Dynastie Nováků: Seriál pro pamětníky, který se opět vrací na obrazovky

Dynastie Nováků: Seriál pro pamětníky, který se opět vrací na obrazovky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál vznikl v roce 1982 a ve třinácti dílech se vrací do železničářské rodiny, které velí bývalý strojvedoucí Maxmilián v podání oblíbeného Josefa Kemra. To však není jediná herecká legenda, kterou si můžeme seriálem připomenout, přestože už není mezi námi.

V seriálu je synem Maxmiliána Jan, kterého si zahrál Radoslav Brzobohatý. V hereckém obsazení upoutá i Hana Maciuchová, Karolína Slunéčková, Jaroslav Moučka, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Květa Fialová, Jiří Cízler, Josef Langmiler a řada dalších herců.

Jan je vedoucím brigády socialistické práce na elektrifikaci. Jeho dcera Lída (Maciuchová) je výpravčí a syn Martin (Kaiser) zrovna dokončil železniční průmyslovku. Je jasné, že železnice je pro rodinu tradice i způsob obživy.

Černou ovcí je Janův starší syn Pepa (Hanzlík), který odolal rodinnému nátlaku a nepracuje pro železničářský klan. Zběhl do autoservisu, čímž si vysloužil od rodiny pohrdání.

Celou rodinu navíc spojuje láska k hudbě. Každý umí hrát na nějaký hudební nástroj a blíží se velká událost. Jan bude v práci u příležitosti padesátin vyznamenaný a rodina to chce pořádně oslavit.

Tenkrát a ani dnes lidem ideologie minulého režimu nijak nevadí, přestože ze seriálu přímo stříká. Je to dáno i zajímavým hereckým obsazením.

V roce 1982 byl tento seriál dokonce nejsledovanějším televizním pořadem. Sledovalo ho až 85 % diváků sedících u televizních obrazovek. Na co asi koukal ten zbytek?

Filmaři zavítali i na reálná vlaková nádraží. Točilo se na nádraží v Praze – Libni, na Smíchově, v Bubenči, na hlavním nádraží Praha a v Hořovicích.

K zajímavostem seriálu patří věk Josefa Kemra. Byl jen o deset let starší než jeho syn. Kemr často hrál postavy o mnoho let starší, než sám byl. Bylo tomu tak třeba i v oblíbené komedii Na samotě u lesa, kde hrál vetchého dědu Komárka, přestože měl k šedesátinám ještě hodně daleko. Ve stejné době natáčel i vetchého starce v seriálu Dobrá voda.

Jednu z ženských postav ztvárnila Karolina Slunéčková, oblíbená seriálová herečka té doby. V době natáčení už bojovala s neodvratným osudem, který jí určila rakovina plic. Během natáčení už měla silné bolesti, ale i přesto byla odhodlaná seriál dokončit. Následujícího roku zemřela.

Zdroje článku: