Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Václav Dušek

    Foto archiv VČD

    Václav Dušek

    3. 9. 1943 Hradec Králové – 27. 2. 2024 Pardubice

    Herec, dlouholetý člen DVÚ (dnes Klicperovo divadlo) Hradec Králové (1964 – 1967 a 1977 – 1998), Severomoravského divadla Šumperk (1967 – 1977) a Východočeského divadla Pardubice (1999 – 2020).

    Vystudoval královéhradecké gymnázium a vyučil se soustružníkem. Od svých dvaceti let se ale profesionálně věnoval herectví. Byl dlouho věrný dvěma divadelním městům – Šumperku a především svému rodnému Hradci Králové, odkud však po více než dvacetiletém angažmá v roce 1998 odešel a zakotvil ve Východočeském divadle.

    Poprvé stanul na jevišti v roce 1964 v tehdejším Divadle Vítězného února (DVÚ) v Hradci Králové a působil v něm do roku 1967. Pak přesídlil do Šumperka a deset let hrál v tamním Severomoravském divadle, kde ztvárnil více než padesát divadelních rolí (mimo jiné Štěpána v Ženitbě, Trania ve Zkrocení zlé ženy, Oktavia ve Scapinových šibalstvích, Augusta juniora v Augustu Augustu, augustovi, Hadriána z Římsů, Slaměného Huberta, Kristu Mahona v Hrdinovi západu). V roce 1977 se vrátil do Hradce Králové, kde navázal na své první divadelní angažmá a hrál v sedmdesáti inscenacích (např. Lišáka Volpona, Žvanikina v Ženitbě, Vodníka Čochtana v Divotvorném hrnci, Klaudia v Hamletovi, Hanťu v Příliš hlučné samotě…). Zažil působení režiséra Josefa Krofty a dramaturga Miloslava Klímy v tamní Besedě, hrál v jejich slavných inscenacích Komedie plná omylů, Na Candida, Pastýřka putující k dubnu, Škola staletími. Byl také častým hostem hradeckého studia Českého rozhlasu.

    Dědeček v Jitřní paní (VČD 2008). Foto Michal Klíma

    Od roku 1999 působil ve Východočeském divadle Pardubice. Z více než padesáti rolí, které na jeho jevišti sehrál, se divákům vtiskl do paměti především jako Valora v Traceyho tygrovi, Vincent v Měsíčním běsu, Otec v Příbězích obyčejného šílenství, Král Colas Kolikátý, Dědeček v Romanci pro křídlovku, Šašek v Markétě Lazarové, Hruška ve Vojnarce, Dědeček v Jitřní paní, Firs ve Višňovém sadu, Dr. Abbott v Králově řeči…

    Foto Miloš Fic

    Jeho nejoblíbenějšími rolemi byl Colas v inscenaci Kohoutovy hry Král Colas Kolikátý (2005) a Šašek v Markétě Lazarové (2009). Se svou hereckou kariérou se rozloučil v roce 2020 jako Pan Sokol v komedii Společenstvo vlastníků /více zde/.

    Jeho manželkou byla herečka Jiřina Jelenská (1942 – 2007), s níž hrál nejen v Šumperku a Hradci Králové, ale i v Pardubicích.

    Zemřel v pardubické nemocnici. O jeho úmrtí dnes informovalo Východočeské divadlo Pardubice na svých webových stránkách /zde/. Na přání zesnulého se poslední rozloučení bude konat v úzkém kruhu rodinném.

    /Pro iDN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 27. února 2024

    Komentáře k článku: Zemřel Václav Dušek

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,