Žijeme v hříšném světě, říkával Kaderka. Teď spadla klec

Šéf tenisového svazu a mocný sportovní funkcionář skončil mezi obviněnými v dotační kauze.

V éře Topolánkovy vlády býval náměstkem na školství, kde rozděloval peníze pro sport. Později se stal šéfem tenisového svazu, který řídí dodnes. Vždy dokázal zúročit své dobré vztahy s politiky.

Prezident tenisového svazu Ivo Kaderka Foto: Tenisový svaz

Tentokrát jej ale nezachránily. Policie Iva Kaderku obvinila kvůli podezření, že manipuloval s dotacemi z veřejných peněz. Jde o příběh, na který loni upozornili novináři z iRozhlas.cz

“Byl přesvědčený, že z toho dokáže vyklouznout. Ani si nepřipravil pořádnou obhajobu, když se to začalo vyšetřovat,” popsal Kaderkův postoj další ze sportovních funkcionářů, který s ním před zatčením o policejním vyšetřování mluvil.

Kaderka proslul svými nevybíravými výroky na adresu řady slavných sportovců a mnozí jej řadí mezi šíbry, kteří umějí propojovat svět sportu a politiky. Poměry ve sportu nicméně vždycky popisoval otevřeně.


ČTĚTE TAKÉ: Razie ve sportu a příběh bytu 1306 . Jak Babiš věděl, kam chodila Valachová


“Podívejte, žijeme v hříšném světě. Sport se nějakým způsobem vyvíjel a to, jak fungoval třeba po roce 1989, tak to bychom museli zavřít všechny. Kdyby někdy někdo řekl, že jsme teď udělali tlustou čáru za minulostí a od teď se hraje podle takových a takových pravidel, tak prosím. Ale tady to nikdo neřekl. Pravidla v podstatě jasně definovaná nebyla. Takže každý člověk v nějaké vysoké funkci, který měl moc, se choval efektivně v prostředí, které bylo a je,” řekl v tomto rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Kaderka měl přitom pravdu v jedné věci: za situaci, v níž se tuzemský sport nachází a kdy už roky akutně chybí miliony na jeho fungování, mohou drtivou měrou politici. A to ze všech vlád, levicových, pravicových i z té Babišovy.

“Spousta spolků je na pokraji bankrotu. Kdo je dnes sportovním funkcionářem, je v očích veřejnosti hovado. A pak shánějte pro sport peníze. Udělali ze sportu toxické prostředí. Ale sport je jen obětí několika politiků, kteří ho do této situace dostali,” dodal Kaderka, který konkrétně jmenoval například ministryni ČSSD Kateřinu Valachovou.

Sám býval aktivním tenisou, hrál nejprve za Zbrojovku Vsetín, v Praze, kam přišel studovat VŠE, za Bohemians. V roce 1986 jej Valtr Komárek přizval do Prognostického ústavu, jeho kolegy byli třeba pozdější guvernér ČNB Zdeněk Tůma nebo exministři Jan Mládek a Vladimír Dlouhý.

Po odchodu z Prognostického ústavu přednášel management a marketing na FSV, díky privatizaci se stal generálním ředitelem TV Bingo.

Roky působil ve státní správě. Nejprve si jej vybral za šéfa kanceláře ministr zdravotnictví Luděk Rubáš (ODS), byl náměstkem pro regionální politiku na MMR u Jana Černého (US-DEU). Na ministerstvu školství, kam si jej přivedla Miroslava Kopicová (NEZ), se stal náměstkem odpovědným za tělovýchovu. Zůstal i za Dany Kuchtové (SZ), která jej chválila, jak začal dobře fungovat systém rozdělování státních peněz.

V roce 2007 svou misi ukončil s tím, že má splněno, souběžně se ale objevilo obvinění, že slíbil dotaci Českému střeleckému svazu, pokud mu přenechá střelnici v Praze 9. Kaderka to odmítl a kontrola úřadu nic nezákonného neprokázala.

Kuchtová posléze pozvala tenisového bosse zpátky, vrátil se jako externí poradce tehdejšího náměstka pro veřejné zakázky Jaromíra Soukupa. Jde o stejného Soukupa, který později vybudoval mediální impérium a stojí za televizí Barrandov.

Nyní je Ivo Kaderka vyšetřovaný kvůli dotacím, které jeho svazu proudily z zveřejněných peněz a on je dál rozděloval. Obviněni jsou další tři lidé a čtyři firmy.

“Policejní orgán v trestní věci dozorované státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Praze, zahájil trestní stíhání čtyř fyzických a čtyř právnických osob pro zločin dotačního podvodu a zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě spáchaných v souvislosti se zneužíváním dotací poskytnutých Českému tenisovému svazu v oblasti státní podpory sportu, uvedl státní zástupce Ondřej Trčka.

Po šesti letech je to poprvé, co policie zasáhla do nejvyšších pater sportu. Naposledy takhle obvinila fotbalového šíbra Miroslava Peltu a tehdy nejmocnějšího sportovního hráče Miroslava Janstu. Zatímco u Pelty dosud neměly soudy o jeho roli v dotačních machinacích pochyby, Janstu už dvakrát osvobodily. Ukázalo se, že se nijak neobohatil. Janstu, o kterém se tehdy v zákulisí spekulovalo jako o možném novém šéfovi ČSSD a jeho moc byla mnohým trnem v oku, to nicméně stálo pozici nejvlivnější postavy tuzemského sportu.

Oba případy – Kaderkův i Janstův – zpracovává stejný žalobce, výše citovaný Ondřej Trčka. Policie je ale tentokrát přesvědčena, že na Kaderku a spol. je nabito.

Zdroj náhledové foto: Tenisový svaz

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email