Hlavní obsah

RECENZE: Na Netflixu přistál divný Kosmonaut z Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po světové premiéře na nedávno skončeném filmovém festivalu Berlinale v pátek přilétá na platformu Netflix její vlastní dílo, film z Kosmonaut z Čech. Natočil ho švédský režisér Johan Renck, podepsaný mimo jiné pod minisérií Černobyl oceněnou Zlatým glóbem.

Trailer Kosmonaut z ČechVideo: Netflix

 
Článek

Tentokrát vycházel on i scenárista Colby Day ze stejnojmenné knihy Čechoameričana Jaroslava Kalfaře, který žije v USA od svých patnácti let. Napsal ji nejprve v angličtině, teprve poté vyšla v překladu Veroniky Volhejnové i česky.

Za zpěvu árie z Rusalky („…po světě bloudíš širokém“) vidíme muže ve skafandru, jak zvolna prochází proudem říčky, tekoucí malebnou krajinou, a rozhlíží se kolem sebe. Když kamera přiblíží jeho obličej, divák poznává Adama Sandlera, který hraje v tomto sci-fi dramatu českého kosmonauta Jakuba Procházku.

Ze snu o návratu na rodnou hroudu ho vzápětí vytrhne hlas: „Jakube, jdeš do vysílání!“ Oslovený vnitřkem vesmírné lodi pak dopluje v beztížném stavu k zařízení, které ho spojí s matičkou Zemí.

Spisovatel Jaroslav Kalfař: O Kosmonautovi, USA, Netflixu, Adamu Sandlerovi a češství

Kultura

Na ní vesmírná komisařka Tůmová (Isabella Rosselliniová) ohlašuje publiku v sále, že mluví jménem kosmického programu Euro a jménem českého lidu. „Po sto osmdesáti devíti dnech samostatného letu vás zdravíme, veliteli Procházko!“ otočí se k obrazovce.

Kosmonaut ji na oplátku pozdraví z blízkosti Jupitera, kam byl vyslán úplně sám na roční misi. Je dál, než byl kterýkoliv kosmonaut před ním, jeho posláním je zkoumat částice tajemného vesmírného mraku, který lidi děsí. Hned první otázka, kterou v přenosu ze Země dostane, tedy vcelku logicky zní, jestli se cítí jako nejosamělejší člověk na celém světě.

Tou otázkou je ovšem zároveň uvedeno jedno z řádky témat, kterých se film v dalších sto minutách dotýká. Protože ač to Jakub veřejně nepřizná, cítí se velmi osaměle, a navíc má oprávněné obavy, že jeho manželství s těhotnou Lenkou (Carey Mulliganová) je v troskách.

Foto: Netflix

Adam Sandler a jeho kamarád Hanuš

K možné nápravě jejich vztahu, a také aby ho v jeho smutku rozptýlil, mu začne pomáhat tajemný tvor z počátku věků, kterého Jakub najde v útrobách lodi. Vypadá jako obří pavouk a jmenuje se Hanuš (mluví ho Paul Dano). Společně s Jakubem se po zbytek filmu snaží přijít na to, co se v jeho manželství pokazilo a co dělat, aby na záchranu nebylo pozdě.

Pro českého diváka je samozřejmě zajímavé a zároveň dosti komické sledovat, jak si američtí filmaři představují české řídící kosmické centrum a mnoho dalšího, co má charakterizovat českou povahu či střípky národní kultury a historie, zejména té nedávné, k níž má Jakub osobní vztah.

Toho, co může ve filmu pobavit, přesto není mnoho, a když si divák zvykne na „český bizár“, očekává ještě něco navíc. Jenže Jakubovy a Hanušovy existenciální debaty o ambicích, promarněných šancích, studu, osamělosti a lásce jsou bohužel velmi zdlouhavé a ve své průhlednosti a předvídatelnosti nudné.

Kosmonaut z Čech s Adamem Sandlerem míří na Berlinale

TV a streaming

Jakkoliv se tedy děj odehrává na půdorysu sci-fi, ve skutečnosti to nehraje moc velkou roli, Jakub by mohl být stejně dobře zlatokopem na Aljašce nebo montérem v Africe. Jde bohužel hlavně o dosti plytké filozofování na daná, celkem obehraná témata, které vyústí v poznání, jež působí víc jako klišé než jako objevné prozření.

Pro Adama Sandlera byl celkem pochopitelně Kosmonaut z Čech vítanou příležitostí vymanit se ze škatulky komedií, které získaly postupem času vlastní označení „sandlerovky“, a herci, který se někdy podílí i na jejich scénáři, většinou ke cti příliš neslouží.

Carey Mulliganová podává standardní výkon v roli ženy, která se rozhoduje, zda muže opustí, nebo ne, příjemným zpestřením je Isabella Rosselliniová jako česká komisařka.

Kosmonaut z Čech není rozhodně veledílo, ale už vzhledem k tomu, že k jeho sledování diváci nemusí opustit pohodlí domova, stojí za to tento pro české publikum divný film alespoň zkusit.

Kosmonaut z Čech
USA 2024, 107 min., Režie: Johan Renck, hrají: Adam Sandler, Carey Mulliganová, Paul Dano a další
Hodnocení: 45 %

RECENZE: Matka v trapu ztratila cestou na plátno humor

Film

RECENZE: Madam Web vyvolává arachnofobii z tristních pavoučích hrdinů

Film

Reklama

Související témata:
Isabella Rossellini

Výběr článků

Načítám