Ve FN Plzeň byla otevřena zrekonstruovaná Metabolická JIP – FOTKY

29.02.2024 14:21

Na konci února se ve Fakultní nemocnici Plzeň na Lochotíně konalo slavnostní setkání. Otevřena byla zrekonstruovaná Metabolická JIP. QAP byl u toho!

otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (6)
otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (6)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (4)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (5)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (3)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (7)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (8)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (9)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (10)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (11)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (12)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (13)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (15)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (14)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (16)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (17)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (18)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (19)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (21)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (20)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (22)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (1)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (2)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (23)otevření zrekonstruované Metabolické JIP_FN Plzeň_0224_QAP (24)

Na Lochotín do Fakultní nemocnice Plzeň zamířilo ve čtvrtek 29. února mnoho vzácných hostů. V rámci slavnostního setkání se odehrály dvě významné události. Otevřela se zrekonstruovaná Metabolická JIP na I. interní klinice a bylo poklepáno na stavební kámen nového oddělení Kardiologické kliniky.

Rekonstrukce Metabolické JIP byla zahájena 23. ledna loňského roku. „Původní prostory nevyhovovaly současným potřebám, byly nevhodně uspořádané. Díky rekonstrukci navýšíme kapacitu na deset lůžek,“ připomněl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek s tím, že pracoviště ročně přijme 300 pacientů.

„Chtěli jsme vytvořit prostředí, které je maximálně bezpečné, aby bylo komfortní nejen pro nemocné, ale i pro personál a rodiny, které tu často s pacienty tráví svůj čas. Zkrátka prostředí, které bude mít nejvíce hojivou atmosféru. Díky rekonstrukci zde máme i terasu, na kterou můžeme vyvést pacienty na čerstvý vzduch, na denní světlo,“ řekl Martin Matějovič, přednosta I. interní kliniky.

Celková investice vyšla na 109 milionů korun, financována byla skoro 73 miliony z evropských fondů a částkou 36 milionů z rozpočtu nemocnice. Rekonstrukce proběhla tzv. od podlahy.

„Jednotka je kompletně od podlahy zrekonstruovaná. Nezbylo z té původní vlastně vůbec nic,“ prozradil redaktorce QAPu přednosta kliniky Martin Matějovič. „Změnilo se kompletně veškeré uspořádání, rozšířila se kapacita na 10 lůžek, navíc mají všechna schopnost absolutní izolace. Což zvětšuje bezpečnost a poskytuje hlukový, světelný i tepelný komfort pro každého pacienta. Obnovilo se vybavení, nové jsou závěsné systémy, dávkovače, monitory, vlastně téměř vše.“

Slavnosti se účastnil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, na kterého zrekonstruované prostory udělaly velký dojem.

„Není to jen o moderní technologii, o tom, že jsou zde oddělené pokoje. Je dobré pamatovat na to, že oddělení není jen pro pacienty, ale i pro personál. Je to v detailech, které jsou tu dotažené k dokonalosti a vytváří tak příjemné pracoviště pro personál,“ podotknul ministr zdravotnictví. „Nedovedete si představit, jak moc se mi to tu jako doktorovi líbí,“ dodal.

Druhá část slavnostního setkání ve Fakultní nemocnici Plzeň se týkala zahájení výstavby nových oddělení kardiologické kliniky.

„Vstupujeme do další etapy rekonstrukce. Budeme dělat prostory pro standardní oddělení i jednotku intenzivní péče. Tak abychom dali kardiologům křídla a oni se mohli trochu více rozmáchnout,“ řekl Václav Šimánek.

Přednosta Kardiologické kliniky Richard Rokyta rozšíření vítá. „Splní se mi jedno z mých dlouhodobých přání. V současné době jsou stále kardiovaskulární choroby nejčastější příčinou mortality pacientů v České republice. Proto ta péče o ně je velmi důležitá. Významně si polepšíme. Získáme novou jednotku intenzivní péče o 9 lůžcích, získáme standardní oddělení, které bude mít 25 lůžek. Všechna budou plně monitorována, srdce pacientů tak budou pod trvalým dohledem našeho vysoce erudovaného personálu,“ řekl přednosta kliniky.

U mužů i žen je nejvyšší úmrtnost na chronickou ischemickou chorobu srdeční, selhání srdce a akutní infarkt myokardu. Jen za uplynulý rok hospitalizovala Kardiologická klinika FN Plzeň 4 000 pacientů.

„Rozšíření stávajících prostor je zcela nezbytné pro zajištění potřebné péče nejen pacientům z Plzeňského kraje, ale i sousedních regionů. Celkové náklady na výstavbu nového moderního pracoviště ve výši 180 milionů korun uhradí nemocnice ze svého rozpočtu. Stavba by měla být dokončena v prosinci letošního roku,“ uzavřel ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT