InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Festival historických řemesel

    sobota 1.6 10:00 - Hrad Šelmberk Mladá Vožice

    Sobota 1. června a neděle 2. června, pokaždé od 10.00 a 17.00

  • Max Švabinský poprvé v Písku

    sobota 1.6 17:00 - Galerie Dragoun Písek

    Vernisáž výstavy.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poutní místa jižních Čech přilákala do Galerie 140 mnoho návštěvníků

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR – V táborské Galerii 140 se ve středu 28. února v podvečer sešlo spousta lidí. Galeristky zahajovaly novou výstavu. Je zaměřená na poutní místa jižních Čech a na blížící se Velikonoce. Na dveřích do galerie visí malebný obraz nedalekých barokních Klokot a zve k návštěvě. V křesťanské tradici Ježíš Kristus svou smrtí na kříži vykoupil člověka. „Tradice poutí sahá až do středověku. Na výstavě máme popsaná významná poutní místa našeho jihočeského regionu, například Římov, Bechyni, Křížovou horu u Českého Krumlova, Dobrou Vodu u Českých Budějovic a samozřejmě naše nejbližší poutní místo Klokoty. Barokní areál s kostelem, kaplemi, ambity, křížovou cestou a hřbitovem je spojen s poutí. Tradice poutí sahá až do středověku. Klokoty jsou spjaté se zjevením Panny Marie u studánky Dobrá Voda.

Výstava nabízí tipy na jarní velikonoční putování. V současnosti jsou moderní poutě do vzdálených míst, například do Santiaga de Compostely. Jedna z větví této poutě vede i přes Tábor," zahájila vernisáž vedoucí táborského odboru kultury Radka Šimková.

Pak se mikrofonu ujal starokatolický kněz a kurátor galerie v Malšicích Alois Sassmann. Velice poutavě přiblížil fenomén poutí. „My musíme rozlišit pouť jako houpačky a atrakce a pak pouť jako cestu buď samotného člověka, nebo s nějakým kolektivem pěšky, nebo dopravním prostředkem na určité oblíbené poutní místo. Poutě mají všechna světová náboženství," uvedl Alois Sassmann.

Po útlumu za minulého režimu, který poutím nepřál, se zase poutě v České republice konají. Ovšem zdaleka to už není v takovém rozsahu jako v minulosti.

Obsáhlé panely zapůjčené z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích popisují spolu s fotografiemi jednotlivá poutní místa. Vystavený je velký obraz Panny Marie Klokotské. Ve vitrínách jsou k vidění předměty, které si poutníci přinesli z poutí na památku, jako například svaté obrázky, růžence nebo kancionály. Návštěvník uvidí na pohlednicích třeba poutní místo Svatá Hora u Příbrami nebo Sepekov nedaleko Milevska. Blízko poutnického deníku do Santiaga de Compostely s razítky stojí vtipná figurína poutnice, která má zuté pohory.

V galerii je nainstalovaný pocitový bosý chodníček, na kterém si návštěvník, ale bez bot, může vyzkoušet, jak také poutníci bosí putovali. Stezka je vytvořená z kůry, větviček, kamínků i vaječných skořápek. „Můj děda putoval bos z Českých Budějovic do poutního místa Mariazell v rakouském Štýrsku. Tehdy za Rakouska-Uherska to bylo významné poutní místo i pro Čechy," zmínil Alois Sassmann největší poutní místo Rakouska. Jedna z nejvýznamnějších mariánských svatyní střední Evropy leží uprostřed alpských kopců.

Krása architektury kostelů a kapliček

Například do Bechyně směřovaly ještě v první polovině minulého století své kroky desetitisíce poutníků. V klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie si u milostné sošky Panny Marie vyprošovali zdraví a požehnání pro sebe a své blízké. „Poutníků bylo tolik, že existoval kalendář, kdy a ze které oblasti mají poutníci do kostela na pouť přicházet," řekl Alois Sassmann. V bechyňském klášterním kostele může návštěvník obdivovat také sklípkovou klenbu. Ta není zase tak obvyklá, nazývá se také diamantová klenba. Mají ji také v kostele sv. Petra a Pavla v Soběslavi. A u Soběslavi, jak uvádí jeden z textových panelů velikonoční výstavy v Galerii 140, vznikla jedna z nejnovějších křížových cest. Vede od řeky Lužnice vzhůru na Svákov ke kapli Panny Marie Sedmibolestné. Tvoří ji 14 zastavení křížové cesty vytesaných do kamenných obelisků. Poslední kvádr nad kaplí znázorňuje Krista s rozepjatýma rukama a na zadní stěně kamene je vytesaný citát z bible.

Na výstavě nechybějí kraslice a velikonoční dekorace. Zastavení miniaturní křížové cesty vložená do vaječných skořápek jsou od Jany Pulcové z Hluboké nad Vltavou. Děti se mohu vyřádit v dětské herně v horní výstavní místnosti. Na pátek 15. března je naplánovaná beseda s promítáním pod názvem Naše cesta do Santiaga de Compostela.

Inspirativní výstava v Galerii 140 potrvá do 7. dubna.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace