Ostrov i „Mariánky“ přicházejí o obyvatele, zájem má podpořit nová výstavba

  16:20
Místo pro nové bytové a rodinné domy hledají města v Karlovarském kraji. Roste po nich poptávka. Například Mariánské Lázně už pro bytovou výstavbu našly vhodné plochy. „V roce 1980 v Mariánských Lázních bydlelo přes 18 tisíc obyvatel, nyní jich je o čtyři tisíce míň,“ vysvětluje počínání města mariánskolázeňský starosta Martin Hurajčík.

Rezidence Severní v Ostrově. | foto: Regionální stavební sdružení K. Vary

Stejný problém ale řeší v současné době většina měst a obcí v Karlovarském kraji. Vzhledem k rostoucímu zájmu o bydlení hlavně ze strany mladých lidí vyčlenily Mariánské Lázně pro výstavbu tři lokality. První je U Pily, kde město prodalo parcelu o velikosti 16 550 metrů čtverečních za 12 milionů korun společnosti SUAS Real Estate.

„Kupující se zavázal, že do tří let vybuduje dopravní a technickou infrastrukturu pro zástavbu rodinnými domy. Postaví také obslužnou komunikaci, chodníky a parkovací stání, které po kolaudaci bezúplatně předá městu,“ uvedl starosta Hurajčík. V projektové fázi je pak záměr výstavby rodinných domků u bývalých armádních kasáren v mariánskolázeňské části Hamrníky.

Nájemní bydlení s odkupem

„Počítáme s tím, že by zde mělo vzniknout kolem 43 parcel pro rodinné doby. Je však otázkou, jestli má pozemky připravit město, nebo má najít nějakého partnera,“ podotkl starosta. Podle něj by tyto nemovitosti měly být primárně určené lidem, kteří ví, že chtějí žít v Mariánských Lázních, ale momentálně nedosáhnou na úvěr.

„Domy by měly být postavené jako nájemní s tím, že bude možnost si je do budoucna odkoupit,“ vysvětlil Martin Hurajčík. Ve třetí stavební lokalitě, v Dobrovského ulici, město Mariánské Lázně počítá s bydlením určeným pro náročnější zájemce. Parcely nejspíše připraví samo město, prozatím chystá zpracování studie.

Studie výstavby je hotová

Do nové bytové výstavby chce výrazně promluvit také druhé největší město Karlovarska, a to Ostrov. Podobně jako Mariánské Lázně se i Ostrov potýká s úbytkem obyvatel. V roce 1980 tady žilo kolem 20 tisíc obyvatel, jejich počet nyní klesl pod 16 tisíc. Nové místo pro bydlení má vzniknout mezi historickým a novým centrem. Město už má připravenou studii.

„Její pracovní název je Jáchymovská ul. – vlečka. Počítá se s výstavbou až 200 bytových jednotek, mateřské školy, parkovišť a další vybavenosti,“ řekla mluvčí ostrovské radnice Lucie Kubešová. Město s lokalitou jako rezervou pro bytovou výstavbu počítá už dlouhou dobu. Na konci loňského roku zastupitelé schválili studii, jak by měla lokalita vypadat.

Propojení starého s novým

Město už delší dobu vykupuje i garáže, které zde stojí. Výkup schválilo zastupitelstvo v souvislosti s plánovanou bytovou výstavbou v rámci strategie rozvoje území. Pokud prodej proběhne do 31. prosince 2024, zaplatí město stávajícím majitelům dvě stě tisíc korun a zároveň uhradí veškeré náklady spojené s prodejem.

„Nyní již máme pro toto území hotovou vyhledávací studii a ta nám jasně ukazuje, jak by se mohlo město dál rozrůstat,” vysvětlil místostarosta Pavel Čekan. Navrhované urbanistické řešení počítá s propojením moderní části města s jeho historickým centrem a bytovou výstavbou, v rámci které by Ostrov získal až dvě stě nových bytů.

31. ledna 2024

Autor: