Představitel vraha Hojera Petr Uhlík v slzách: Po natáčení přišla smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Představitel vraha Hojera Petr Uhlík v slzách: Po natáčení přišla smrt

Metoda Markovič: Hojer
Metoda Markovič: Hojer  (Voyo; Policie ČR)

V roli šíleného sadisty Ladislava Hojera (†28) byl tak přesvědčivý, že se ho báli i někteří členové štábu! Herec Petr Uhlík (25) si svůj triumf na slavnostní projekci posledního dílu ale moc neužil, naopak skoro brečel. Pořád se nevyrovnal se smrtí kamaráda Dano Heribana (†43), který mu hrál právníka.

Byli první, kdo se odhodlali seriálově zpracovat příběh brutálního sériového kanibala, který v 80. letech zavraždil pět žen a uvařil si prsa a genitálie zardoušené dvacetileté dívky. Podařilo se ho usvědčit díky skvělé práci legendárního kriminalisty Jiřího Markoviče (†79), takže vraha Ladislava Hojera nakonec před 30. lety popravili v pankrácké věznici.

Špatný odhad

Na slavnostním promítání posledního dílu se ale místo radosti i brečelo. Ne všichni se totiž dlouhého natáčení dožili... Vůbec největší šok byla pro všechny smrt slovenského herce Dano Heribana, který odešel jen pár dní před koncem natáčení, ale stihl natočit všechny klíčové scény. Do poslední chvíle působil jako zdravý člověk. Loni v květnu nečekaně zemřel na akutní disekci aorty (trhlinu hlavní tepny vycházející ze srdce a zásobující krví organismus). Lékaři bohužel jeho život ohrožující stav špatně odhadli jako bolest zad a propustili ho den před smrtí domů.

 

Přišel o babičku

Nejhůř jeho smrt nesl právě Petr Uhlík alias Hojer. Hříčkou osudu to v minisérii bude naopak, Hojera popraví přímo před zraky jeho advokáta. „Je to pro mě až metafyzická scéna, protože je zatěžkaná Danovým osudem. Je to silné už v tom, jak se na sebe u té popravy díváme,“ řekl deníku Aha! talentovaný herec. „Nedokážu o tom mluvit, zpracovávám to celou dobu ještě doteď. Člověk jde dál, protože musí řešit svoje problémy, a tak má možnost od toho utíkat, ale strašně mě to zasáhlo. Byl to pro mě první kontakt se smrtí mladého člověka,“ svěřil se slzami v očích. Loni mu navíc zemřela babička. „Rok 2023 pro mě byl rok smrti,“ dodal Uhlík.

Jak se odhaluje zlo? Metoda Markovič: Hojer

Video se připravuje ...

Vdova: Úplně jsme se rozklepala

Bohužel premiéry svého životního příběhu se nedožil ani proslulý kriminalista Jiří Markovič, který v říjnu 2022 podlehl rakovině. O to větší překvapení pro vdovu Evu Markovičovou (76) bylo, když ji po projekci vyzvali, aby šla i s jejich dětmi Monikou (53) a Jiřím (42) převzít významné ocenění pro manžela, který byl konečně uveden do síně slávy významných osobností Bezpečnostních sborů. Vdovu to tak dojalo, že nebyla schopna slova. Nakonec ale deníku Aha! přiznala: „Seriál byl tak skutečný, že jsem se úplně rozklepala. Občas mi vyhrkly slzy. I když jsem věřící, tak doufám, že to Jirka vidí a směje se tomu, protože on byl hodně vtipný člověk...“ Celý výtěžek ze vstupného Nova darovala Nadaci policistů a hasičů. Vybralo se 63 tisíc korun, televize to ale zaokrouhlila na 200 tisíc. Závěrečný díl seriálu Metoda Markovič: Hojer můžete vidět od zítřka na platformě Voyo.

Štoček: S bouchačkou u pasu

Pro většinu to byl jen příběh na plátně. Pro bývalého člena pražské mordparty Jana Štočka to jsou vzpomínky na kamaráda, kterého poznal na poradě k vraždě v létě 1981. „Už jen podoba toho herce, to prostě byl Jirka Markovič. Jeho grimasy, pohyby, řeč... Naprosto dokonalé!“ chválil výkon herce Petra Lněničky (44). Na rozdíl od Markoviče je ale pro absolutní trest. „Donedávna jsem to tajil, ale viděl jsem toho tolik, že jsem pro trest smrti. Je to můj názor, nikomu to nechci vnucovat, ale je to i ekonomická záležitost – ty doživoťáci stojí strašně moc,“ vysvětlil s tím, že u popravy nikdy nebyl. Při pohybu večerní Prahou je raději obezřetný. „Když jdu večer ven, jsem ozbrojený. Přestože jsem chodil nerad na střelecké výcviky, myslím, že jsem se tam s tou bouchačkou něco naučil,“ varoval všechny kapitán Štoček, kterého v Případech 1. oddělení ztvárnil Bolek Polívka (74).

Perličky z natáčení seriálu

  • Jiří Markovič vyprávěl, že během nočních výslechů zvládli vypít i 14 až 15 káv.
  • Byl zásadně proti trestu smrti. Přesto poslal na smrt nejvíce vrahů – osm!
  • Tvůrci minisérie prošli přes 5000 stran spisu.
  • Herec Petr Lněnička do role Markoviče přibral 10 kilo.
  • Kolega Petr Uhlík do role Hojera naopak 10 kilo zhubl.
  • Napadenou dívku z 3. dílu představuje herečka Andrea Berecková (30), která je manželka Uhlíka.
  • Lněnička měl mít původně hnědé čočky, ale tvůrci si uvědomili, že by tím přišli o jeho laskavé oči.

Trailer k seriálu Metoda Markovič: Hojer

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.