Krejčí hazardoval s osudem přihlášek tisíců lidí, říká IT odborník. Neměl jinou možnost, namítá náměstek

Elektronický systém přihlášek na střední školy (DiPSy) zaregistroval drtivou většinu uchazečů. Kritizován je ale ředitel Cermatu Miroslav Krejčí za nestandardní postup při vývoji systému. „Určitě se tam staly chyby a nepřesnosti, ale moc jiných možností nebylo,“ říká v Pro a proti Českého rozhlasu Plus náměstek ministra pro legislativu Ondřej Profant (Piráti). „Způsob, jakým s dospělo k výsledku, je příšerný,“ míní odborník na IT Josef Bouška.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přijímací zkoušky (ilustrační foto)

Přijímací zkoušky (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Spuštění systému DiPSy od počátku provází problémy, musel být odložen i jeho start. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) označil vznik systému za „gerilový“ nestandardní způsob pro výjimečné situace. Profant v této souvislosti připomíná, že Cermat měl na vývoj málo času a musel improvizovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stálo za to riskovat a partyzánsky digitalizovat přihlašování na střední školy? Diskutují odborník na digitalizaci a náměstek ministra pro legislativu za Piráty Ondřej Profant a odborník na IT, marketing a komunikaci Josef Bouška

„Děsí mě, že se v roce 2024 bavíme o tom, že se při něčem tak banálním, jako je elektronické podávání přihlášek, musí nějak zběsile improvizovat. A skončíme u toho, že ředitel Cermatu se svým nezletilým synem někde v bratislavském hotelu přes víkend dodělávají narychlo rozhraní aplikace, aby to vůbec fungovalo,“ kritizuje způsob vývoje systému DiPSy Bouška.

Právě kvůli tomu, že se systém „dodělával na koleně“ a na poslední chvíli, se podle něj objevují různé pochybnosti, včetně bezpečnostních.

„Jakmile se budou státní a důležité systémy dělat tímto způsobem, dříve či později dojde k opravdu velkému průšvihu.“

Josef Bouška

„Chyb tam byla spousta a jsou to věci, které jsou vidět na první pohled. Nejde o nějaké zanořené hluboké chyby. A jak potom ale víme, že kód je v pořádku, že tam nejsou bezpečnostní díry, které někdo nezneužije? Jak víme, že je aplikace jako taková v pořádku, když i takto zjevné věci tam zůstaly po spuštění?“ ptá se odborník na IT marketing a komunikaci.

I největší dodavatelé softwaru mají chyby

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí na sebe podle Boušky vzal obrovský risk, ale hazardoval při tom nejen se svojí reputací, ale i s osudem přihlášek statisíců lidí a také s pověstí vlády.

„Postup jako takový mi přijde strašlivý bez ohledu na výsledek. Protože jakmile se budou státní a důležité systémy dělat tímto způsobem, dříve či později dojde k opravdu velkému průšvihu. Ne jen k odložení o den a půl,“ naznačuje.

Profant vidí problém v rigiditě systému. Souvisí to podle něj jak s jeho nastavením, tak se zvyklostmi jednotlivých úřadů při soutěžení. V této souvislosti připomíná, že vláda novelizovala zákon o veřejných zakázkách. 

„Jsem optimista, a to že se nějaký projekt dělal výrazně agilněji, v tomto případě až moc, je vlastně dobrá zpráva.“

Ondřej Profant

„Stejně tak jsme už vydali nové metodiky a připravujeme další, takže se to postupně posouvá. Byť třeba z mého pohledu pomalu," konstatuje.

Jsem ale optimista, a to že se nějaký projekt dělal výrazně agilněji, v tomto případě až moc, je vlastně dobrá zpráva. Denně se potkávám s chybami u renomovaných dodavatelů, kteří měli roky na dodání systému. V softwaru vám téměř nikdo nezaručí, že to bude bezchybné,“ zdůrazňuje náměstek ministra pro legislativu z Pirátské strany.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu, audio je v úvodu článku. Moderuje Karolína Koubová.

Karolína Koubová, kbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme