Knižní festival Ostrava 2024 zve na bohatý program na třech scénách a nejzajímavější novinky autorů a nakladatelů z celé republiky

Knižní festival Ostrava 2024 zve na bohatý program na třech scénách a nejzajímavější novinky autorů a nakladatelů z celé republiky

Tisk

knizni festival 200Tváří letošního, již 5. ročníku je koreanistka a spisovatelka NINA ŠPITÁLNÍKOVÁ. Společně S TEREZOU KOSTKOVOU odstartují program slavnostním zahájením v živém vysílání pořadu Blízká setkání.

 

 

Na stagi ČRo Dvojka & Nakladatelská scéna se během besedy s JANOU PONCAROVOU, BARBOROU ŠŤASTNOU, SCARLETT WILKOVOU A MIRIAM BLAHOVOU mimo jiné dozvíte, jak ve vyprávění věrohodně zachytit složité rodinné vztahy a zda lze v příbězích najít i odpovědi na otázky, které nás osobně v životě trápí.

Seznámíte se s neokoukanými tvářemi ČESKÉ YOUNG ADULT SCÉNY, s TOMÁŠEM KVAPILÍKEM a IVANEM HAMŠÍKEM probereme duševní zdraví a trendy v současné psychologii. JAN BENDIG a JITKA ŠTICHAUEROVÁ prozradí, jak vznikala publikace plná fotografií a zajímavostí z jeho osobního života. Úspěšná autorka ALENA MORNŠTAJNOVÁ bude hovořit o svém románu Les v domě, PETRA DVOŘÁKOVÁ představí svůj nejnovější román Pláňata, JOSEFA MARŠÁLKA se zeptáme, podle čeho vybírá ty nejlepší recepty do svých knih a zjistíme také, jak probíhala spolupráce ANTONÍNA PANENKY s autory publikace Panenka, Legenda z Ďolíčku.

Připraven bude také program na debatní scéně Voices of Freedom & Deník N.

Pátek zahájí BESEDA PRO ŠKOLY s názvem Kapesní průvodce digitálním světem aneb Práce novináře, dezinformace a umělá inteligence. DAVID GIRTEN přiblíží svět komiksového hrdiny Tintina, s TVŮRCI Z NÁRODNÍHO DIVADLA MORAVSKOSLEZSKÉHO nahlédneme na (ne)všední osud hornických vdov a TALENTOVA neopomene téma čtenářské gramotnosti. Sobotní program bude patřit debatám DENÍKU N, ve kterých se zaměří na svobodu ve sportovním prostředí, svobodu v Rusku a během veřejného NATÁČENÍ PODCASTU STUDIO N odpoví na otázky spravedlnosti a projevu tzv. „mužského práva" v České republice.

Novinkou letošního ročníku bude doprovodný program v Komorním sále, ve kterém se návštěvníci mohou těšit na besedu NAKLADATELSTVÍ GOLDEN DOG (Hororové časopisy, Honza Vojtíšek), MARKÉTY HEJKALOVÉ A MIROSLAVA KARASE (O Finsku, Rusku a včerejších kořenech dnešních událostí), KNIHOVNY MĚSTA OSTRAVY (Poezie není sprosté slovo) a další.

„Máme radost, že se festival každým rokem rozrůstá a můžeme návštěvníkům během dvou dnů nabídnout témata a knihy nejrůznějších žánrů. Letos jsme s partnery připravili také několik bonusů v podobě akcí konaných mimo areál Černé louky. Zájemci se tak před a po oficiální otevírací době festivalu mohou zúčastnit například snídaně s Ninou Špitálníkovou a Jiřím Padevětem v Centru PANT či veřejného natáčení podcastu Přepište dějiny v Divadle Antonína Dvořáka." sdělila manažerka festivalu Jana Cyrusová.

Samozřejmostí bude PESTRÁ NABÍDKA KNIŽNÍCH TITULŮ. Své knihy přijedou představit nakladatelské domy, vydavatelé a distributoři jako PEMIC BOOKS, HOST, Deník N, Albatros Media, JOTA, Portál, Paseka, aj. Součástí zóny malých nakladatelů bude například nakladatelství Medusa, Carcosa, Canc, Baobab, Knihy Veles a Muzeum Těšínska.

Současně s Knižním festivalem proběhne v druhém patře pavilonu A také veletrh cestovního ruchu Dovolená (na obě akce platí jedno vstupné) festivalu.

knizni festival banner

VSTUPNÉ NA MÍSTĚ:
Zdarma děti do 5 let vč., doprovod ZTP/P.
Na akci platí Černá karta 2024.

DVOUDENNÍ VSTUPNÉ:
260 Kč dospělí
110 Kč děti od 6 let včetně, studenti (platný studentský průkaz),
senioři (nad 63 let včetně), držitelé TP, ZTP, ZTP/P
550 Kč rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 3 děti)

JEDNODENNÍ VSTUPNÉ:
150 Kč dospělí
90 Kč děti od 6 let včetně, studenti (platný studentský průkaz),
senioři (nad 63 let včetně), držitelé TP, ZTP, ZTP/P
25 Kč hromadný vstup pro školy (min. 15 osob)
350 Kč rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 3 děti)

Kompletní program, zvýhodněný předprodej a další informace najdete na www.kniznifestival.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není čas odkládat svá přání, cíle či projekty, které mě naplňují a baví, říká Richard Pachman

richard pachman perexNa Velký pátek 30. března se v 19 hodin uskuteční v olomoucké Redutě slavnostní představení Pašije – Velikonoční příběh zkomponovaného olomouckým skladatelem Richardem Pachmanem pro Moravskou filharmonii...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

S láskou Pamela

S láskou PamelaMožná jste v 90. letech byli mladí, sledovali Pobřežní hlídku a dobře věděli, kdo je to Pamela Anderson. Sex symbol, obdobně jako byly Marilyn Monroe či Madonna. Pamela, tato prsatá blondýnka se sexy rty, ale není jen sexuální symbol a žena proslulá aférkami a pikantnost...


Literatura

Návštěva malé smrti

navsteva male smrti 200Dostala se mi do rukou útlá knížka Návštěva malé smrti a dýchlo na mě hořkosladké kouzlo. Námět je trochu strašidelný, pomyslela jsem si. Co to má znamenat? Jenže od počátku až do konce jsem jedním dechem ...

Divadlo

Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

regata 200Čtvrtý ročník rodinného festivalu Holešovská Regata se koná 20. – 21. června v areálu holešovského zámku. Právě u zámku úspěšně proběhla rekonstrukce nádvoří, což nalákalo organizátory festivalu k uspořádání několika divadelních ak...

Film

Na druhém konci vesmíru a bez svého kladiva – Thor se vrací potřetí!

thor 200Thor je uvězněn na opačném konci vesmíru. Bez svého mocného kladiva je nucen pustit se do závodu s časem. Musí se vrátit včas do Asgardu, aby zastavil Ragnarok – zkázu svého domova, kterou se snaží rozpoutat nový mocný nepřítel, jeho nemilosrdná sestra Hela. Thor musí zabrá...