Bydlení

28. února 2024 11:50

Lenka Valjentová

Velkolepá rezidence Freddieho Mercuryho je na prodej. Dům Garden Lodge stojí 890 milionů

Londýnská rezidence Garden Lodge v Kensingtonu je stejně velkolepá jako její zesnulý majitel, rocková legenda, zpěvák kapely Queen Freddie Mercury. Více než třicet let po jeho smrti dům prodává jeho blízká přítelkyně Mary Austinová, která dům zdědila. Cena nemovitosti je odhadována na 30 milionů liber, tedy necelých 890 milionů korun.

Po své smrti v roce 1991 odkázal Freddie Mercury veškerý svůj majetek své blízké přítelkyni a důvěrnici Mary Austinové. Dnes dvaasedmdesátiletá Mary se s Mercurym poprvé setkala v roce 1970 a zůstali si blízcí i poté, co jí oznámil, že je gay. O zpěváka se starala, i když zeslábl nemocí související s AIDS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 30 let od smrti Freddieho Mercuryho: Komu odkázal svůj majetek?

Austinová poprvé spatřila Garden Lodge v roce 1980, když doprovázela Mercuryho při prohlídkách domů v Londýně. Podle jejích slov se ještě téhož dne rozhodl nemovitost koupit: „Freddie vyšel ven a řekl: Řekni jim, ať to stáhnou z trhu. Dám jim hned požadovanou cenu.“ Mercury hledal v Londýně útočiště, místo, kde by mohl v klidu tvořit a pracovat na své hudbě, aniž by ho pronásledovala média – a Garden Lodge pro něj byla tím pravým.

Mercury byl nejslavnějším obyvatelem Garden Lodge, ale nebyl jedinou osobností, která zde žila. Nemovitost byla postavena na přelomu 19. a 20. století jako kombinovaný domov a ateliér pro malíře Cecila Rea a sochařku Constance Halfordovou. Mezi další majitele patřili Peter Wilson, bývalý předseda aukční síně Sotheby's, a špion, který se později stal obchodníkem s uměním, Tomás Harris. Když Mercury dům koupil, vlastnil ho člen bankovní rodiny Hoare.

Většina vybavení se prodala loni

Dům v Kensingtonu zůstal po tři desetiletí téměř celý v podobě, v jaké ho Mercury zanechal, včetně starožitného nábytku, uměleckých děl a přepychových látek. Většina vybavení se prodala v loňské aukci, v níž se vybralo více než 50 milionů dolarů (přes 1,1 miliardy Kč), přičemž část výtěžku šla ve prospěch Mercuryho nadace Phoenix Trust a Nadace Eltona Johna pro AIDS.

INSPIRUJTE SE: Chtěli byste žít v Itálii, Švýcarsku či v Irsku? Za bydlení na vylidněných místech vám zaplatí

Venkovský dům v centru velkoměsta

Nyní, když je dům bez většiny Mercuryho věcí, Austinovová  se přiznala, že jí připomíná, jaké to bylo v polovině 80. let, kdy Mercury spolupracoval s architektem a designérem Robinem Moorem Edem, aby si dům upravil podle svého. Použil ty nejlepší materiály a svůj osobní vkus na design, aby vytvořil něco, co nazval svým „venkovským domem v centru Londýna“.

Jak Mercuryho dům vypadá

Zpěvák kapely Queen navrhl svůj domov tak, aby byl nezapomenutelným, příjemným místem, které odráží jeho osobnost a eklektickou vizi. A v tomto duchu byla jídelna vymalována citrusově žlutou, jeho oblíbenou barvou. Přijímací pokoj, který byl kdysi domovem klavíru, jenž Mercury použil ke skládání slavné Bohemian Rhapsody, nabízí výhled do zahrady, kterou zdobí velké magnólie a vodní prvky inspirované orientem. Do hlavního apartmá se vchází přes bývalou Mercuryho šatnu, kde měl své civilní oblečení i jevištní kostýmy. Místnost je protkána zrcadly od podlahy až ke stropu.

„Tento dům byl tou nejúžasnější vzpomínkou, protože má v každé místnosti tolik lásky a tepla,“ uvedla Austinová podle CNN. „Byla radost tu žít a mám na to spoustu krásných vzpomínek. Teď, když je dům prázdný, jsem se přenesla zpět do doby, kdy jsme si ho poprvé prohlíželi. Od té doby, co jsme s Freddiem prošli legendárními zelenými dveřmi, je to místo klidu, dům opravdového umělce, a nyní je čas svěřit tento pocit klidu dalšímu člověku,“ dodala.

Zdroje:  ČTK, bloomberg.comedition.cnn.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také