Primátor Ryška (ODS): Lži a intriky zastupitele Hoška (STAN) poškozují Jihlavu

Pohár trpělivosti primátora Ryšky přetekl. Na únorovém jednání Zastupitelstva města Jihlavy se primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS) ostře vymezil proti tvrzením opozičního zastupitelstva Radka Hoška s tím, že výroky opozičního zastupitele Radka Hoška poškozují město Jihlava. Dokud kritické výroky opozičního zastupitele Hoška mířily jen na hlavu radního a předsedy jihlavské ODS Davida Beke a na hlavu primátora Ryšky, byl ochoten je tolerovat.

Při projednávání bodu jednání zastupitelstva o založení nové obchodní společnosti města Horácká multifunkční aréna přečetl primátor Ryška krátké prohlášení ve kterém se ostře vymezil vůči intrikám opozice.

„Nikdy jsem si neuměl představit, že budu působit v jednom orgánu společně s člověkem, který se snaží v lidech probouzet závist, zlobu a nenávist. A na základě nepravd ubližovat lidem, řekl primátor Ryška a výslovně uvedl jméno opozičního zastupitele Hoška, kterého myslel ve svých výrocích.

Primátor Ryška pak vyjmenoval několik příkladů mylných výroků zastupitele Hoška, například o domnělých chybách v demoličním výměru Horáckého zimního stadionu, financování výstavby nové arény, poslední kapkou pak byly články zastupitele Hoška o domnělých finančních ztrátách městských firem a megalomanských projektech.

Primátor Ryška se vymezil také proti výrokům zastupitele Hoška o přidělování pozic ve výběrových řízeních jako trafik.

„Dokud se zastupitel Hošek za svá slova neomluví, nebudu ho považovat za svého kolegu,“ ukončil primátor Ryška své prohlášení.

V první reakci zastupitele Hoška překvapilo rozčilení primátora Ryšky. „Asi byste byl rád, kdybych šoupal nohama a chodil do Brněnské ulice (sídlo místní a krajské ODS – pozn. red.) klanět se a jednou měsíčně políbil prsten. Neudělám to, nemám se ani za co omlouvat, “ řekl zastupitel Hošek.

„Jste neskutečně drzej. To přesahuje všechny meze!,“ spontánně reagoval mimo mikrofon předseda ODS Jihlava a radní David Beke.

„Říkám Vám to tak, jak to cítím. A jak to cítí spousta lidí ve městě,“ odpověděl Bekemu zastupitel Hošek. „Stačí mi, proč jste napsal skutečné lži,“ reagoval na mikrofon primátor Ryška.

Primátorovi při diskusi se zastupitelem Hoškem viditelně chvěl hlas, čehož si povšiml i zastupitel Hošek. Zastupitel Hošek vytýkal primátorovi Ryškovi vnitřní dluh města, s kterým město Jihlava údajně nic nedělá.

Primátor mluvil zvýšeným až rozčileným hlasem, zastupitel Hošek odpovídal tichým hlasem. Dále se primátora dotkly výroky o údajných hospodářských ztrátách městských firem Jihlavy. „Městské firmy negenerují ztrátu až na Duklu Jihlava. Vůbec nerozumíte ekonomice, říkáte blbosti a lžete do novin“, reagoval primátor Ryška.

Městskou firmu Teniscentrum označil zastupitel Hošek za trafiku, kterou dostal zastupitel Vojtěch Prchal (ODS). Do diskuse mezi primátorem a zastupitelem Hoškem se pokusil vstoupit zastupitel Vojtěch Šoula (STAN), primátor ho rozčileným hlasem utnul s tím, že nemá udělené slovo.

Ve vyhrocené diskusi zastupitel Hošek nikdy nepoužil oslovení „pane primátore“, pouze „pane Ryško“.

„Je mi jedno, co říkáte, pokud je to pravda. Ale Vy těch nepravdivých informací vypouštíte velké množství,“ podotkl primátor Ryška s tím, že zastupitel Hošek dává za příklad Třebíč nebo Žďár nad Sázavou kde jsou starostové z hnutí STAN.

Diskusi primátora Ryšky se zastupitelem Hoškem o demolici hokejového stadionu sledoval i advokát sousedů z Tyršovy ulice Jaroslav Homolka ml. „Jako advokát jsem si připadal jak v soudní síni, kde byla porušena rovnost stran nebo spíš u nezákonně vedeného policejního výslechu. Nevím, zda pan primátor panu Hoškovi předem oznámil, že ho bude takto konfrontovat, ale pokud ne, tak to považuji za zbabělost. Co se týče údajných lží šířených panem Hoškem tak mohu pouze potvrdit, že v řízení o odstranění stavby HZS nebyla vznesena pouze systémová podjatost, jak zaznělo z úst pana primátora, ale bylo namítáno mnoho závažných faktických vad. Celá diskuze však byla spíše o slovíčkaření (jako např. co je a co není městskou společností) a zavádějících pohledech na různé věci, na což se bez přípravy jen stěží reaguje. Např. když je něco dotováno, ale účetně se vykazuje zisk, tak je zavádějící tvrdit, že společnost je zisková. Bohužel podrobné hospodaření městských organizací neznám, a proto se k tomuto nemohu blíže vyjádřit. Je ale před volbami, tak mě nepřekvapuje, že pan primátor tyto témata vytáhl, řešit tato téma na půdě zastupitelstva a tímto způsobem mi přijde krajně nedůstojné,“ sdělil právník Homolka. 

„To je součást politiky. Pokud pan primátor udělal prohlášení, patří to k jeho práci,“ uvedla předsedkyně ODS Vysočina Eva Decroix.

„Pan Hošek svým veřejným vyjadřováním v médiích a na zasedání zastupitelstva ukazuje, co je jeho cílem a jaký má charakter. Ohýbá pravdu, jak se mu hodí, nebojí se ani publikovat lži a konstruktivní řešení bychom v jeho slovech hledali těžko. To je z mého pohledu krátkozraké a dříve nebo později to prokoukne i jeho publikum.
Mojí odpovědí tedy je, že s ním nebudu dělat vůbec nic –  pan Hošek svými aktuálními kroky směřuje k nevolitelnosti a neúspěchu jeho osoby i jeho vlastního týmu. Neuvědomuje si, že politika byla, je a bude o mezilidské spolupráci. Pokud se bude dále hanlivě vyjadřovat na účet jihlavských politiků, tak s ním a ani s jeho kolegy nebude chtít v budoucnu nikdo spolupracovat.  Je pro mě překvapením, že to jeho spolustraníkům nevadí. Celkově jsem s výsledky únorového zastupitelstva spokojen. Bude nová zastávka MHD u Manažerské akademie, rodiče s dětmi do 3 let budou mít MHD zdarma, postaví se Psí hřiště na Dolině, které tu velmi chybělo a založili jsme společnost pro řízení nové arény v čele s panem Lindovským. Z toho mám radost. Co se týče útoku pana Hoška na mojí adresu a obvinění z toho, že jsem trafikant a že nic nedělám? Nedělám si z toho vůbec nic. Učili mě, že zpětnou vazbu si má člověk brát od lidí, kteří problematice rozumí a kteří chtějí pomoct druhému v rozvoji. Já jsem v představenstvu Teniscentra 6 let a naprostou většinu času tuto práci dělám zdarma. Byly chvíle, kdy jsem odměnu dostával –  např. když společnost neměla ředitele, nebo když se intenzivně řešily vlastnické podíly a město kupovalo 40% podíl. Mně přijde normální, že když člověk pracuje, dostane za to odměnu a svědomí mám čisté. Navíc jak jsem zmínil, většinu času, stejně jako teď, to dělám zadarmo.  Sám pan Hošek byl navíc členem představenstva a měl možnost se podílet na rozvoji Teniscentra. Když jsem mu nabízel, že může ve své funkci pokračovat a podílet se na jeho vedení, tak to odmítnul a raději kritizuje –  protože to je jednodušší než něco tvořit. Tak to je,“ prohlásil zastupitel Vojtěch Prchal.

Tiskové oddělení Magistrátu podle mluvčího Radovana Daňka nezjišťuje reakce veřejnosti na jednání zastupitelstva, případné reakce mohou okomentovat snad jedině politici, pokud nějaké reakce zaznamenali.

Žádné odpovědi

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů