Stál advokát Šťovíček v Náchodě na straně kupujícího i prodávajícího? Podněty prošetřuje advokátní komora

Advokát Petr Šťovíček zastupoval město Náchod a připravoval kupní smlouvy pozemků. Firma, která je prodávala za 22 milionů korun, je v roce 2018 nakoupila za jeden milion. Později se ukázalo, že advokát je v notářském zápise vedený jako jeden z akcionářů firmy. Česká advokátní komora na jeho zapojení do obchodu obdržela již dva podněty. Kontrolní rada je začala prošetřovat. Pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál to potvrdila mluvčí komory Iva Chaloupková.

Praha/Náchod Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Advokáta Petra Šťovíčka začala prověřovat Kontrolní rada České advokátní komory

Advokáta Petra Šťovíčka začala prověřovat Kontrolní rada České advokátní komory | Foto: Vít Šimánek, Zdeněk Rerych | Zdroj: ČTK, Koláž iROZHLAS

Městu Náchod pomáhal advokát Petr Šťovíček zakoupit pozemky, na kterých chce radnice vybudovat zařízení na likvidaci odpadu. Od společnosti Statek Velká Chuchle je úřad v čele se starostou Janem Birkem (ČSSD) zakoupil za 22 milionů korun.

Končí šéf Nemocnice Jihlava, který je ve vazbě kvůli podezření z korupce. Odvolala ho Rada Kraje Vysočina

Číst článek

Jak ale zjistil pořad Reportéři ČT, právě za touto společností by měl stát Šťovíček jako akcionář. Dokazuje to veřejně dostupný notářský zápis z valné hromady společnosti z loňského roku.

„Pozvánka k valné hromadě (…) byla osobně předána akcionářům Společnosti, zapsanými v Seznamu akcionářů, a to obchodní společnosti AgriHolder, a. s., a JUDr. Petru Šťovíčkovi, Ph.D., oproti písemnému potvrzení,“ stojí v zápise. Advokát Šťovíček jakékoli angažmá ve firmě odmítá.

Podezření na možné propojení, kdy měl advokát podle listiny stát za společností a zároveň zastupovat město Náchod, začala prověřovat Česká advokátní komora (ČAK). Po odvysílání reportáže totiž obdržela dva podněty.

„Nezávislý kontrolní orgán ČAK (Kontrolní rada) je standardním procesem prošetří, v tuto chvílí řízení již započalo,“ potvrdila serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu mluvčí Iva Chaloupková.

Kontrolní rada jako jediný orgán může posoudit, zda advokát porušil zákon a další stavovské předpisy.

V případě prokázání viny a podání kárné žaloby by pak Šťovíčkovi hrozilo až vyškrtnutí ze seznamu advokátů. „V možném následném kárném řízení vedeném před kárným senátem může být advokát zproštěn obvinění, nebo je mu prokázána kárná vina. V takovém případě mu může být uloženo některé z kárných opatření – od napomenutí přes pokutu až po dočasný zákaz výkonu advokacie,“ upřesnila Chaloupková.

Nejsem společník, ale advokát

Advokátní komoře je Šťovíček svá tvrzení připraven dokázat. „Komoře doložím, co je potřeba k prokázání toho, co jsem uvedl,“ napsal na dotaz Šťovíček, který dříve působil jako šéf Státního pozemkového úřadu.

Policie prověřuje hospodaření zámku v Náchodě. Památkový ústav podal trestní oznámení

Číst článek

Už dříve totiž jakékoliv spojení s firmou odmítl. „Co se týká společnosti Statek Velká Chuchle, nejsem jejím statutárním orgánem ani společníkem. Jsem advokát a jako řadě jiných mých klientů této společnosti poskytuji právní služby a jsem vázán zákonnou povinností mlčenlivosti,“ uvedl například letos v lednu pro Českou televizi. 

Soukromá společnost nakoupila pozemek na kraji Náchoda u plánovaného obchvatu od restituentů. Ti získali parcely v průmyslové zóně v roce 2018 a obratem je prodali společnosti Statek Velká Chuchle za jeden milion korun.

Loni společnost městu naúčtovala 22 milionů korun. Starosta města Birke jakékoliv pochybení odmítá. Tvrdí, že ho Šťovíček ujistil, že se společností nemá nic společného. „Připravoval nám jednu z těch mnoha smluv, které jsou stejné, standardizované, a to je kupní smlouva. Nikdy v životě jsem s panem doktorem Šťovíčkem tuto transakci neprojednával,“ uvedl Birke v pořadu Reportéři ČT.

Podrážděná reakce starosty

Po konfrontačních otázkách, zda vedení města Náchod nepochybilo, reagoval starosta podrážděně. Radnice pak podala stížnost na zpracování reportáže k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a k Radě České televize.

Od stížnosti se ale distancovaly opoziční zastupitelské kluby KDU-ČSL, ANO a Za moderní Náchod. „V celé transakci vystupuje velmi problematicky osoba Petra Šťovíčka, který podle dostupných informací zastupoval v prodeji město Náchod a zároveň byl akcionářem prodávajícího. Na celé operaci měl tedy finanční zájem, zároveň ovšem byl za město zadavatelem dvou ze tří znaleckých posudků,“ shrnuli zastupitelé v tiskové zprávě.

Politici ve vedení města pak podle nich podcenili situaci, když i přes upozornění trvali na tom, že do transakce bude zapojený Šťovíček, i když by takovou kupní smlouvu mohl připravit „městský právník“.

„Podezřelé okolnosti nákupu, nikoli reportáž České televize, jsou tím, co dobré jméno našeho města poškozuje. Za tuto situaci je pak v tomto směru zodpovědný nejen starosta, ale celé koaliční vedení města,“ napsali zástupci opozičních stran.

Vít Kubant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme