Akrobaté viseli v krkolomných pozicích na šálách, připsali si hned dva rekordy

  16:24
Ruce s červenými otlaky a nánosem mastku. Bolesti šlach. Únava. Ale také pocit štěstí z úspěšného výkonu. A hned dva zápisy v tuzemské knize rekordů. V Pelhřimově je vytvořili akrobaté Bára Zavadilová a Václav Brom. Říkají si Duo Gravity a mají k tomu důvod. Triky předvádějí v několikametrové výšce.

Bára Zavadilová nejprve pod dohledem komisařů z pelhřimovské Agentury Dobrý den vytvořila zakládající první český rekord v disciplíně Iron cross. V tomto případě se akrobatka zavěšená s pažemi roztaženými do tvaru písmene T drží šály pouze jejím omotáním na rukou, přičemž tělo a nohy visí volně nad zemí. Paže se přitom nesmí dotýkat zbytku těla.

Zavadilová vydržela v pozici Iron cross jednu minutu a 32 sekund. „Odpovídá to mým časům při trénincích, takže jsem maximálně spokojená. Mohla jsem asi vydržet o něco déle, ale přišla na mě přece jen lehká nervozita a navíc válčím se zánětem šlach,“ řekla Zavadilová po seskoku ze šály na zem.

„Bolí mě teď předloktí, úchopové šlachy a svaly, regenerace může trvat tak dva dny,“ dodala usměvavá akrobatka, která je také úspěšnou profesionální fotomodelkou a vicemistryní Evropy ve vzdušné akrobacii z roku 2019. Věnuje se především exhibiční vzdušné akrobacii.

Druhým rekordem byla výdrž páru akrobatů zachycených do sebe. A to tak, že Václav Brom byl nohama a pasem zaháknutý za takzvaným strapsem neboli akrobatickým popruhem. V pozici hlavou dolů držel za ruce Zavadilovou, která byla zavěšená také hlavou dolů s nohama v běžecké pozici.

Školák si na obličej připnul 82 prádelních kolíčků, vytvořil český rekord

Tento náročný prvek se dvojici akrobatů podařilo udržet dvě minuty a 15 sekund. „Je to rozhodně založeno na velké důvěře obou, ani jeden z nás nesmí selhat,“ popsala po výkonu Zavadilová.

„Zhruba v poslední čtvrtině času už Barče selhává úchop, protože kvůli menší ruce neobejme mé předloktí, takže pak už držím více já ji, ale ani ona se úplně nepouští, zůstává zaklesnutá za mou paži,“ popsal Brom.