních rozhovorů s queer lidmi a jejich rodinami. Cílem je změnit perspektivu pohledu na nanejvýš aktuální téma – uzákonění manželství pro všechny. Do kampaně se zapojily také další známé osobnosti – herečka Alena Mihulová, novinář Filip Titlbach, výzkumník a předseda spolku Queer Geography Michal Pitoňák a také Tobiáš Frýdl, autor projektu Víra v barvách duhy. Všechna videa najdete na odkazu www.dikyzemuzem.cz/manzelstvi.

Jednotlivé osobnosti se ve velmi otevřených rozhovorech se svými rodinnými příslušníky dotkly témat, jako je přijetí v rodině, strach, obavy i přání od budoucna. „I když všechny rozhovory byly velmi specifické a osobité, tak v jednom se shodly – láska je láska.  Sama o sobě. Nedělá rozdíly a už vůbec si nevybírá. A přesně na to se celá kampaň soustředí – na lásku bez rozdílu, která je všech,“ zdůrazňují Eliška Podzimková a Julie Soffer.

Řeč byla také o tématech, jako je coming out, víra a založení rodiny. Rodiče, prarodiče i sourozenci zapojených osobností se shodly, že na svatbu svých nejbližších se těší a doufají, že se manželství pro všechny podaří v Parlamentu prosadit.

Jako organizace jsme se vždy soustředili spíše na to, co můžem a kam se naše společnost od revoluce posunula. Ale teď je už opravdu čas poukázat na to, co nemůžem. A že v otázkách rovnoprávnosti jsme stále pozadu,” říká Natálie Malcová, kreativní manažerka Díky, že můžem.

Těším se, až budu rozmazlovat svá vnoučata,“ říká maminka Karolíny Kachyňové | Díky, že (ne)můžem

Herečka Alena Mihulová se těší na to, až bude babička a bude moct svá vnoučata rozmazlovat. Její dcera Karolína Kachyňová, která se věnuje marketingu na sociálních sítích, se jí ptala také na to, zda by si chtěla užít její svatbu: „S tatínkem jsme se brali na úřadě. Strašně bych ti přála, abys měla partnerku, která tě bude milovat a ty ji, a abyste měly pořádnou svatbu. Neztratila jsem naději, že tu musí být několik normálně myslících lidí, kteří přejí ostatním štěstí,“ říká Alena Mihulová k manželství pro všechny.

Získala jsem dalšího syna,“ říká maminka Michala Pitoňáka | Díky, že (ne)můžem

Emília Pitoňáková je maminkou Michala Pitoňáka, výzkumníka a předsedy spolku Queer Geography. „Díky tvému partnerovi jsem získala dalšího syna,“ říká Michalovi. „Naše práva se nedotýkají jenom nás jako párů, ale celé rodiny,“ zdůrazňuje její syn. „Na jednu věc se při projednávání ve sněmovně nepamatuje, a sice, že čas utíká. Táta už se svatby bohužel nedožije,“ konstatuje. Popsal, že na parte nepsali „syn s registrovaným partnerem“, protože jim to přišlo nedůstojné, ale „syn s mužem“. Přál by si, aby to už další lidé nemuseli řešit.

Chceme, aby náš syn měl svatbu u nás v kostele,“ říkají rodiče Tobiáše Frýdla | Díky, že (ne)můžem

Tobiáš Timotej Frýdl je autorem projektu Víra v barvách duhy, ve kterém se zástupci různých církví netají kladným postojem k manželství pro všechny. Je z početné rodiny faráře a kazatelky Československé církve husitské. Jeho rodiče si myslí, že v manželství by se neměly dělat rozdíly. Tobiáš by podle nich měl mít stejná práva jako jeho sedm sourozenců. „Manželství je tak opomíjená instituce v současné společnosti, že bychom měli být rádi, že o něj vůbec někdo usiluje,“ říká farář David Frýdl. „Nevidím žádný problém, ani v té duchovní oblasti,“ konstatuje. „Církev má bohužel zrovna velký dluh vůči queer komunitě,“ dodává jeho manželka Adela Frýdlová.

Manželství je pro všechny, není to žádné privilegium,“ říká babička Filipa Titlbacha | Díky, že (ne)můžem

„Vždycky jsi byl princezna, nikdy ne princ,“ říká novináři Filipu Titlbachovi jeho babička Helena. „Tak to jsem dodnes,“ reaguje Filip. V jejich společném rozhovoru se vrátili do dětství, kdy byl Filip šikanován. „Když jsem četla tvoji knížku, tak jsem plakala,“ říká Filipovi jeho babička, která na natáčení přijela z Filipova rodného Sokolova. Mluvili také o budoucnosti. „Věřím, že se tvojí svatby dožiju. Manželství je pro všechny, kdo se mají rádi a chtějí strávit život společně,“ dodává.

Máme podobné plány, jak budou naše svatby vypadat,“ říká bratr Elišky Podzimkové | Díky, že (ne)můžem

Výtvarnice, animátorka a ilustrátorka Eliška Podzimková si před kamerou povídala se svým bratrem Tondou. Mluvili o coming outu a o tom, jak to, že Eliška chodí s Julií, vnímá Tondovo okolí. Manželství se z jejich pohledu stalo více a více politickým tématem. „Pořád se o tom mluví a nikam se to nehýbe,“ netají rozčarování Eliška. Oba mají svatbu před sebou, jak si ji představují? „Mám pocit, že máme podobné představy o svatbě a že kdo bude první, tomu druhému vykrade nápady,“ myslí si Tonda. „Láska stejnopohlavních párů se neliší od jakékoli jiné. I ty problémy společného soužití jsou stejné,“ uzavírá.

Láska je hezký a radostný pocit,“ říkají sourozenci Julie Soffer | Díky, že (ne)můžem

Agáta a Matěj jsou sourozenci Julie Soffer, filmové producentky. Bavili se spolu o tom, jak jejich kamarádi reagují na to, že jejich sestra Julie chodí s Eliškou, i jak to vnímají oni sami. Na jejich svatbu už se oba těší. A těší se i na to, až z nich budou strýc a teta. „Já v tom rozdíl nevidím, jestli kluk chodí s holkou, holka s holkou nebo kluk s klukem,“ říká osmiletá Agátka. „Podle mě lidé, kteří nechtějí, aby stejnopohlavní páry uzavíraly manželství, nevidí, že jejich láska může být stejně tak silná jako jakákoli jiná,“ myslí si Matěj. „Přál bych vám, aby vám tato láska co nejdéle vydržela a jenom rostla,“ přeje Julii s Eliškou.

MAG#art2friends