Francouz Pogba dostal za doping nejvyšší možný trest. Vyfasoval zákaz startů na čtyři roky

Francouz Pogba dostal za doping nejvyšší možný trest. Vyfasoval zákaz startů na čtyři roky

Třicetiletý záložník Juventusu Turín a francouzské reprezentace Paul Pogba dostal kvůli dopingu nejvyšší možný zákaz startů na čtyři roky. Sportovní soud tím vyhověl požadavku Italského antidopingového úřadu. Informovala o tom tamní média.

Mistr světa z roku 2018 měl pozitivní test na zakázanou látku DHEA, která zvyčuje produkci testosteronu, při namátkové dopingové kontrole loni 20. srpna po utkání s Udine, do nějž nezasáhl.

Za Juventus pak nastoupil do dalších dvou zápasů, po zveřejnění pozitivního nálezu ve vzorku A měl ale od 11. září předběžně zastavenou činnost. Kontrolní analýza vzorku B v říjnu pozitivní výsledek potvrdila. Podle italského deníku La Repubblica obžaloba nevěřila tvrzením francouzského hráče o náhodném požití. List Gazzetta dello Sport už v prosinci informoval o tom, že Juventus plánuje ukončit s hráčem smlouvu. Uvedl také, že by klub mohl dokonce požadovat vysoké odškodné.

"Jsem smutný, šokovaný a zlomený, že jsem přišel o vše, co jsem si v profesionální hráčské kariéře vybudoval. Až se osvobodím od právních omezení, celý příběh se vyjasní. Nikdy jsem ale vědomě ani záměrně nebral žádné doplňky, které by porušovaly antidopingové předpisy," uvedl Pogba v prohlášení.

"Jako profesionální sportovec bych nikdy neudělal nic, co by zvýšilo můj výkon užíváním zakázaných látek. Nikdy jsem nezneuctil ani nepodvedl kolegy sportovce a fanoušky žádného z týmů, za které jsem hrál, nebo proti nimž jsem nastoupil," řekl Pogba.

Čtyřletý zákaz startů je podle pravidel Světové antidopingové agentury (WADA) obvyklým trestem za užití steroidů. Suspenadce hráče tedy běží od 11. září 2023, trest by měl vypršet 10. září 2027.

Pogba poprvé působil v dresu "Staré dámy" v letech 2012 až 2016, pak odešel do Manchesteru United, odkud se předloni vrátil do Juventusu. Vinou zranění ale v první sezoně po návratu do turínského týmu odehrál pouze 10 soutěžních zápasů a v aktuálním ročníku stihl jen dva.

Výběr nejznámějších dopingových případů ve fotbale (Francouz Paul Pogba dostal čtyřletý zákaz startu za doping):

Červen 1994 - Argentinec Diego Maradona byl vyloučen ze světového šampionátu v USA kvůli užití efedrinu a později byl potrestán zákazem startu na 15 měsíců. Jeden z nejslavnějších hráčů všech dob měl problémy s dopingem opakovaně, což urychlilo konec jeho kariéry.

Prosinec 2003 - Anglický obránce Rio Ferdinand dostal osmiměsíční distanc za vynechání dopingového testu. Podle svého vysvětlení na zkoušku zapomněl a podrobil se jí až druhý den, a to s negativním výsledkem.

Listopad 2004 - Rumunský reprezentant Adrian Mutu dostal kvůli pozitivnímu dopingovému testu na kokain trest na sedm měsíců a vyhazov z Chelsea. V lednu 2010 mu hrozil až čtyřletý distanc za druhý pozitivní test, tentokrát na zakázaný stimulant sibutramin. Nakonec vyfasoval stop na devět měsíců.

Červenec 2005 - Mexičtí fotbalisté Salvador Carmona a Aaron Galindo dostali roční tresty kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu na anabolický steroid norandrosteron před Pohárem FIFA. O dva roky později vyfasoval Carmona za opakovaný doping doživotní trest.

Listopad 2017 - Kapitán peruánské fotbalové reprezentace Paolo Guerrero dostal za pozitivní test na metabolit kokainu zákaz startu na půl roku, CAS mu jej později zpřísnila na 14 měsíců. Guerrero se následně odvolal ke švýcarskému federálnímu soudu, který jeho trest pozastavil a on tak mohl startovat na MS v Rusku. Soud přihlédl k tomu, že fotbalista nedopoval úmyslně a droga se do jeho těla dostala z čaje.

Únor 2021 - Kamerunský brankář Ajaxu Amsterodam André Onana dostal roční zákaz fotbalu za pozitivní test na furosemid, který může sloužit k maskování užívání jiných nepovolených látek. Sportovní arbitrážní soud (CAS) mu později zkrátil trest na devět měsíců.

Únor 2024 - Francouzský záložník Juventusu Turín Paul Pogba dostal kvůli pozitivnímu testu na testosteron z loňského srpna zákaz startu na čtyři roky.