Na mrtvoly mám štěstí, hájil se podezřelý z vraždy vrtačkou u Pardubic. Inspiroval ho Castro

Za dětskou pornografii dostal muž u soudu podmínku.

Detaily případu vraždy vrtačkou

Muž, který společně se svou přítelkyní čelí obvinění z brutální vraždy provedené vrtačkou v Libišanech na Pardubicku, vypovídal ve čtvrtek před soudem. Původně se přiznal, ale nyní tvrdí, že v době spáchání činu byl na nákupu. Již bývalí partneři tak své výpovědi otočili proti sobě a shazují vinu jeden na druhého. Obžalovaný se snažil líčení co nejdéle zdržet a pronesl, že bude „klidně mluvit hodiny jako Fidel Castro“.

„V prvotní výpovědi se muž doznal ke spáchání skutku. Posléze ale začal vypovídat, že se spácháním skutku nemá nic společného, což tvrdil i před soudem. Stojí si zatím, že ke skutku došlo v době, kdy nebyl přítomen v tom inkriminovaném domě v obci Libišany,“ ozřejmila pro CNN Prima NEWS státní zástupkyně Lenka Faltusová.

ČTĚTE TAKÉ: Posun v případu rituální vraždy vůdce kutnohorské sekty. Soud obdržel zásadní expertizu

Popisu činu a otázce, kdo je skutečným vrahem, se muž vyhýbal. Naopak dlouze mluvil o nepodstatných okolnostech a odváděl od brutálního zabití pozornost. Na začátku jednání prohlásil, že klidně bude svoji výpověď schválně natahovat.

„Nic z toho jsem nespáchal. Na čtyři pět dní to asi nebude, ale budu mluvit jako Fidel Castro, takže to tady vidím do noci,“ řekl před soudem. Rovněž tvrdil, že v minulosti už našel mrtvol asi sedm a na podobné věci „má bohužel štěstí“. Na dotaz soudkyně, jaká byla jeho tehdejší reakce při nálezu mrtvé ženy, odvětil: „A k**va, už zase.“

Je ovšem zřejmé, že partnerský vztah už pevný není. Oba obžalovaní totiž hází vinu na toho druhého. Lítost přitom ani jeden z nich neprojevil. Čtyřicetiletý D. K. je recidivista. V minulosti zavinil dopravní nehodu, při které zemřeli dva lidé. Trest dostal i za nebezpečné vyhrožování. Je také obviněný z pokusu o podvod.

„Máme dostatek důkazů, že k činu došlo přesně podle výrokové části obžaloby a že pachateli jsou právě osoby postavené před soud,“ dodala Faltusová. Právě zajištěné důkazy, výpovědi svědků a zjištění znalců budou rozhodující pro určení, kdo a jak se měl na smrti seniorky podílet. Za brutální vraždu spáchanou ve spolupachatelství by mohl padnout i výjimečný trest.

Matku měla zavraždit vlastní dcera. Komplicem jí podle obžaloby byl přítel, kterého znala asi rok. Měl být hlavním agresorem, při hádce srazit seniorku na zem, bít jí hlavou o podlahu, udeřit vázou a následně ji připravit o život zvlášť surově a trýznivě, a to vyvrtáním několika děr vrtačkou do hlavy a krku. Pár se poté snažil společně zinscenovat, že tělo objevili až po třech dnech. Recidivista již od začátku soudního jednání vinu popírá a hájí se tím, že byl v době vraždy na nákupu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zuřivý řev a hrozba sebevraždou. Došly mi nikotinové sáčky, vysvětlil řádění mladík z Brna

Tagy: