MENU

Airbus a LCI se spojí pro vývoj ekosystémů pro leteckou mobilitu budoucnosti

Koncern Airbus a letecká společnost LCI na aerosalonu HAI Heli Expo 2024 v kalifornském Anaheimu oznámily spolupráci na společném vývoji ekosystémů (soubor vzájemně propojených prvků, které společně tvoří určité prostředí nebo systém) pro pokročilou leteckou mobilitu (AAM). Spolupráce se zaměří na rozvoj partnerství a obchodních modelů ve třech důležitých bodech AAM: strategie, komercializace a financování.

Oba partneři budou společně rozvíjet tržní perspektivy a prognózy AAM, provádět průmyslový průzkum a využívat analýzu dat k pochopení nových aplikací a misí. Budou podporovat vývoj nových řešení AAM, vyhodnocovat nové obchodní struktury co se týče elektroletů (eVTOL), akumulátorů a sítě nabíjecích stanic.

V rámci spolupráce se LCI stane hlavním finančním partnerem pro projekty AAM Airbusu v určitých typech misí, jakými jsou například letecká záchranná a zdravotnická služba, a využije své stávající kontakty, vztahy a síť v odvětví letecké dopravy k propagaci a prosazení nových technologií a konceptů AAM. LCI bude rovněž zkoumat inovativní leasingové a finanční řešení pro potenciální zákazníky pro elektrolet CityAirbus NextGen.

Airbus dokončil montáž svého letounu CityAirbus NextGen a oživil jeho systémy ho na konci roku 2023. V další fázi společnost zahájí testovací cyklus, během něhož využije své nové středisko AAM v německém Donauwörthu. Souběžně s tím Airbus rozšiřuje svůj vliv ve světě a partnerství s cílem vytvořit unikátní ekosystém, který podpoří úspěšný a životaschopný trh AAM.

Text: Jiří Kučírek
Foto: Airbus

 

 

 

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.