Proč současná geopolitická situace připomíná stav před 100 lety? Kde nalézt novodobého Churchilla a které kroky podniknout, abychom i nadále žili ve svobodě? To všechno jsou otázky, o kterých se mluvilo v exkluzivní debatě nadace Neuron.

Vedl ji egyptolog, archeolog a historik Miroslav Bárta a mezi hosty měl podobně známá jména.

Různé pohledy na současnou geopolitickou situaci a bezpečnostní rizika spojená s mocenskými konflikty, které se přibližují k našim hranicím, nabídl miliardář Dalibor Dědek, historik Petr Koura, diplomat Petr Kolář, voják Otakar Foltýn a psycholožka Sylvie Graf.

Mimo jiné se hovořilol o tom, kde jsou historické kořeny aktuálních konfliktů a v čem se situace podobá či nepodobá počátku druhé světové války. Přišla řeč i na to, jaká by měla být role Evropy a konkrétně Česka v konfliktech, které právě hýbou světem, a zda je naše země připravena na okamžik, kdy by byla zatažena do přímých bojů.

Debata se pokusila dát i nějaký náznak odpovědi také na to, co nás čeká v nejbližší i vzdálenější budoucnosti. Zda státy Evropské unie například čeká závod ve zbrojení a další studená válka, nebo dokonce přímý konflikt s Ruskem.