Řadu činností převezme umělá inteligence, ale tekoucí umyvadlo stále bude muset opravit člověk, myslí si ředitel pobočky úřadu práce

29. únor 2024

Úřady práce v jižních Čechách evidují na začátku roku 2024 15 tisíc uchazečů o zaměstnání, naproti tomu jen 13,5 tisíce nabídek. Jak říká ředitel Krajské pobočky Úřadu práce České republiky v Českých Budějovicích Ivan Loukota, je to mimo jiné proto, že zaměstnavatelé nejsou povinni volná místa hlásit. Stejně tak lidé, kteří práci hledají, se nemusejí na úřady práce obracet.

Aktuální jihočeská nezaměstnanost 3,5% je tedy jen orientační, přesto pravdě se blížící číslo. V jakých profesích se tu lze dlouhodobě nejlépe uplatnit?

„Nejčastěji poptávané profese jsou řidiči převážně nákladních aut. Paradoxně každé desáté nahlášené volné místo je právě pro tuto činnost,“ uvádí ředitel jihočeské krajské pobočky úřadu práce.

Může to vypovídat o fluktuaci v oboru, ale Ivan Loukota zdůrazňuje, že jde o profesi, ve které se dá dost vydělat. „To je určitě důležité. Jsou tam i zajímavé diety. Na druhou stranu, ne každý je schopen odloučit se od rodiny, jezdit po celé Evropě, domluvit se cizím jazykem, řešit poruchy na vozidle a tak dále,“ komentuje.

Z dalších žádaných profesí zmiňuje zedníky, tesaře, pokrývače a podobná povolání. Zároveň jednou z nejvíce zastoupených skupin mezi uchazeči o práci jsou právě učňovsky vzdělaní řemeslníci. „Ono je to logické. Jsou to sezónní profese a zaměstnavatel, který chce někoho přijmout od března, už v lednu nahlásí volné pracovní místo. To může statistiky zkreslovat,“ vysvětluje Ivan Loukota.

Zároveň pro Jihočechy platí, že nejvíce migrují za sezónní prací. Zatímco přes zimu bývají v evidenci úřadu práce, od jara do podzimu pracují pro firmy v Německu či Rakousku. A to velmi často právě ve stavebnictví. „Zaměstnavatel potom potřebuje na volné místo cizince. V takovém případě musí nahlásit poptávku na úřad práce, ten provede takzvaný test práce, to znamená, zda na to místo nemáme občana České republiky. Pokud ne, pak můžeme povolit cizince,“ popisuje ředitel.

Technické vzdělání má budoucnost

Řemesla každopádně zůstávají velmi výhodným směrem přípravy na budoucí povolání. „Já pořád věřím, že řemeslo u nás má a čím dál tím víc bude mít zlaté dno,“ říká Ivan Loukota, „i když bude řada činností nahrazena stroji a umělou inteligencí, pokud vám doma poteče umyvadlo, bude muset přijít někdo, kdo je schopen to umyvadlo opravit. Stejně tak když vám praskne taška na střeše, nevyjede tam robot. Bude muset nastoupit někdo, kdo se nebojí výšek a kdo to umí.“

Obecně podle Ivana Loukoty platí, že technicky vzdělaní odborníci budou žádanější a žádanější. „V souladu s tím, jak se zvyšují požadavky, bude čím dál víc potřeba lidí s vysokoškolským vzděláním. Činnosti, které dnes dělají středoškoláci, budou dělat vysokoškoláci. Kdo zná trošku techniku, kdo se nebojí matematiky, tomu doporučuji technické vzdělání. To má budoucnost,“ připomíná odborník na lidské zdroje.

Čtěte také

V jižních Čechách se ovšem některé podniky zaměřené na technické profese potýkají s ekonomickými problémy. „Pozitivní zprávou pro Jihočechy ale je, že momentálně nemá krajská pobočka úřadu práce v Českých Budějovicích nahlášené žádné hromadné propouštění. Zaměstnavatelé podle zákoníku práce povinni nám takové propouštění hlásit,“ uklidňuje Ivan Loukota.

Obecně podle něj platí, že se momentálně propouští v subdodávkách automobilového průmyslu. „Na druhé straně se ale teď ve stejném segmentu i nejvíc nabírá. Takže automobilový průmysl dál táhne ekonomiku Jihočeského kraje a lidé se aktuálně spíš přelévají z fabriky do fabriky, podle toho, jaký komponent kdo vyrábí,“ dodává.

Hodně záleží i na tom, v jakém místě je výroba. „Ochota Jihočechů dojíždět za prací daleko totiž není příliš veliká. Určitě nám pomůže dálnice, protože když se bavím s kolegy v Německu, tak tam není problém překonat stokilometrovou vzdálenost po dálnici. Pak je doprava mnohem rychlejší a jednodušší, než když je někdo z Novohradska a jede za prací do Českých Budějovic,“ uzavírá Ivan Loukota.

Jací lidé zůstávají v evidenci úřadu práce nejdéle, jaké je uplatnění věkové skupiny 55+ a jaké naopak mladých lidí, kteří na trh práce teprve vstupují? A co pro znevýhodněné kategorie může úřad práce udělat? Celý rozhovor s ředitelem krajské pobočky v Českých Budějovicích Ivanem Loukotou si poslechněte online.

Spustit audio

Související