Syna má Veronika Arichteva s manželem, režisérem Biserem Arichtevem. Chlapec před časem oslavil třetí narozeniny, a tak se posunul do životního období předškoláků. To prožívá velmi intenzivně nejen on, ale také celá jeho rodina. 

Malý Luka se totiž umí pořádně rozčílit. Tím své mamince, která je spíše zastánkyní klidného domlouvání, než radikálních výchovných opatření, čas od času dělá pořádné starosti. Když to na něj přijde, není s ním totiž vůbec řeč. 

“První velký záchvat vzteku (rok a kus mu byl) jsme spolu zažili, když jsem se ho v autě snažila převléct a on nechtěl. Válel se za sedadlem na zemi a já nevěděla a nechápala. Bylo to strašný. On řval uvnitř auta, já venku,” zavzpomínala na sociální síti herečka na nelehké chvíle. 

Vyhledala pomoc psycholožky

Když se podobné situace opakovaly, rozhodla se Veronika Arichteva, že je na čase s tím něco dělat. “Tak jsem si začala shánět informace, co se odehrávalo to dopoledne v něm, znovu jsem si přečetla o vývoji mozku u dětí a četla a hledala dál,” popsala s tím, že dokonce vyhledala také pomoc dětské psycholožky, se kterou vývoj svého syna konzultovala.

To se ukázalo být jako dobré rozhodnutí, které za čas přineslo své ovoce. “Je to strašný rozdíl a posun. Neříkám, že mě už neplácne přes nohu, když má velkou emoci, nebo že se už nestrká s kámošem, když chce stejnou hračku, občas se to děje, ale vůbec se to nedá srovnat s tím, jak reagoval na většinu takových situací třeba před rokem,” uvedla populární umělkyně s radostí, že se jejich rodinná situace pomalu lepší. 

“Když se vrátím o rok zpět, kdy se u Luky objevila větší agresivita, vůbec jsem nevěděla, co s tím. Přestávali jsme chodit na dětská hřiště, protože jsem se bála jakékoliv nepříjemné situace,” řekla Veronika Arichteva.

Balkánská krev sehrála roli

“Bylo to náročné období, kdy se vyvíjí mozek, kluci jsou divocí, a když k tomu přičtu jeho balkánskou krev, bylo to prostě těžký,” uvedla herečka s tím, že si mnohdy skutečně sáhla na dno.

Ve stylu výchovy jsou nicméně zajedno i s manželem, což někoho možná překvapí. Vzhledem k bulharskému původu známého režiséra by totiž nejeden jeho fanoušek předpokládal, že se také v rodině bude projevovat pořádně temperamentně. Opak je ale pravdou. 

“Bisi je strašně klidný a vyrovnaný člověk. Z předchozího vztahu má syna Teodosia a měla jsem možnost vidět už když byl Teo malý, jak mu Bisi všechno hezky vysvětluje. Nikdy jsem neviděla, že by mu dal na zadek. Takže on tu cestu k této výchově měl oproti mně jednodušší. Ale když Bisi jednou za čas bouchne, což je tak dvakrát třikrát do roka, tak se otřese barák. Taky to umí,” prozradila pro Deník.cz Veronika Arichteva, jak vychází její muž s dětmi. 

Respektující výchova neznamená anarchii

Nejblíže je Veronice Arichtevě takzvaná respektující výchova. Ta se často mylně zaměňuje za přehnaně benevolentní přístup bez jakýchkoliv hranic nebo snahy potomka cokoli naučit. 

Ve skutečnosti se spíše jedná o metodu, která říká, že slušnému chování se děti nejvíce učí nápodobou, a proto je potřeba jim jít příkladem. 

Veronika Arichteva se proto snaží k synovi přistupovat s respektem, a to i ve chvílích, kdy mu v něčem nemůže vyhovět. “A učíme to i jeho, aby i on respektoval nás. Protože pokud bych respektovala jen já Luku, tak to snadno sklouzne k benevolentnímu přístupu, k té nevýchově. V postoji nebo přístupu k dětem je důležitá i ta druhá strana,” zmínila herečka důležitý aspekt výchovy, na který se občas zapomíná.

Související články