Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Petr Burda točí zábavná videa ze života vozíčkáře | foto: instagram.com

Jsou na vozíku a baví spoustu lidí. V Česku jsou populární „kriplové“, v zahraničí rapper

Profily lidí, kteří si i přes svůj handicap dokážou užívat život, jsou na sociálních sítích populární. Hlavně kvůli tomu, že jejich obsah je zkrátka pozitivní a zábavný. Petr Burda a Jiří Holzmann natáčí videa, ve kterých si dělají legraci nejen ze sebe, ale také z ostatních lidí. Jejich tvorbu podpořil Filip Grznár a Miroslav „Fayne“ Loner. V Itálii je populární Jerry Hasani, který rapuje.
  14:53

Na TikToku už dlouhou dobu baví lidi svými videi vozíčkář Petr Burda, který si říká Stounman. Trpí vzácným onemocněním, kdy jeho kosti uvolňují do kloubů a svalů vápník a ty poté tuhnou. Kvůli tomu je Burda na invalidním vozíku, ale to mu nezabraňuje, aby svým velmi speciálním humorem bavil statisíce lidí. Jeho tvorbu si oblíbili také někteří známí influenceři.

Burdův profil momentálně sleduje na TikToku přes 80 tisíc lidí. Jeho tvorba spočívá v tom, že si dělá legraci ze svého handicapu a natáčí komické scény ze života vozíčkáře. Vulgarismy sice nešetří, ale podle lidí jsou jeho videa i tak zábavná.

„Máš nejlepší hlášky. Konečně si někdo umí udělat srandu, i když to tak nemyslí, protože s humorem jde všechno líp. Takhle jsem se dlouho nezasmála. Málokdo mě na TikToku rozesměje, ale ty vždycky. Jsi borec,“ reagují na Burdova videa lidé na TikToku. Burda často tvoří videa také se svým kamarádem Jiřím Holzmannem, který je stejně jako on na vozíku. Jejich duo má na TikToku obrovský úspěch.

Jejich tvorby si všimli také někteří influenceři, kteří se rozhodli, že je podpoří a natočí s nimi videa. Jedním z nich je například Filip Grznár, který svými drsnými hláškami zapadá do stylu videí, která Burda a Holzmann tvoří.

„Vy*rdanci, kdybyste se neváleli v mekáči jako k*ndy, tak byste nechodili jako tenhle kripl, ten rovnou běhá maratony,“ říká Grznár ve videu, kde se Burda snaží chodit. Grznár s Burdou a Holzmannem natočil hned několik videí. Většinou jsou v nich použité různé dvojsmysly, které se týkají jejich postižení. Dvojici si oblíbil také youtuber Miroslav Loner alias Fayne, ten s nimi natočil video, ve kterém si navzájem nadávají a Loner si hraje na mentálně postiženého. Youtuber poté přidal na Instagram fotku s Burdou a Holzmannem s popiskem Když se sejdou tři kriplové, tohle byla jízda. Slovo kripl používají Burda i Holzmann neustále a často se tak špičkují navzájem. Svůj humor také nedávno předvedli moderátorovi Martinu Veselovskému, který vede rozhovory v internetové televizi DVTV..

V zahraničí jsou lidé na vozíku, kteří mají různé handicapy, také populární. Stejně jako Burda s Holzmannem se snaží dělat to, co je baví. V Itálii je populární rapper Jerry Hasani, který je na vozíku a trpí vážnou vadou řeči. Má také ochrnutý obličej, ale i tak se rozhodl, že bude rapovat. Není mu sice úplně rozumět ale lidé jeho odhodlání opravdu cenní, ovšem najdou se i tací, kteří nedokáží jeho odhodlání snést.

„To je disstrack na Stephena Hawkinga? On čte nějaký QR kód, nebo co? Vůbec ti nerozumím, to jako rapuješ, nebo máš nějaký záchvat? Neumíš ani normálně mluvit a chceš rapovat? Ty jsi blázen, radši to vzdej a vyhledej nějakého doktora,“ urážejí lidé Hasaniho na sociálních sítích. Ten se ale kritickými komentáři nenechal odradit a ve své tvorbě pokračoval. I když se mu mnoho lidí vysmívá, Hasaniho hudbu očividně poslouchají tisíce lidí.

Na YouTube mají jeho hudební videoklipy statisíce zhlédnutí a Hasani je také poslouchaný a Spotify, kam svou hudbu přidává. Na Instagramu Hasaniho sleduje přes 50 tisíc lidí a tam přidává různé upoutávky na své další videoklipy. Na Instagramu je ale Hasani velmi úspěšný, protože každé jeho zveřejněné video má přes milion zhlédnutí. Jeho nejsledovanější video má dokonce 31,4 milionu zhlédnutí. I když má z Hasaniho mnoho lidí legraci, někteří ho chválí za to, že se i přes velké omezení snaží dělat to, co ho baví.

„Lidé jsou dospělí a i tak mají potřebu smát se někomu za to, že je jiný. Jerry se snaží jak jen to jde, aby vydal dobrý track, a vy ho jenom urážíte. Za mě obrovský respekt, že bojuješ. Tvoříš dobrou hudbu,“ povzbuzují Hasaniho lidé na Instagramu. Ten podobné komentáře lajkuje a je jistě rád, že má alespoň nějaké opravdové fanoušky.