Proti plánované rekonstrukci kulturního domu Repre v Mostě protestovalo přes 50 lidí. Město ale kritiku odmítá

28. únor 2024

Více než 50 lidí se v úterý 27. února v podvečer sešlo před kulturním domem Repre v Mostě. Demonstrovali tam proti městem plánované opravě této brutalistní budovy z přelomu 70. a 80. let minulého století. Podle organizátora akce, iniciativy The most Most, navržená rekonstrukce architektonicky cennou stavbu znehodnotí.

Člen iniciativy The most Most Adam Malý zahájil v 17 hodin pokojnou demonstraci proti plánované rekonstrukci budovy mosteckého Repre. Důvody, proč iniciativa s rekonstrukcí navrženou městem nesouhlasí, shrnul další její člen, architekt Martin Trávníček: „U té budovy dochází k degradaci všech použitých materiálů, ať už se jedná o ty na fasádě nebo v interiéru.“

Kulturní dům Repre v Mostě

Odpůrce plánované rekonstrukce podpořil ze záznamu i rapper a milovník architektury Vladimír 518.

Iniciativa The most Most sepsala proti chystané rekonstrukci petici, kterou v Mostě podepsalo 1100 lidí. Odborníkům vadí hlavně to, že město nevyhlásilo architektonickou soutěž.

Podle primátora Marka Hrvola z hnutí ProMost si ji tvůrce Repre architekt Mojmír Böhm nepřál.

Primátor citoval z dokumentu, ve kterém Mojmír Böhm architektonickou soutěž odmítá: „Tímto výslovně nesouhlasím, aby v rámci předprojektové a projektové přípravy rekonstrukce tohoto objektu byly pořádány jakékoli soutěže.“

Město odmítá vyhlásit na rekonstrukci budovy architektonickou soutěž

Na úterním mítinku ale přání architekta Böhma zpochybnila jeho vnučka, architektka Kateřina Vytlačilová.

„Jako rodina jednoduše nemůžeme přijmout fakt, že se vedení města Mostu svévolně rozhodlo neuspořádat architektonickou soutěž na rekonstrukci Repre a rozhodlo se tak nevyužít kvalitních služeb architektů, a to navzdory tomu, že si účast nejlepších z nejlepších svého oboru při rekonstrukci Repre jeho autor, můj dědeček, výslovně přál,“ uvedla Vytlačilová.

Z vedení Mostu se mítinku nikdo nezúčastnil. Námitky týkající se znehodnocení Repre vedení města dlouhodobě odmítá.

Začátek prací plánuje Most v průběhu března. Rekonstrukce za tři čtvrtě miliardy korun by měla skončit do konce roku 2027.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související