close
Kuchyně

Jak na správný výběr toho pravého příborníku pro váš domov

pribornik

Aby by váš domov funkční a praktický, musí být také správně vybavený. Největším problémem v takřka každé domácnosti bez ohledu na velikost pak bývají úložné prostory. I ve velkých prostorech se totiž na úložné prostory zapomíná. Proto při plánování bydlení vždy pamatujte na dostatečný prostor nejen ve formě skříní nebo komod, ale své místo v každé domácnosti najde také příborník. Pokud jej ještě nemáte, zjistěte, jak vybrat ten ideální, který bude praktický a skvěle doplní každý prostor.

Kam umístit příborník?

Nejprve si připomeňme, k čemu by měl příborník vlastně sloužit. Bývá typicky objemnější a ukládají se do něj nejen příbory, ale prakticky jakékoliv servírovací nádobí. I z toho důvodu se typicky nachází v kuchyni nebo jídelně, ale v dnešní době klidně i v obývacím pokoji, protože řada moderních bydlení propojuje kuchyňský prostor s obývákem.

Oproti všeobecným představám však příborník může snadno sloužit i jako jedinečný designový prvek a zajímavý akcent vašeho prostoru. Můžete jej například vybrat v netradičním designu či barevném provedení a využít jej nejen na ukládání věcí, ale také jako ozdobu vašeho bydlení.

Rozměry jsou zásadní

Příborníky typicky mívají obdélníkový tvar a mají jen krátké nebo žádné nožky, aby poskytovaly maximum úložného prostoru. Běžná výška příborníku je kolem 70 až 90 cm. Je to zejména proto, že při takové výšce se dá snadno využít horní plocha příborníku buď jako prostor pro dekorace, nebo také jako jakýsi boční servírovací stolek, například když máte nějakou větší společnost a vše se na stůl nevejde. V nabídce jsou jak příborníky se zásuvkami, tak i s dvířky – je jen na vás co vyberete. Obecně se ale hodí mít alespoň jednu zásuvku, kam uložíte příbor a bude zde vše snadno a rychle dostupné.

Materiál volte srdcem

Asi nejtradičnějším materiálem logicky bývá dřevo. Hodí se takřka do jakéhokoliv prostoru a je značně variabilní co do vzhledu, barvy i možných dekorativních prvků. Moderní příborníky se pak často vyrábí v zajímavé kombinaci kovu nebo skla. Vintage kousky mohou mít i různé ratanové vyplétání, nebo dokonce i textilní detaily.

Zdroj náhledové fotografie: Unsplash.com

Komentáře k článku