Svět japonského anime je drsný, plný krve, démonů a useknutých částí těla. Zfilmování kultovní manga série Demon Slayer (Zabiják démonů) není žádná hra na anime. Tohle je čistokrevný produkt přesně pro fanoušky tohoto žánru. Nový film ​Haruoa Sotozakiho má všechno, co od plnokrevného anime lze čekat. A možná ještě něco navíc. Nutno ale říci, že běžný divák bude trochu zmaten.

Tanjiro Kamado žije celkem spokojeně se svými rodiči a sestrou. Jenže pak do jejich vesnice vtrhnou démoni a po jejich vražedném řádění najednou zůstane malý Tanjiro sám. Jeho rodiče jsou mrtví a malá sestřička je proměněna v démona. Rodičům už nepomůže, ale malou Nezuko může zachránit.

Démon, který odolal slunci

Už jako malý se Tanjiro Kamado rozhodl vydat se nebezpečnou cestou zabijáka démonů (Demon Slayer). Je odhodlán pronásledovat všechny démony hrnoucí se do tohoto světa a pomstít své rodiče. A co především, chce vyrvat svou sestřičku z jejich spárů. Protože démony sluneční paprsky spalují, převáží ji v malé bedně a úzkostlivě chrání. Díky přátelům žijícím v Mečířské vesnici (Swordsmith Village) se již dostává na stopu démonů z Velké čtyřky. Jsou stále silnější a Tanjiro brzy zjistí, že zabít Hantengua není ani trochu snadné. Nakonec se musí rozhodnout: nechat zraněnou Nezuko na slunci, zabít démona a zachránit vesničany, nebo ji dál chránit. Rozhodne se zachránit tři životy. Stane se ale něco podivného – Nezuko nejenže nezemře, ale dokonce se částečně promění zpět v člověka.

Velmi záhy si ale Tanjiro uvědomí, že sestřička sice již může na slunce a mluvit, ale její oči, stejně jako zuby, zůstaly démonské. Něco není v pořádku. Muzan Kibutsudži, nejvyšší z démonů, si totiž najde nový cíl. Démon, který přežil slunce, je pro něj totiž velmi cenný. Závěrečná bitva je na dohled!

Čtvrtá řada začíná

Manga z pera Koyoharu Gotouge Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba vycházela v Japonsku na konci minulého desetiletí a velmi brzy se stala obrovsky populární. Není proto divu, že byla přenesena i na filmové plátno. Tady je dobré upozornit, že tohle není uhlazená japonská kinematografie ve stylu Hajao Mijazakiho. V případě Demon Slayer jde o čistokrevné anime přeplněné barvami, extrémně rychlým střihem a na první pohled poměrně zmateným příběhem. To vše zalito spoustou násilí, krve, strachu a temnoty. Právě sem odkazoval Tarantino v Kill Billovi. Ale přesně pro tohle vše fanoušci manga/anime tyto fantasy světy milují.

Celá filmová série je vlastně sequelem k seriálu. Loni do kin dorazil Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – To the Swordsmith Village vycházející ze třetí série. Aktuální film To The Hashira Training (Výcvik Pilířů) je vlastně takovou ochutnávkou čtvrté série, na kterou fanoušci už netrpělivě čekají. Samotný film se skládá vlastně ze dvou – poměrně odlišných – epizod. Závěrečná epizoda třetí série zachycuje boj Tanjiroa s démonem a osvobození sestry. Tuhle část vlastně fanoušci televizního seriálu už znají. Naopak první epizoda čtvrté řady je úplně nová. Tím, že Nezuko přežila na slunci, strategie Muzana Kibutsudžiho se mění. Bojovníci proti démonům se musí připravit na závěrečnou bitvu.

Tohle čistokrevné anime opravdu není pro každého diváka – ostatně i na novinářskou projekci dorazili jen čtyři novináři, což je hodně nezvyklé. Na druhou stranu, fanoušci manga celou sérii Demon Slayer, lidé z velmi ceněného animačního studia Ufotable i režisér Haruo Sotozaki odvedli kus opravdu kvalitní práce. Zejména střídání animačních stylů, rychlý děj a spousta zápletek zasazených do bravurně konstruovaného fantaskního světa musí prostě fanouška anime bavit (a všechny ostatní zcela zmást).

FILM: DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA – TO THE HASHIRA TRAINING

Režie: Haruo Sotozaki
Scénář: Ufotable; knižní předloha Koyoharu Gotouge
Střih: Manabu Kamino
Kamera: Júiči Terao
Hudba: Juki Kadžiura, Gó Šiina
Účinkují: Akari Kitó, Nacuki Hanae, Hiro Šimono, Jošicugu Macuoka, Tomokazu Sugita, Ken’iči Suzumura, Kana Hanazawa, Saori Hajami, Tomokazu Seki, Kengo Kawaniši, Takahiro Sakurai, Kacujuki Koniši, Kósuke Toriumi, Tošio Furukawa, Ajumu Murase, Nobuhiko Okamoto, Daisuke Namikawa, Eidži Takemoto, Tošihiko Seki, Júsaku Jara, Kóiči Jamadera, Maaja Sakamoto, Daiki Jamašita, Daisuke Egawa, Daisuke Nakamura, Fukuši Očiai, Hajato Dódžima, Iori Saeki, Micuki Nakae, Naoko Komacu, Rikuja Jasuda, Seijú Fudžiwara, Šin’ja Takahaši, Šómaru Zóza, Taketora, Wataru Hatano, Júsuke Tonozaki 
www.falcon.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
9
Herecké výkony
8
Vizuální zpracování
10
Hudba
9
recenze-film-demon-slayerFanoušek anime a bájného světa manga komiksů bude ze snímku Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – To The Hashira Training nejspíše nadšen. Už jen proto, že Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba je svým způsobem trochu kultovní záležitostí. Navíc filmové propojení poslední epizody třetí s první epizodou čtvrté série jednak vypadá vizuálně skvěle a jednak je skutečně plnohodnotnou upoutávkou na novou sérii, která právě startuje. Jak dává první epizoda z To The Hashira Training (Výcviku Pilířů) tušit, půjde o parádní podívanou. Protože epický závěrečný souboj je už na spadnutí.