Dva slovenští hrdinové: Dúbravka a Greif zazářili při penaltách

28.02., 14:08
Aktuality
Martin Dúbravka (© AFP)

Newcastle United postoupil do čtvrtfinále FA Cupu po výhře 4:3 na penalty nad Blackburnem Rovers. Dalo by se říct, že šlo o nečekané drama, jelikož domácí hrají druhou ligu a jsou v ní až na 16. příčce. Díky penaltovému rozstřelu mohl ale naplno vyniknout slovenský brankář Martin Dúbravka. Tisíce kilometrů od Ewood Parku pak zářil v dresu Mallorky jistý Dominik Greif, který šel do zápasu s Realem Sociedad bez tlaku a s touhou udělat rozruch - povedlo se, zajistil svému týmu finále Copy del Rey.

Blackburn, který stále čeká na první vítězství pod vedením Johna Eustace, věděl, že domácí střetnutí se soupeřem z Premier League bude ideální příležitostí, jak vnést do skomírající kampaně tolik potřebnou energii a navrátit si sebedůvěru.

Jenže cesta za vysněným cílem vedla přes Dúbravku. Bývalý gólman Sparty nebo Liberce měl poprvé práci zhruba po půlhodině hry, když zneškodnil pokus Tyrhyse Dolana. Druholigový soupeř z tempa ale nevypadl a příležitost si vypracoval také v úvodu druhé půle. V brance hostů ale opět stála slovenská zeď, kterou John Buckley nepropálil.

Vedení se nakonec ujal Newcastle - do konce zbývalo asi 19 minut, když náhradník Miguel Almirón našel Anthonyho Gordona uvnitř šestnáctky. Anglický křídelník zachoval chladnou hlavu a střelou z první umístil balon do šibenice.

Naneštěstí pro hosty se Blackburn odhodlal k odpovědi o osm minut později, kdy dosud nejlepší střelec FA Cupu v letošní sezoně Sammie Szmodics z bezprostřední blízkosti napálil balon do sítě po střele Dilana Markandaye, kterou Dúbravka vyrazil na tyč.

Szmodics svůj pokus tváří v tvář Dúbravkovi neproměnil. (©Profimedia)

Nabuzení domácí pak mohli jít dokonce do vedení - Dúbravka ale zneškodnil pokus Yasina Ayariho. Na druhé straně se blýskl Aynsley Pears, který se vytáhl na střely Gordona a Seana Longstaffa.

Z utkání však jako vítěz a hlavní hvězda vyšel 35letý Slovák ve službách klubu z Premier League. Zápas dospěl až k penaltovému rozstřelu - v něm Dúbravka vychytal dva pokusy. Jednak na něm ztroskotal Szmodics a jednak musel neúspěch skousnout také kapitán Rovers Dom Hyam.

"Je to loterie, ale musím pochválit naše trenéry a analytiky. Byli jsme velmi dobře připraveni. Sledovali jsme videa, takže jsem se cítil sebejistě. Snažil jsem se působit co největší, abych střelce znervóznil. To se mi podařilo, za což jsem rád. Pomohlo nám, že jsme kopali na straně, kde byli naši fanoušci, což nám dodalo hodně energie," řekl Dúbravka v rozhovoru pro oficiální stránky klubu.

Greif, hlavní postava Rumělek

Bývalý hráč Slovanu Bratislava se uvedl v San Sebastianu výborně, když v závěru prvního poločasu udržel vyrovnaný stav poté, co zachránil pokus Braise Méndeze z penaltového puntíku.

Nepřehlédnutelný brankář, který měří téměř dva metry, zčásti odhadl záměry španělského internacionála, šel k zemi, ale protože Méndez mířil na střed, musel Greif míč vykopnout. Jeho pohotový zákrok se ukázal jako rozhodující.

Greif zneškodnil dvě penalty. (©Profimedia)

Jediným, kdo si v utkání na Greifa přišel, byl Mikel Oyarzabal, který křižnou ranou nedal 26letému Slovákovi šanci. Na jeho trefě se asistencí podílel neúspěšný exekutor předcházejícího pokutového kopu Méndez.

