U soudu kvůli odškodnění za nezákonné stíhání vypovídali Tempelova žena a syn

foto U Obvodního soudu pro Prahu 2 začalo jednání ve sporu Roberta Tempela (na snímku), který byl po dvacetiletém vězení zproštěn obžaloby z dvojnásobné vraždy, a státu. Muž požaduje zhruba 86 milionů korun, 1. února 2024, Praha.

Praha - Robert Tempel zůstává podle výpovědi jeho manželky pro veřejnost stále vrahem. Muž, kterého soudy před několika lety zprostili obžaloby z dvojnásobné vraždy, má stálé výkyvy nálad, poruchy spánku, je velmi uzavřený a užívá mnoho léků, uvedla žena při dnešním soudním jednání. Tempel se soudí se státem o zhruba 86 milionů korun kvůli nezákonnému stíhání, době strávené ve vězení či podmínkám, které tam měl.

Fotogalerie

"Pro veřejnost je furt vrah," prohlásila Tempelova žena. Uvedla, že byla několikrát svědkyní negativního postoje lidí k jejímu manželovi či poznámek o tom, že nikdy neměl být osvobozen. Velmi negativní komentáře se podle ní objevují také na sociálních sítích. Mužovo odsouzení za vraždu silně ovlivnilo i její život. Aby mohla se synem manžela v různých věznicích po České republice navštěvovat, musela mít dvě zaměstnání.

Žena vypověděla, že ji kvůli manželovu odsouzení jednou vyhodili z práce. Syn se pak musel potýkat s nepřátelstvím ve škole. "Děcka se mu posmívala, že je jeho otec vrah," řekla u soudu. Tempelův syn dodal, že spolužáci měli za jeho zády občas o jeho otci poznámky, nikdy se ale nemusel bránit násilným výpadům či otevřeným obviněním. O tom, že je Tempel jeho otcem, se dozvěděl na základní škole. Odmalička za ním jezdil do vězení. Určitou dobu musel vyrůstat u babičky, protože i matka byla za mřížemi.

Tempelova manželka i syn dnes také popsali, v jak nepříjemných podmínkách se návštěvy ve věznicích odehrávaly. Rodina s mužem nikdy nemohla mít přímý kontakt, její členové byli vždy od Tempela odděleni sklem. Museli se také před návštěvami svlékat a absolvovat prohlídky. Podle Tempelovy manželky kvůli tomu syn v určité době nechtěl svého otce navštěvovat. Soudkyně Klára Babičková také přečetla dopis od mužových rodičů, podle kterých jeho bratr utrpěl ze stresu z Tempelovy situace infarkt. Rodiče pak zažívali utrpení i ponižování.

Odškodnění chce Tempel nejen za neúměrnou délku trestního stíhání a čas, který za mřížemi trávit neměl, ale také za to, že k němu při výkonu trestu za loupeže bylo přistupováno jako k doživotně odsouzenému vězni. Tempel byl například podle svých právníků držen v kleci uvnitř cely, neměl přístup k osobním věcem, při cestě z cely byl veden se spoutanýma rukama i nohama a podobně.

Stát s vyplacením požadované částky nesouhlasí, je podle něj disproporční proti tomu, jaká odškodnění jsou běžně přiznávána. Tempelovi ministerstvo spravedlnosti už dříve vyplatilo 3,6 milionu korun. Při dalších jednáních chce Babičková vyslechnou zaměstnance věznic, některé ředitele či spoluvězně.

Dvojnásobná vražda, za kterou byl muž potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku v roce 2001. Zrušený rozsudek tvrdil, že Tempel předal oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. V nyní neplatném verdiktu bylo uvedeno, že muže následně zastřelil, dalšího zasáhl a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď