Nový projekt na podporu minimalizace odpadu umožňuje načerpat si na vybraných nádražích a univerzitách vodu zdarma

Projekt podporující redukci odpadu vznikl ve spolupráci společnosti Správa železnic a startupu Lokni. V nádražních prostorách umisťují automaty na filtrovanou vodu, kterou si cestující mohou nabrat do vlastních nádob. Pilotní projekt je naplánován na dobu pěti let. Pokud se koncept osvědčí, mohl by se počet filtračních stanic navýšit a kvalitní voda bez obalu by byla snadno dostupná i na dalších nádražích.

„Projekt zahrnuje dvanáct filtračních stanic, které jsou v průběhu dvou měsíců postupně instalovány na českých nádražích. V první fázi bylo nainstalováno sedm automatů, druhá fáze zahrnula zbylých pět. Automaty jsou postupně zprovozňovány a zapojovány do infrastruktury mobilní aplikace Lokni, a to i v závislosti na průběhu například rekonstrukcí některých nádraží a jejich hal či vestibulů,“ komentuje realizaci tisková mluvčí státní organizace Správa železnic Nela Eberl Friebová.

S mobilní aplikací Lokni mají cestující denně nárok na půl litru neperlivé vody zdarma. Stačí jen zvolit tarif Nádraží. Obdoba schématu pro nádraží funguje i na univerzitách. Studenti mohou denně vypít až 3 litry filtrované vody zdarma. „V Česku máme kvalitní vodu z vodovodu, ale ve starých nebo rozsáhlých objektech, jako jsou školy či nádraží, se její senzorické vlastnosti mohou vlivem materiálu potrubí či stagnace zhoršovat. Lidé pak často preferují předraženou balenou vodu. Věříme, že důvěryhodný alternativní zdroj perlivé i neperlivé vody do vlastní lahve může výrazně přispět ke snížení množství zbytečného odpadu,“ vysvětluje zakladatel startupu Lokni Martin Václavík.

Projekt zatím zaznamenává úspěch. Možnost dočerpat si perlivou či neperlivou vodu během cestování přináší podle Správy železnic větší míru pohodlí a lidé ji vnímají jako další formu zlepšení služeb. „Zájem o filtrovanou vodu do vlastní lahve postupně roste ve všech lokalitách, aktuálně jsme na téměř 2500 vytočených litrů, což představuje na 5000 ušetřených PET lahví,“ upřesňuje Nela Eberl Friebová s tím, že dosavadní výsledky předčily původní očekávání.

Funkční způsob prevence odpadu i osvěty veřejnosti

„Nejvyšší úrovní hierarchie nakládání s odpady je prevence vzniku odpadů. Tedy nejlepší je odpad, který nevznikne. V tomto smyslu jsou projekty směřující k omezení množství například nápojových plastových lahví velmi prospěšné. Vedou k více udržitelnému spotřebitelskému chování. Přínosem je samozřejmě i to, že přes nádraží se pohybuje velké množství lidí, tedy může být uspořeno velké množství nápojových lahví,“ připomíná Ondřej Charvát z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí.

Projekt přispívá k celkovému konceptu udržitelnosti v dopravě. V praxi propojuje snahy o prevenci vzniku odpadu s osvětou v této oblasti. „Informování veřejnosti je nedílnou součástí proměny našeho pohledu na odpady. Pokud mají obyvatelé nebo spotřebitelé relevantní informace, pak se mohou odpovědněji rozhodovat odpady nevytvářet a tím snižovat zátěž pro životní prostředí,“ vysvětluje Ondřej Charvát. Problematice předcházení vzniku odpadů věnuje Ministerstvo životního prostředí značnou pozornost. Osvěta je také povinnou součástí řady zákonných předpisů v oblasti odpadového hospodářství.

„V roce 2022 byl přijat zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků, který přímo některé jednorázové plastové výrobky zakázal a zajistil snížení spotřeby daných plastových výrobků zhruba o 1,77 mld. kusů ročně,“ přibližuje legislativní rámec Ondřej Charvát a doplňuje: „Na celkové snížení odpadů z nápojových obalů míří i návrh na povinné zálohování PET lahví a plechovek v návrhu novely zákona o obalech, který právě prochází legislativním procesem.“ Ministerstvo životního prostředí podporuje nahrazování jednorázových plastových výrobků prostřednictvím operačního programu Životní prostředí, kde se vypsané výzvy setkaly s velkým úspěchem.

Úspěch u veřejnosti

Veřejnost vnímá projekt podporující pití nebalené vody velmi pozitivně. „Automat na vodu znám, máme ho na fakultě. Jsem rád, že můžeme pít kvalitní vodu, nemusíme se o nic starat, ani nic platit,“ popisuje student ČVUT Petr Malý a dodává: „O automatu mi vyprávěl i táta. Zahlédl někoho na nádraží, jak si natáčí vodu do hrnečku a zaujalo ho to.

Ukázal jsem mu aplikaci na mobilu a teď už ji používá taky.“ Dobré zkušenosti s filtrační stanicí má i Marie Ledvinková z Benešova u Prahy: „Často jezdím na pražské hlavní nádraží a uvítala jsem, že si na zpáteční cestu domů můžu načerpat vodu přímo tady. Líbí se mi, že po mě nezůstávají PET lahve, je to ekologické.“

Na český trh je ročně uvedeno přibližně necelých 60 tisíc tun PET lahví. Podle studie poradenské společnosti EEIP, a. s., z června 2020 to odpovídá zhruba 1847 milionům lahví. Správa železnic proto věří, že kromě snížení objemu odpadů inspiruje také další firmy nebo úřady.*

Hana Tomášková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down