Jelikož už se nikdo další neprosadil, musely i v tomto případě rozhodnout penalty. Na začátku rozstřelu rodák z Bratislavy vytěsnil právě Oyarzabalův pokus. Ten se tak stal jediným hráčem, který svou šanci nevyužil - všechny ostatní penalty skončily v síti.

"Když jsem sem přišel, byl na dně. Trápilo ho zdraví. Nevěděli jsme, co s ním máme dělat, jestli ho dát pryč, prodat... Ale on to zvládl, dostal se z toho. Navštívil lékaře ve své vlasti a už šest nebo osm měsíců je v pořádku. Nic ho nebolí. Nerad vyzdvihuji jednotlivce, ale hodně si vytrpěl, zaslouží si to, byl pro nás důležitý," uvedl kouč Mallorky Javier Aguirre na adresu Greifa na pozápasové tiskové konferenci.

Soupeřem Mallorky ve finále Copy del Rey bude lepší z dvojice Atlético Madrid - Athletic Bilbao. Odveta se bude hrát ve čtvrtek, první zápas vyhrál baskický tým těsně 1:0. Finále se odehraje 6. dubna 2024 na stadionu La Cartuja v Seville.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Danny Clark, Daniel Núñez

Komentáře (22)

Přidat komentář
Sigma Olomouc

výborně

Reagovat
Salfovic

Greif třetím rokem leští na Mallorce lavičku, takovej slovenskej Koubek. Ale Greif si alespoň vybral příjemnější lokalitu.

Reagovat
Kryptos_

Však jestli dobře chápu i z toho článku, tak leští jen poslední rok. Předtím měl problémy se zádama. Třeba ho to poznamenalo výkonnostně

Reagovat
Salfovic

Už tam odleštil 63 ligovejch zápasů.

Reagovat
O.Giroud

Uvidíme, Rajkovič by mohol byť v lete na odchode a ak nie tak snáď mu vybavia nejakú hosťovačku po tomto ťažení pohárom.

Reagovat
Sigma Olomouc

Super zpráva.

Reagovat
janinho

na SME je k tomu celkom dobre vysvetlenie. prestupoval tam ako planovana 1tka prave ked im odchadzal prvy golman ale hned sa si na par mesiacov zranil chrbat. prisiel Rajkovic a ten sa chytil a proste mu treneri doveruju. verim, ze ten uspech v pohari mu pomoze k tomu aby dostal v lige viac sanci.

Reagovat
Kryptos_

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kucka

Reagovat
kattos

Přál bych mu to, ale Rajkovič je silná konkurence

Reagovat
janinho

jj, tazka situacia pre greifa. v podstate musi cakat jedine na zranenie rajkovica alebo nejaky brutalny pokles formy.

Reagovat
kitas

Úspech sa neodpúšťa

Reagovat
kattos

Twl nesrovávej je... Koubek tam šel jako jednička posral to a pak 2 sezony nechytal ani zápas...

Reagovat
JuveGrandeAmore <3
Reagovat
Kucka

Macaulay Langstaff je možná Longstaff pro chudé, ale proti Blackburnu teda nehrál.

Reagovat
O.Giroud

Škoda, že penalty nezvládol aj Žilinský brankár proti Kodani v mládežnickej LM. Zamrzí v takom zápase, kde ich tlačili a možno škoda, že miesto predlženia išli hneď penalty. Ešte keď takto presne prehrali v osemfinále aj pred 2 rokmi proti Salzburgu, ale tam ten zápas bol vyrovnanejší.

Reagovat
ignor24

Reagovat
ratusek

z toho Sauera bude neskutečný dělo. Snad mu to vydrží

Reagovat
BBystr

No uvidíme, to mal byť aj taký Vojtuš ... ale ako vravíš hádam mu to vydrží.

Reagovat
AC torino

Vojtuš sa prilis venoval herniam a diskotekam, snad Sauer taky nie je

Reagovat
O.Giroud

To už by som skôr povedal Čmelík. Vojtuš vyzeral zaujímavo u mladých a to väčšinou neznamená nič, lebo môžeš ťažiť napr.

z lepšej postavy a pod. Sauer hráva aj za Ačko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele