Dnes Úterý - zatazeno 22°C
Zítra Středa - zatazeno 20°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
KUK. Praha bude mít první výhradně batolecí divadlo v Česku
Tvorba se zaměřuje na nejmenší diváky. Foto: Divadlo KUK

KUK. Praha bude mít první výhradně batolecí divadlo v Česku

V Praze nedaleko stanice metra Kačerov vzniká pod názvem KUK první divadlo u nás, které je určené výhradně dětem od 10 měsíců do 5 let. Vedle představení určených pro tuto věkovou skupinu si zde nejmenší návštěvníci a jejich rodiče budou moci užít originální autorskou hernu navrženou divadelními scénografy. Informoval o tom mediální zástupce project Jiří Sedlák.  

Za nápadem i realizací stojí pražské Studio Damúza, které využívá svých osmiletých zkušeností s pořádáním dlouhodobě vyprodaného festivalu KUK určeného právě batolatům. 

Divadlo vzniká rekonstrukcí objektu bývalého Kina Kačerov. Předpokládané otevření je plánované na podzim letošního roku, kdy by se měl rozběhnout zkušební program – představení třikrát týdně, herna i workshopy v rámci týdenních bloků. 

Část rekonstrukce pokryje Studio Damúza z vlastních zdrojů, financování druhé části je možné podpořit přes platformu Donio

„Zájem o festival KUK v Praze a Plzni předčil za těch osm let naše očekávání. Potvrdil nám, že práce, která je pro nás zároveň srdeční záležitostí, má skutečně smysl. Proto jsme se rozhodli posunout jeho myšlenku ještě o kus dál a vytvořit v Praze inspirativní prostor, kde batolata a malé děti budou společně se svými dospěláky rády trávit volný čas,” uvedl ředitel Studia Damúza Jakub Philipp. 

Najít vhodný prostor v Praze podle něj nebylo snadné, hledání trvalo přes dva roky. „Ale podařilo se. Malé děti rostou rychle a my už nechceme dál čekat. A tak jako první v Česku nyní vytváříme prostor vhodný pro nejmenší děti. Bereme je jako rovnocenné parťáky, nabídneme jim plnohodnotný kulturní program a budeme zde pravidelně uvádět představení, která je budou bavit. Navazujeme tím na celosvětový trend divadla pro nejmenšího diváka, který reflektuje i vědecké poznatky o rozvoji dětí,” doplnil Philipp. 

KUK ale nebude pouze divadlo s představeními. „Spolu s našimi scénografy jsme vytvořili originální autorskou hernu. Nesetkáte se v ní s žádnými prefabrikáty. Vše pečlivě navrhujeme, vyřezáváme, vrtáme, skládáme a šijeme. Naše fantazie jede na plné obrátky, aby roztočila kola představivosti nejmladší generace,” uvedla ředitelka Divadla KUK Zuzana Cajtlerová.

Herna bude patřit primárně dětem, ale pokud uznají za vhodné, mohou do ní samozřejmě přizvat i svůj dospělý doprovod. „Divadlo KUK tu bude zkrátka pro všechny děti, které rády objevují svět kolem sebe, a jejich dospěláky, kteří je na této cestě plné překvapení doprovází,” uzavřela Zuzana Cajtlerová. 

Finanční prostředky vybrané ze sbírky na budou podle ní použity na základní výbavu prostor a zázemí, úpravu divadelního sálu a truhlářské práce. 

Putovní festival KUK založilo Studio Damúza díky inspiraci v zahraničí v roce 2016. Průběžně po celý rok na několika místech v Praze a Plzni batolatům nabízí česká i zahraniční divadelní představení, workshopy různého zaměření a autorskou hernu. Festival provází vždy obrovský zájem veřejnosti. 

Studio Damúza působí na divadelní scéně již od roku 1999. Jeho hlavní doménou jsou inscenace pro rodiny s dětmi, ve kterých se dětský divák stává rovnocenným partnerem. Věnuje se především práci s loutkami a objekty, které v inscenacích ožívají a vyprávějí příběhy.

Zdroj poslední dva odstavce: Divadlo KUK


Autor: Lucie Rychlá

Tóny Vinohrad: Hudba a ladný pohyb v Gröbeho vile

Dnes v 11:31

Ve středu 22. května poznáte, jak se i v komorním podání doplňuje úžasná hudba a ladný pohyb. Květnový koncert z cyklu Tóny Vinohrad nabízí program s názvem Do tance.

Mistři grafiky manýrismu ve Valdštejnské jízdárně

Dnes v 10:44

Výstava Od Michelangela po Callota / Umění grafiky manýrismu návštěvníkům nabízí více než dvě stovky děl, grafiku, kresbu, malbu a umělecké řemeslo. Výstava je připravena ve spolupráci s francouzským Muzeem Louvre, je otevřena ve Valdštejnské jízdárně od 17. května do...

Atomic Gigolo zahrají na Vyšehradě

Dnes v 06:56

První koncert letošní sezóny, za úplňku a s jedinečným vyšehradským výhledem ve čtvrtek 23. května. Vstupné dobrovolné, začíná se v 19 hodin.

Přednáška: Toyen, tajemná bytost

Dnes ve 02:10

Dítě bez rodiny. Žena bez milostného vztahu. Chudobná umělkyně. Čtyři mýty, čtyři klišé, které malířka z velké části sama koncipovala.

Soutěž s innogy o vstupenky na koncerty Pražského jara

Včera v 07:31

Společnost innogy zve na koncerty Pražského jara do Fora Karlin a do Rudolfina. Spolupráce innogy a prestižního hudebního festivalu trvá od roku 1995.

Victoria Hanna a Omri Mor oživí dávné hebrejské písně

19. května 2024 ve 12:54

Výrazné osobnosti jeruzalémské scény, zpěvačka Victoria Hanna a klavírní virtuóz Omri Mor, se ponoří k pramenům levantské hudby. 

Dudes & Barbies gallery hostí Andyho Franka

19. května 2024 v 08:00

Výstava Andyho Franka se bude konat v prostorách Vnitroblocku od 24. května do 26 června. Již druhá autorova výstava v Praze bude největší v jeho dosavadní kariéře.

Praha 13: Výstava osmého ročníku Czech Nature Photo

18. května 2024 v 15:14

Přijďte se podívat na výstavu osmého ročníku Czech Nature Photo, která představuje nejlepší snímky přírody celého světa pořízené fotografy z České republiky a Slovenska. Fotografie ukazují unikátní krásu zvířat, rostlin a krajiny. Hlavním cílem soutěže je vzdělávat veřejnost a motivovat ji...

Výstava: Žijeme lidsky? Svaz československého díla 1914–1948, hnutí za reformu bydlení

18. května 2024 v 10:07

Název výstavy cituje dlouholetého předsedu Svazu architekta Pavla Janáka a vyjadřuje třicetileté úsilí o reformu bydlení. Proti měšťanským pseudohistorickým interiérům, jejichž produkce přetrvávala dlouho do třicátých let 20. století, Svaz usiloval o funkční, jednodušší, zdravější, levnější...

Galerie Na Věky: Bližní

18. května 2024 v 07:22

Nová výstava s názvem Bližní v Galerii Na Věky představí tvorbu současných mladých autorek, které reagují na téma mezilidských vztahů a pečování o ně. Naše rodina, přátelé a osoby nám blízké tvoří neodlučitelnou součást našeho života. Věnujeme však dostatek pozornosti a péče těm osobám, které nám...

Na vysočanské radnici uslyšíte Barokní perly

16. května 2024 v 10:26

Cyklus komorních koncertů na vysočanské radnici v Praze 9 pokračuje 23. května od 19 hodin. Kvarteto Musica Affecta představí Barokní perly.

Festival základních uměleckých škol ZUŠ Open

15. května 2024 v 08:44

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice. ZUŠky vedle...

Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku

15. května 2024 v 08:40

Od 17. května bude k vidění výstava Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku.

Další články
Nahoru