Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Muzeum Novojičínska popsalo cestu našich předků ke chlebu

Žerotínský zámek voněl celý týden čerstvým chlebem a plackami. Pracovníci Muzea Novojičínska tu připravili edukační program, ve kterém popsali cestu ke chlebu, od sklizně obilí po jeho pečení.

Výrobci panelů a baterií stěhují továrny z Evropy do Asie

Zatímco se Evropa snaží nastartovat domácí dodavatelský řetězec pro obnovitelné zdroje a baterie, současní výrobci se z trhu stahují. Posledním příkladem je společnost Solarwatt, která plánuje přesunout výrobu baterií z Německa do Asie. Již v dubnu přitom společnost zprvu oznámila, že v Německu ukončí výrobu fotovoltaických panelů.

Cyklotour Na kole dětem mistra světa Josefa Zimovčáka projela Českou republiku

Již popatnácté projel Josef Zimovčák a vysokém kole se svým pelotonem celou Českou republiku. Deset etap jeho cyklotour projelo ze středočeské obce Družec až do jihomoravského Hodonína. Hlavním cílem veřejné charitativní akce je podpora onkologicky nemocných dětí a jejich rodin.

Přední výrobce vodičů IRCE staví fabriku v Mošnově

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRCE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Studenti Střední školy řemesel Frýdek-Místek vystavují své práce v bývalé záložně

Dřevo / Živé srdce nábytku. To je název nové výstavy v Galerii Záložna. Jde o práce studentů dřevařských oborů Střední školy řemesel. K vidění jsou unikátní maturitní a učňovské práce. A také výrobky z řemeslných kroužků.

Voliči o víkendu rozhodnou, kdo bude Českou republiku zastupovat v Evropském parlamentu

Už tento pátek a sobotu budou moci lidé v celé České republice volit europoslance do Evropského parlamentu. Ti se podílejí na tvorbě a schvalování legislativy nebo rozpočtu v rámci Evropské unie.

Kriminálka odhalila pachatele vraždy, peníze od zavražděné seniorky utratil za alkohol a sexuální služby

Dnes 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajští kriminalisté obvinili muže, který měl počátkem února v Karviné usmrtit starou paní. Kvůli penězům, které obratem utratil za taxi, alkohol a za sexuální služby.

Divadelní přehlídka waldorfských škol AntraCity fest má nově mezinárodní rozměr

Porubská Waldorfská základní škola a střední škola uspořádala tradiční divadelní přehlídku AntraCity fest. Letos poprvé se na ní představily nejen waldorfské školy z Česka, ale také z Polska. Povýšila tak na mezinárodní festival.

Do Junior senior hendikepiády v porubském DPS Astra se zapojil rekordní počet týmů

V Domě s pečovatelskou službou Astra proběhla už tradiční Junior senior hendikepiáda. Jejím cílem je propojit seniory s mladší generací žáků základních škol a zároveň do ní zapojit i zdravotně postižené.

Pomáhají druhým, jsou aktivní, nadaní a přátelští. Porubská radnice ocenila žáky a studenty

V Ostravě-Porubě ocenili žáky a studenty základních, středních a speciálních škol se sídlem v obvodu. Cenu si letos odneslo 39 žáků z 26 škol, a to nejen za studijní výsledky a úspěchy uměleckých, vědomostních a sportovních soutěžích.

Frýdek-Místek usiluje o přímý nákup Českého domu za téměř 20 milionů korun

Frýdek-Místek stále usiluje o koupi Českého domu. S vlastníkem se podařilo vyjednat nižní cenu a město už přišlo s plánem, jak budovu využít. Chce tam vybudovat zázemí pro Středisko volného času Klíč.

Občané Ostravy-Mariánských Hor dostanou od radnice kompostéry. Stačí si o ně zažádat

Mariánskohorská radnice rozdává lidem kompostéry. Pokud o ně mají zájem, stačí, aby vyplnili formulář na webu. Díky dotaci z Operačního programu Životní prostředí je dostanou zcela zdarma.

Havířov dlouhodobě podporuje gymnastiku pro MŠ, děti učí bývalý olympionik

Pohybová výchova pro ty nejmenší v podobě gymnastiky. To je projekt pro děti havířovských mateřských škol na ZŠ Žákovská, který radnice podporuje už 14 let. Na závěr roku vždy děti předvedou, co se naučily.

Bezplatné vyšetření znamének přilákalo i ve Frýdku-Místku stovky lidí

Bezplatné vyšetření znamének přilákalo na akci Spolu proti melanomu ve Frýdku-Místku davy lidí. Cílem bylo včasné podchycení nebezpečí vzniku zhoubného melanomu nebo jiných vážných onemocnění a komplikací.

V Arboretu Nový Dvůr jsou k vidění živí tropičtí motýli. Kroužit vám budou přímo nad hlavami

Arboretum Nový Dvůr u Stěbořic na Opavsku zaplnili živí tropičtí motýli. Obdivovat jejich krásu můžete v tamních sklenících plných tropických rostlin. S trochou štěstí uvidíte i jak se líhnou z kukel.

Program dnů dětí ve Slezské Ostravě nelákal jen děti, ale i dospělé

Na prvního června připadá každým rokem Mezinárodní den dětí. Ve Slezské Ostravě se tento svátek letos slavil hned na několika místech a byl spojen se zábavnými aktivitami a zážitky pro malé i velké.

“Srdce” Straníku získalo čističku odpadních vod, další bude u fotbalového hřiště

Dva objekty v části Straník, které jsou ve vlastnictví města, letos získají domovní čističky odpadních vod. Ty nahradí dosavadní septiky. Jednou z těchto budov je i ta, ve které mají zázemí místní hasiči a senioři.

Druhé slezskoostravské Sousedské trhy byly ještě větší, obohatili je i pouliční umělci

Po velkém úspěchu první akce se na Hladnově opakovaly slezskoostravské Sousedské trhy. Účast na nich byla opět vysoká. Tentokrát byly navíc ještě větší a svými vystoupeními je obohatili i pouliční umělci.

Žáci základních škol se utkali o pohár radnice Slezské Ostravy

Všechny čtyři slezskoostravské základní školy se v minulém týdnu opět utkaly v turnaji O pohár radnice Slezské Ostravy. Ten tentokrát uspořádala základní škola Chrustova a zaměřený byl hlavně na atletiku.

Soutěž Šikovné ruce pro zdravotně postižené z celého kraje, porotě předsedala Vilma Cibulková

Již podeváté se do Bruntálu sjeli uživatelé sociálně terapeutických dílen z celého kraje. Soutěž Šikovné ruce tady má již svoji tradici. Zdravotně postižení spolu v týmech soutěží v různých odvětvích umění, od výtvarného po rukodělné. A porota to vůbec neměla jednoduché.

Zástupci obvodu Vítkovice a Fakulty stavební VŠB-TUO podepsali memorandum o spolupráci

První memorandum v historii obvodu o budoucí spolupráci, podepsali radní se zástupci VŠB-TU Ostrava. Má zajistit příchod kvalitních úředníků.

Loni brambora, letos získali novojičínští školáci republikové stříbro

Loni bramborová medaile, teď už vzácný kov. Družstvo z novojičínské Základní školy Jubilejní se podruhé po sobě probojovalo do republikového finále turnaje ve vybíjené. Letos našlo jediného přemožitele a vybojovalo stříbro.

Fokus dětem otevřel své herny, podkroví i ředitelnu

Velký den dětí opět otevřel návštěvníkům všechny prostory budovy Fokusu. Kluci a holky si tu mohli pohrát, objevit nové kroužky volnočasového centra a poptat se na letní tábory.

O titul Obec roku soutěžilo v Moravskoslezském kraji 18 vesnic, Palkovice nasadily i vodníka a vyhrály

Dnes 7:56, vydáno dnes 7:00 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Velkou konkurenci měly letos vesnice, které se přihlásily do soutěže Obec roku. Zatímco loni jich v krajském kole soutěžilo jen 6, letos jich bylo 18. Například v Palkovicích do boje o vítězství nasadili i místního vodníka a nakonec tato obec zvítězila a postoupila do národního finále.

Cimbalistka přivezla z Číny Zlaté pásmo, podílela se na zápisu do Guinnessovy knihy rekordů

Žákyně novojičínské základní umělecké školy, Johana Demlová, se 10 let věnuje hře na cimbál. Za sebou má úspěchy na celostátní i mezinárodní úrovni. Teď v květnu zazářila na soutěži v Číně a stala se součástí zápisu do Guinessovy knihy rekordů.