Kryptoměny

Bitcoin je poháněný ETF fondy a překonává 60 000 dolarů

bitcoin logo nove
Foto: pixabay.com, Tag: Bitcoin

Bitcoinu se v posledních týdnech daří. Překonává hranici 60 000 dolarů (1 404 960 Kč) a útočí na svá maxima po 18% cenovém skoku za posledních sedm dní. Podle dat CoinGecko se BTC nad touto cenovou úrovní naposledy udržel 20. listopadu 2021.

Masivní zisky vedly k likvidaci v hodnotě více než 120 milionů dolarů ze strany obchodníků sázejících na pokles ceny bitcoinu, ukazují data společnosti Coinglass. Kontrakty na Ethereum také vykázaly značný objem likvidace, přičemž short kontrakty v hodnotě přes 50 milionů dolarů šly do červených čísel.

Nárůst ceny institucionální akumulací tažené společností BlackRock a dalšími emitenty ETF, jakož i korporacemi, jako je MicroStrategy. Podle dalších zdrojů se jedná jen o začátek a cena bitcoinu pravděpodobně ještě výrazně vzroste, zejména ve světle nadcházejícího halvingu. Podle konzervativní prognózy analytiků společnosti Bitfinex by se měl Bitcoin do 4. čtvrtletí roku 2024 pohybovat mezi 100 000 a 120 000 USD.

Co je Bitcoin (BTC)?

Bitcoin je decentralizovaná digitální měna, která umožňuje přímé platby mezi jednotlivci bez účasti bank či jiných finančních institucí. Byl zaveden v roce 2009 pod pseudonymem Satoshi Nakamoto a stal se první kryptoměnou na světě.

Hlavní rysy bitcoinu zahrnují:

  1. Decentralizace: Bitcoin není regulován žádnou centrální autoritou, jako jsou centrální banky. Jeho decentralizovaný charakter znamená, že síť bitcoinu je spravována uživateli po celém světě.
  2. Blockchain technologie: Transakce bitcoinu jsou zaznamenávány v blockchainu, veřejné distribuované účetní knize. Blockchain je nezvratný záznam všech transakcí, které kdy byly provedeny v síti.
  3. Omezená zásoba: Celkový počet bitcoinů, které budou kdy vytěženy, je pevně stanoven na 21 milionů. Tím se omezuje inflační tlak a vytváří se vzácný digitální majetek.
  4. Pseudonymita: Transakce v síti bitcoin jsou zveřejněny na blockchainu, ale účastníci transakce jsou identifikováni pouze pomocí svých bitcoinových adres, což jsou dlouhé řetězce znaků, které nejsou přímo spojeny s identitou osoby.

Bitcoin se stal populárním jak mezi investory, kteří hledají alternativní formy investic, tak i mezi těmi, kteří hledají způsob, jak provádět mezinárodní platby rychleji a levněji bez nutnosti prostředníků. Nicméně, je důležité si uvědomit, že investování do bitcoinu má vysokou míru volatility a rizika, a že jeho hodnota může dramaticky klesat nebo stoupat.

MŮŽE SE VÁM TAKÉ LÍBIT ▼

Komentuj ▼

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více článků ► Kryptoměny