Právě čtete

1 kardigan, 6 různých outfitů aneb Jak vytěžit svetr do posledního knoflíku

7177  
Sdílet: 

1 kardigan, 6 různých outfitů aneb Jak vytěžit svetr do posledního knoflíku

Taky nosíte pořád ten samý kardigan, maximálně pod něj střídáte trička a halenky a říkáte si, že by to chtělo už něco nového? Nechte si ho. Ukážu vám, jakou všechnu parádu s ním můžete ještě udělat.

27. 2. 2024 4 min. čtení Helena Suchá
1 kardigan, 6 různých outfitů aneb Jak vytěžit svetr do posledního knoflíku

Jednou jsem během zoufalého vybírání vhodného oblečení na schůzku zjistila, že mě vlastně kolegové vídají pořád v tom samém svetru. Ne že bych neměla nic jiného na sebe, ale bez nějakého přehozu přes triko nebo rolák se v zimě neobejdu. V saku se ovšem cítím našponovaně, mikina je super leda tak na online meeting, svetr s rolákem si šetřím na opravdu chladné dny. Kardigan je zkrátka můj bezpečný kousek oblečení – nikoho nepohoršuje, zachumlám se do něj, kdykoli potřebuju „obejmout“, a když mám zrovna v práci horkou chvilku, prostě si ho rozepnu. Dá se kombinovat snad skoro se vším – se sukní, s džíny, šaty a o víkendu klidně i s legínami. Nicméně pořád to je jen modrý svetr s knoflíky… Kdokoli mě potkává pravidelně, nevzpomene si, co mám pod ním, vidí jen to, co mám nahoře. (Nebojte, peru ho velmi často a šetrně a v jeho údržbě mi pravidelně pomáhá můj milovaný odžmolkovač, který mi dělá společnost i na cestách, mám-li svůj kardigan s sebou.)

Co se naučíte na internetu, ve skříni jako když najdete

Říkala jsem si, že bych si mohla ten svůj šatník oživit, pořídit si nový svetr, možná dva, i když moje ruka nakonec vždycky sáhne po klasice – jsem prostě konzerva. Během hledání svetrové inspirace jsem narazila na skvělé řešení, které by můj modrý kardigan mohlo vrátit zpátky do hry. Existuje totiž spousta tipů a variací, jak si ho oblékat, vázat a nosit jinak. Z obyčejného svetru můžu mít během chvilky bolerko, bomber, zavinovací blůzu nebo svetr s hlubokým výstřihem na zádech, a dokonce i sukni. Začala jsem to zkoušet podle video tutorialů, u něčeho jsem se zamotala, u některých tipů jsem se opravdu nasmála a raději je rychle zapomněla – třeba právě tu svetrovou sukni nebo pokrývku hlavy. 

Ale 6 způsobů jsem si oblíbila a zařadila je do mojí oblékací rutiny. Mám najednou pestřejší outfity, a ještě mi můj nový kreativní přístup k jednoduchým kouskům oblečení chválí i ostatní. Přitom je to tak jednoduché, koukejte…

1. Rozepnutá klasika je základ

Ale nebojte, tohle je teprve začátek. Od něčeho se přeci jen musím odpíchnout a rolák pod rozepnutým svetrem bude u mě i nadále v top 6 nejoblíbenějšího kombinování. Je to rychlovka – natáhnu triko, přehodím svetr, kabát a jdu (samozřejmě i s oblečenou spodní částí outfitu – ke svetru se hodí sukně i kalhoty, co mám zrovna po ruce).

2. Z volného svetru vypasovaná blůza

Nejjednodušší způsob, jak kardigan využít jinak než jako pouhý přehoz. Vezmu si pod něj jen jednoduchou podprsenku nebo tílko, zapnu a strčím do kalhot. Tenhle způsob hezky podtrhne křivky. Chvíli jsem si musela zvykat, že si nemůžu stahovat svetr přes boky. Ale jak se říká – zvyk je železná košile a v mém případě dobře padnoucí kardigan. :-)

3. Obrácená klasika

Nene, neopakuju se jako v prvním tipu. Otočte hlavu o 180° a uvidíte, odkud vítr vane. Svetr jsem nejdřív otočila, abych límcový lem, který mívám normálně u krku, měla nyní okolo pasu, a spodní lem tak mám místo límce. Ten si můžu různě přehnout nebo nařasím rozšířený vršek, jak potřebuji. Kardigan je najednou více „muchlací“, na první pohled vypadá jako svrchní top – má najednou mohutnější a hranatější tvar jako bomber.

4. Bolerko bez zad v průvanu

A pokud zkusíte tip číslo 3, ke čtyřce už nemáte daleko. První horní knoflík si za zády pod svetrem zastrčím do první knoflíkové dírky a bolerko je na světě. Pomůže mi doslova odhalit a zvýraznit přednosti, zatímco záda a ledviny mi neustále drží v teple. Tahle vychytávka je fajn jako přehoz přes košili nebo jednoduché tílko.

5. Zavinovací „crop top“

Tenhle způsob je top. Nosím ho teď nejčastěji, a to jak přes tričko, tak přes dlouhou košili – spodní cípy košile pak přiznaně čouhají zpod svetru a vypadá to perfektně – nebo se tak aspoň cítím já a to je hlavní. Chce to se jen zorientovat v knoflících a svetr máte za pár vteřin jako nový.

  • Než si kardigan obleču, otočím ho tak, aby byl spodní lem nahoře a „límec“ bude naopak dole. Takto si jej hodím na sebe.
  • A teď ty knoflíky. První knoflík v řadě strčím do poslední dírky v řadě – tím si svetr na sobě utáhnu.

  • Chytnu se první dírky v řadě a přetáhnu cíp svetru přes tělo tak, abych se dostala s onou dírkou k poslednímu knoflíku na lemu svetru.

  • Hezky si svetr nařasím a případně zahrnu a otočím dovnitř, jak potřebuju. A je to – můžu jít do světa.

6. Vepředu za slušňačku, zezadu disko!

Tohle jsem ze začátku vnímala jako pěkný úlet, ale dneska mě to baví. Než si však obléknete svetr opačně, doporučuju vám odpárat cedulku, jinak na ni budete celý den myslet – ta potvora může škrábat. V módních kolekcích se čím dál častěji objevují šaty i blůzy se zapínáním na zádech, takže se nemusíte bát, že budete vypadat podivně. Mám ráda trička s hlubokými výstřihy na zádech, tak proč bych takhle nemohla nosit i svetr?

Tak a je to. To experimentování vypadá tak bláznivě, jako zní, viďte? Okoukanému oblečení, které už nás třeba nebaví, nemusíme dávat sbohem. Stačí ho jen chytnout za opačný konec a dobře ho nakombinovat s jednoduchými kousky z vaší skříně. A pokud máte taky nějaké vlastní hinty, jak povýšit obyčejný svetr na módní top, jsem jedno ucho a oko – podělte se o to s námi třeba na Facebooku nebo Instagramu.

Tak ať vám to sluší!

Ležérní elegance nejen do práce

Ležérní elegance nejen do práce

Inspirujte se nápady na stylový začátek jarní sezony.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články